Egyéb

O:TVORENO [Indoor] + Molekulák

Online nézhető Budapesti Távmozi (Toldi Távmozi)
2021. március 13. (szombat) 21:00

A pandémia számos olyan jelenségre hívta fel a figyelmet még élesebben, amelyekkel a Budapesti Építészeti Filmnapokon rendszeresen foglalkoznak. A bemutatott produkciók kérdéseket tesznek fel, problémákat járnak körül, állásfoglalásra késztetnek, miközben együttesen azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy mindezek nem elszigetelten léteznek, hanem szorosan összefüggenek, vagy akár egy nagyobb értelmezési keretben ugyanolyan eredőjű kérdéseket jelentenek.


 O:TVORENO [INDOOR]
RS, 2020, 7’
Beszélt nyelv nélkül, angol és szerbhorvát felirattal
R: Stefan Radošević

Bár az anyabolygón a világjárvány fenyegeti, az űrhajósnak meg kell találnia a megoldást, és le kell küzdenie a karantén okozta nehézségeket.


(a film adatlapja)


MOLEKULÁK
IT, 2020, 68’
Olasz és angol nyelven, angol felirattal
R: Andrea Segre

A vetítést a budapesti Olasz Kultúrintézet támogatja.



2020 februárja és áprilisa között a római rendező a lezárások során szó szerint Velencében ragadt: apja szülővárosát csak részben nevezhette sajátjának. Két színházi és filmes projekten dolgozott épp, amik a Velence sebeinek is felfogható turizmust és a magas vízállást tematizálták. A forgatás során a vírus miatt a szeme láttára állt meg az élet és ürült ki a város. Velencét visszaadták saját természetének, történelmének – és valójában a rendezőnek is, aki kép jegyzeteket, történeteket gyűjtött, hosszú időt töltött el a családi házban. Ez jó alkalmat adott arra, hogy gyermekkori emlékei között kutasson, és mélyebbre ásson, mint korábban bármikor. A személyes archívumokból és a velencei lakosokkal történő találkozásokból építkező film a város és a víz kapcsolatát boncolgatja, miközben megmutatja, hogyan élték-élik meg a helybeliek azt a váratlan űrt, amely Velencét és a világ nagy részét felforgatta.


(a film adatlapja)