Egyéb

Utazás időben, térben és láthatatlan hálózatokon át

Ludwig Múzeum
2021. június 26. (szombat) 17:00

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.

Az év leghosszabb éjszakáján interaktív programban vehetsz részt a Momentán Társulattal, meghallgathatod Beck Zoli zenész tárlatvezetését, megismerkedhetsz a MilleniArt fiatal zenészekből álló társasággal. Elhelyezheted személyes üzeneted egy közösen készülő Időkapszulában, bepillanthatsz a Ludwig kulisszái mögé, sőt Szabadpolcunkon ingyenesen elvihető kiadványok között is böngészhetsz Moholytól Banksy-ig.


Emellett exkluzív tárlatvezetések, dokumentumfilm premierek és beszélgetések is várnak. Idén először a múzeum városi sétával is készül, amelynek során a most zajló Velencei Építészeti Biennálén szerepelő Othernity projekt egyik legkülönlegesebb épületét, a futurisztikus külső-kelenföldi templomot járhatod be.


17.00–18.00 Beck Zoli (30Y) rendhagyó tárlatvetés
Exkluzív tárlatvezetés az Időgép című állandó kiállításban


Helyszín: 3. emeleti kiállítótér
18.00, 18.30, 19.00 Interaktív tárlatvezetés a Momentán társulattal a Térügyek című kiállításban 
Hogyan lesz színpad egy kiállítótérből? Lehet díszlet, bútor, jelmez vagy kellék egy műalkotás? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Momentán Társulat, akinek improvizált előadásai nem követik a színházi műfajjal szemben támasztott elvárásokat. Rendhagyó múzeumlátogatás, interaktív tárlatvezetés, sok nevetés és önfeledt játék a nézők/látogatók ötletei alapján.
Helyszín: 1. emeleti kiállítótér


21.00–22.00 MilleniartEnsemble koncert 
A MilleniArt Ensemble egy fiatal, új generációs zenészekből álló társaság, akik munkásságukkal frissességet hoznak a hazai koncertéletbe. A 2021-es évadban a barokk és kortárs repertoárt helyezték a fókuszba, és a hosszú „streaming" korszak után végre élőben is felléphetnek. Hangversenyeiken különféle formációkban játsszák klasszikus és kortárs zeneszerzők alkotásait, melyekből néhányat kifejezetten a zenekarnak dedikáltak. Vendégük a Múzeumok Éjszakáján Balogh Máté, Börzsönyi Imola és Rajk Judit.


Helyszín: 3. emeleti kiállítótér


További programok:
15.00–16.00 "Ufó zuhant a panelházak közé"
(Külső helyszín)


A most zajló Velencei Építészeti Biennálén szerepel az egyik legkülönlegesebb modern budapesti templom. Városi séta a Szabó István tervezte futurisztikus épületben az Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása kiállítás kurátorai – Kovács Dániel építészettörténész és Molnár Szabolcs építész –, valamint Boros Géza művészettörténész (Ludwig Múzeum) kalauzolásával.
Találkozás: Budapest, XI. kerület, Ildikó tér (A kelenföldi pályaudvar mellett)


A részvétel ingyenesen, regisztrációval látogatható.
Regisztráció


13.00–22.00 Időkapszula
A Múzeumok Éjszakája alkalmából egy időkapszulát készítünk, amely a járványhelyzet „üzeneteit” gyűjti össze. Minden látogató felírhatja egy textilcsíkra, neki mit is jelentett ez az időszak. A látogatók személyes üzeneteiket egy fém keretbe feszített textilháló közé applikálhatják, amely egy nagy installáció része lesz.
Helyszín: 2. emeleti folyosó, a könyvtár/múzeumpedagógiai foglalkoztató előtti tér

15.00–16.00 Színfalak mmögül az Időgépbe I. - Komplex tárlatvezetés A legizgalmasabb dolgok egy múzeum életében is a színfalak mögött történnek!
Ezen a különleges napon kollégáink kalauzolása segítségével első kézből nyerhetnek bepillantást a látogatók a máskor elzárt területekbe! A séta után az Időgép című gyűjteményi kiállításba a műtárgyszállító óriás lifttel érkezünk meg, ahol rövid, interaktív tárlatvezetés zárja a programot.
Helyszín: Raktárak, manipulációs tér, 3. emeleti kiállítótér
15.00–16.30 Anyámtól - Van művészi vénád?


Nyitott, kötetlen beszélgetés az idei Van művészi vénád? nemzetközi pályázat hazai győzteseivel, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákjaival és Eperjesi Ágnes, Fátyol Viola, Gáldi Vinkó Andrea és Richter Sára képzőművészekkel az anyaságról, az anyaság művészei megjelenítéséről.
Helyszín: 2. emelet Könyvtár-Stúdió

18.00–19.00 Színfalak mögül az Időgépbe II. - Komplex tárlatvezetés


A legizgalmasabb dolgok egy múzeum életében is a színfalak mögött történnek!
Ezen a különleges napon kollégáink kalauzolják a látogatókat, így első kézből nyerhetnek bepillantást a máskor elzárt területekbe! A séta után az Időgép című gyűjteményi kiállításba a műtárgyszállító óriás lifttel érkezünk meg, ahol rövid, interaktív tárlatvezetés zárja a programot.
Helyszín: raktárak, manipulációs tér, 3. emeleti kiállítótér
18.00–19.00 | „Helló, háló!” Készman József kurátori tárlatvezetése a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításban

Lehetséges-e hálózati-szűrős szemüvegen át nézni a világot? És hat lépésben tényleg eljuthatunk bárkihez kapcsolatainkon keresztül? Miért finom a fehér csoki kaviárral? Hány élete van egy sejtnek? – kínzó kérdések, amelyeket talán magunknak sem mertünk feltenni, de most itt az alkalom!


Barabási Albert László több mint két évtizedet töltött azzal, hogy a biológiai és társadalmi létünket meghatározó összetett rendszereket felfedje.


A BarabásiLab az elmúlt 25 évben egy párhuzamos utat is megtett, amelynek során olyan vizuális szókincset fejlesztettek ki, amely kezelni tudja a komplexitást, kifejezési formáit pedig a képzőművészettől kölcsönzi.
Helyszín: 2. emeleti kiállítótér

22.00 Tárlatvezetés a Térügyek című kiállításban
A tárlatvezetést tartja: Feigl Fruzsina és Jan Elantkowski kurátorasszisztensek
Helyszín: 1. emeleti kiállítótér

15.00–a készlet erejéig | Szabadpolc: Moholytól Banksy-ig
A tárlatvezetést tartja: Feigl Fruzsina és Jan Elantkowski kurátorasszisztensek
Helyszín: Földszinti lépcsőfeljáró előtt


Filmvetítések:
16.00 | A hat lépés hatalma
Barabási Albert-László kutatásaihoz kapcsolódó dokumentumfilm

Kicsi a világ – szoktuk mondogatni, ha kiderül, hogy valamilyen módon közünk van egy ismeretlen emberhez. Valóban kicsi a világ, hiszen az emberiség hatmilliárd tagja közül alig pár lépésnyi kapcsolati távolságban mindenki mindenkit ismer. Ezt a tényt Karinthy Frigyes zseniális intuíciója óta természet- és társadalomtudósok sora, köztük számos kiváló magyar tudós is igazolta. Az emberi társadalomban is, a világban is minden mindennel összefügg, egy bonyolult, mindent átszövő háló része.


angol-ausztrál dokumentumfilm, magyar nyelven, 47 perc, 2008
Rendező: Tálas Annamária


Helyszín: 2. emeleti kiállítótér
(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott)
18.00 Szcéna 2019 dokumentudfilm sorozat

A 25 részes dokumentumfilm sorozat az eddig hiányosan archivált magyarországi képzőművészeti színteret mutatja be. A dokumentumfilm első 5 részében elismert szakemberek együttesen határozzák meg azokat, akik leginkább definiálják a 2019-es év művészeti szcénáját. A további 20 részében a legfontosabbnak tartott szereplők portréinterjúk keretében mutatkoznak be. A sorozatban látható művész-interjúk közül ezen az estén Csató József, Keresztes Zsófia és Nemes Márton gondolataival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Alkotók:
Kozma Péter, producer, rendező
Iványi-Bitter Brigitta, kreatív producer
Farkas Laura-szerkesztő, gyártásvezető
Tomas A. Krivocenko, szerkesztő, gyártásvezető
Juhász Edvard operatőr, vágó.
A filmet a Karton Alapítvány önerőből, pályázati támogatások nélkül finanszírozta.
Helyszín: 2. emelet Könyvtár-Stúdió


Helyszín: 2. emelet Könyvtár-Stúdió
20.00 Konok Tamás Graphidionok címűportréjának vetítése


Konok Tamás festészetét a látható és a láthatatlan jelenségek közötti összefüggések megértésének szenteli. Mint mondja: „a művészet nem divat vagy stílus kérdése. Egyedüli kritérium a művészi kvalitás minősége és az egyén egyedi ideáinak végsőkig kiművelt következetes útja”. Ezt az utat, ezt a több mint hét évtizedes pályát, egy ikonikus festőművész portréját mutatja be a Konok Tamásról Graphidionok címmel készült film.
Rendező: Keserű Judit
Operatőr: Sibalin György
MMA 2019, 53'55"

Az egyszeri vetítéssel a kilencven éves korában elhunyt Konok Tamás életműve előtt tiszteleg a múzeum.
Helyszín: 2. emelet Könyvtár-Stúdió