Egyéb

Gárdonyi Géza: Annuska

Online nézhető ONLINE
2020. május 22. (péntek) 19:00

Május 22-én este 7 órától Gárdonyi egyik legismertebb színműve, az Annuska látható az online színpadon. Az egri társulat 2014. októberében mutatta be a vígjátékot, a címszerepben Bánfi Katával, a főbb szerepeket Várhelyi Dénes, Saárossy Kinga, Nagy András. Nagy Barbara és Káli Gergő alakította. Gárdonyi szépen megrajzolt zsánerképekei a századforduló világát idézik.

Ezzel a kedves-bájos vígjátékkal emlékezett meg a  színház 150 évvel ezelőtt született névadójára, Gárdonyi Gézára. A választás nem véletlen, a mű 1903-ban jelent meg, alig egy évvel előbb, mint ahogy az egriek adományaiból épült első színházépületet átadták – írta akkor ajánlójában Blaskó Balázs, az előadás rendezője.
Veranda, kert, filagória, jéghideg spriccer, illatos nyárelő. A virágzás pezsdítő készülődése a levegőben, varázslatos vidék. Egy rég letűnt, de örökké vágyott, idilli világot fest az „Annuska” zsánerhangulata. Karakteres, vérbő figurák népesítik be Gárdonyi színpadát. Baráti évődés, szerelem, féltékenység, kiábrándultság és új reménység váltja egymást csipetnyi társadalomkritikával. A darab két fontos szál körül bonyolódik: a családfő nem tudja kifizetni az adósságot, lánya, Annuska pedig apáca szeretne lenni. A család életmódján nem érzékelhető, hogy adósságokkal küzdenek. Látszólag önfeledten élnek, de a nevetésüktől néha összeszorul a gyomrunk. De hiszen felhőtlen békeidőben is adódnak olyan problémák, amelyeket nagyon nehéz megoldani és feloldani. Az előadás elemelt természetességet, naturalizmus fölött járó realitást igényel. A karakterek a színészek teljes színpadi jelenlétét kívánják. Magunkból kell tehát kiindulnunk, szem előtt tartva az alkotó szándékait is.


Az előadás színlapja