Egyéb

FREESZEMLE - Forgács Péter filmjei

Marczibányi Téri Művelődési Központ
2022. május 10. (kedd) 17:00
Ár: 2000 Ft

Helyszín:

Marczibányi Téri Művelődési Központ
1022 Budapest, II. kerület, Marczibányi tér 5/a.

17.00 – filmvetítések
kb.19.30 – beszélgetés az alkotókkal


17.00 Bibó breviárium
(69 perc, 2002)


“Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól …” Bibó István


A BIBÓ BREVIÁRIUM meditáció-film: a mágikusan komponált, karcos privát-film képsorok, Szemző Tibor visszafogott zene-folyama, s a válogatott Bibó szövegek Dobszay László érzékeny intonálásával együttesen, különös fényt vetnek az elmúlt százötven év traumatikus magyar históriájára. A bibói megközelítés mellyel a láthatatlan okok, okozatok, rejtett tények s motivációk láthatóvá válva bevonódnak a mai nemzeti, történelmi meditációba, a lezáratlan diskurzusba. A Bibó breviárium érzékletesen hozza közelebb a XX század legnagyobb magyar politikai gondolkodójának érvényes meglátásait, talán azoknak is, akik Bibó nevét hírből sem ismerik.


18.30 Kemény 80.
(68 perc, 2016)


Forgács Péter Kemény György 80. születésnapjára készített dokumentumfilmet a grafikusművészről. Kemény Györgyöt elsősorban plakátok, lemezborítók, reklámgrafikák és társadalmi célú hirdetések alkotójaként ismerjük. Emellett készített kis- és nagyplasztikát, modern installációt, de a performanszoktól sem riadt vissza.