Fesztivál

10. Színházi Olimpia

Országos
2023. április 01. (szombat) 19:00 - 2023. július 01. (szombat) 23:00

Helyszín:

Országos
Országos

Húsvéttól Szent Iván éjjeléig a világszínház ünnepi találkozópontjává válik Magyarország. 2023. április 1-jétől július 1-ig a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében több mint 30 ország mintegy 200 társulata érkezik hazánkba. A közönség 70 helyszínen 550 előadást élvezhet a nagyszabású programsorozat keretén belül.


2023-ban Madách Imre születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, így nem véletlen, hogy az esemény mottójának is egy Madách-idézetet választottak: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”


A Színházi Olimpia egy olyan nemzetközi fórum, amely jelentős színházi alkotók munkásságát mutatja be a világ minden tájáról. Vidnyánszky Attila, a magyarországi Színházi Olimpia művészeti vezetőjének elképzelése alapján nemcsak Budapest lesz az esemény központja, hanem az egész ország. Ennek megfelelően a budapesti színházak mellett a vidéki színházak is bekapcsolódnak a programsorozatba saját és meghívott előadásokkal, különböző fesztiválokkal. Az előadások tekintetében egy külföldi és egy határon túli produkció meghívására van mód, a fesztiválok kapcsán pedig szinte korlátlan lehetőségek állnak rendelkezésre.


A 10. Színházi Olimpia központi szereplője a 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) lesz mintegy ötven előadásával, amelynek keretében újragondolt klasszikusokat is láthatsz.