Egyéb

Gyereknap - Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik

Közlekedési Múzeum - Északi Járműjavító
2022. május 29. (vasárnap) 10:00 - 18:00

Helyszín:

Közlekedési Múzeum - Északi Járműjavító
1101 Budapest, Kőbányai út 30-36

A héten újra megnyitja kapuit a Közlekedési Múzeum népszerű kiállítása a Volt egyszer egy Északi … a történet folytatódik, amely a Múzeum leendő otthona, az Északi Járműjavító történetét meséli el. 


A kiállítás az Északi Járműjavítóban karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel és fotókkal, plakátokkal meséli el az ország egykor legnagyobb vasúti műhelyének történetét.
2022. május 29-én egész napos gyerekprogramokkal kedveskedünk fiatal látogatóink számára:
Egész nap látogatható programok 10.00-18.00 között:
Önálló felfedezés: Hátizsák és szerelőláda - Kérd a pénztárban!
Integrált felfedezőprogram két tematikával, amelyben bátor utazó, vagy az Északi Járműjavító fiatal munkatársa lehetsz. A kiállításban sétálva megismerjük a legendás járműveket, az általuk bejárt útvonalakat, munkások hétköznapjait, közösségi életüket. A csomagok tartalma részben elvihető, így a látogatás igazán emlékezetes marad
Légy részese Te is a MOL Campus élménynek!


A Market Építő Zrt. VR-szemüveges installációjával házhoz visszük a MOL Campusból látható panoráma izgalmas élményét. A szimuláció segítségével egy erre a célra megépített állványra fellépve 143 méter magasból tárul elénk az épülő MOL torony nyújtotta élethű panoráma.


Mesesarok:
Meseolvasás élőben: Mosonyi Aliz: Öreg kisasszony autósmeséi, Czigány Zoltán: Csoda és Kósza a Közlekedési Múzeumban, Csoda és Kósza a Hungaroringen
Családi alkotósarok folyamatos programokkal
Formatervezés és design
242-es, Árpád sínautóbusz, Ford T… A Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik című kiállításunkon több olyan, a magyar járműtervezés kiemelkedő alakját is megcsodálhatjuk, amelyek valóban különleges formatervvel rendelkeznek. Tematikus tárlatvezetésünk során a designnal és a formatervezéssel ismerkedünk meg közelebbről az ikonikus járgányok segítségével.


Vidd haza álmaid járművének kistesóját!
Nézd végig időszaki tárlatunkat és válaszd ki számodra a legkedvesebb/legizgalmasabb járművet. Múzeumpedagógusaink segítségével makett formájában elkészítheted annak kistestvérét.
10 órakor és 14 órakor Tárlatvezetés
A kiállítás teljes tartalmának bemutatása a vonatok világán át az autókig bezárólag.


11 órakor Bringás felfedezőtúra a környéken - regisztráció a helyszínen 10 órától
Gyere bringával a kiállításra és fedezd fel velünk a környéket!
A kiállítás tartalmának kiterjesztett valósága: Jancsi-telep, Népliget, Ganz-Mávag bejárása.


Időponthoz kötött programok:
Interaktív családi felfedezőséta a kiállításban:
10:30-kor Múzeum a kulisszák mögött – Mesterségem címere
Hatalmas épület, feliratok, nyüzsgő személyzet, különleges fények, működő játékok, óriási járművek. Teremőrök, muzeológusok, tárlatvezetők, és a múzeumi bolt dolgozói. Hogyan épül fel egy múzeum? Ki mindenki dolgozik benne? Hogyan zajlik egy nap a múzeumban? Tartsatok velünk a Múzeum a kulisszák mögött című múzeumpedagógiai vezetésen, ahol jobban megismerhetitek az itt dolgozók életét.
11:30-kor Poggyászmesék
Milyen poggyásszal utazhattak a 424-es gőzmozdony utasai? Mi volt az Árpád sínautóbuszon Budapestről Bécsbe érkező hölgyek táskájában? Mi az a tárgy, ami nem hiányozhatott a Ford T automobil kesztyűtartójából? Bőröndök, csomagok és az utazáshoz nélkülözhetetlen tárgyak mentén ismerjük meg az időszaki tárlaton a kiállított járműveket. Te már becsomagoltál?
14:30-kor Múzeum a kulisszák mögött – Mesterségem címere
Hatalmas épület, feliratok, nyüzsgő személyzet, különleges fények, működő játékok, óriási járművek. Teremőrök, muzeológusok, tárlatvezetők, és a múzeumi bolt dolgozói. Hogyan épül fel egy múzeum? Ki mindenki dolgozik benne? Hogyan zajlik egy nap a múzeumban? Tartsatok velünk a Múzeum a kulisszák mögött című múzeumpedagógiai vezetésen, ahol jobban megismerhetitek az itt dolgozók életét.
15:30-kor A múzeum hangjai
Ajtók, csengők, hangosbemondók, beszélgetések és gyerekzsivaj. Csipogás és kattogás, nyikorgás és dudálás. Milyen hangokat figyelhetünk meg egy múzeumban? Milyen egyéb (látható, hallható, érezhető) jelzések, elemek navigálnak és érnek bennünket egy múzeumlátogatás során? Ez alkalommal a múzeum jelzéseit, hangjait kutatjuk, vizsgáljuk!


Gyereknapi nyitvatartás:
10:00 - 18:00
Cím: 1146 Budapest, Kőbányai út 24-28. bejárat az Opera Eiffel Műhelyház parkolóján keresztül.
A helyszín a 9-es autóbusszal és a 28-as villamossal vagy kerékpárral kényelmesen megközelíthető.