Fesztivál

FREESZEMLE

Budapest
2022. május 10. (kedd) 10:00 - 2022. május 15. (vasárnap) 21:00
Ingyenes

Helyszín:

Budapest
1000 Budapest

A Freeszfe második alkalommal szervezi meg fesztiválját, ahol a szabadság a főszereplő. Független filmesek alkotásai, a Freeszfe hallgatóinak színházi előadásai, beszélgetések, egyetemi előadások, civil szervezetek találkozói, és aukció is szerepel a hat napos programban. Irány a CEU, a Király Gyógyfürdő és a Marczibányi Téri Művelődési Központ!
A filmes programban láthatóak lesznek Forgács Péter, Csillag Ádám dokumentumfilmjei, valamint Szimler Bálint, a Buharov testvérek, Hajdu Szabolcs és Pálfi György egy-egy filmje is. A Best of Freeszfe programban tizennégy filmrendező, filmoperatőr és televíziós műsorkészítő vizsgafilmje vesz részt.
A színházi programban a hallgatók rendezéseivel találkozhat a közönség: Sipos László Márk az “XX84” szatírikus revüvel; Fodor Orsolya Bertold Brecht Kaukázusi krétakörének átdolgozásával mutatkozik be. A dramaturg hallgatók, mint rendezők debütálnak: Szauer Lilla héber kabbalista játékot; Zrínyifalvi Eszter zenés lázadástörténetet visz színre. Különleges előadásnak ad helyet a Király Gyógyfürdő, ahol a Soharóza Kórus mutatja be Al-Farman Petra előadását; Siflis Anna “Igen, nem!” című előadása egy retrospektív kiállítás a nemiség nehézségeiről.
A napi kerekasztal beszélgetések aktuális témákról szólnak, mint pl.: a szakszervezetek és a polgári engedetlenség, a családon belüli erőszak, az örökbefogadás, vallási- és hitkérdések, kié egy nő méhe, hogyan éli meg a háborút egy átlagember, milyen sztereotípiáktól szenvedünk. A beszélgetésekhez kapcsolódóan egy-egy civil szervezet is bemutatkozik.
A Free Egyetem sorozatban az oktatók tartanak nyílt egyetemi órákat: Gábor György, Majtényi László, Rihay-Kovács Zita, Pál Mónika, Báron György.
Ismét lesz Jótékonysági Aukció, ahol személyesen lehet licitálni olyan tárgyakra, mint a legendás Krétakör társulat hamlet.ws előadásának szövegkönyve, a Magyar Filmszemle albuma vagy emblematikus kellékek a Külön falka című filmből.