Fesztivál

12. Szemrevaló Filmfesztivál

Művész mozi
Apolló mozi
Belvárosi Mozi
Foton
Apolló mozi
2023. október 05. (csütörtök) 19:00 - 2023. október 15. (vasárnap) 21:30

Helyszín:

Művész mozi
1066 Budapest, VI. kerület, Teréz körút 30
Apolló mozi
4025 Debrecen, Miklós u. 1.
Belvárosi Mozi
6722 Szeged, Vaszy Viktor tér 3.
Foton
8200 Veszprém, Vár utca 17
Apolló mozi
7621 Pécs, Perczel u. 22.

Idén tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet a Szemrevaló Filmfesztivált, a német nyelvű filmek szemléjét Magyarország-szerte. A fesztivált azonban nemcsak a közös nyelv miatt szervezik közösen. A programban ismét két kiváló alkotás szerepel, melyek hármas, német-osztrák-svájci koprodukcióban készültek: a Sisi és én valamint az Alma és Oskar. A filmek középpontjában egy-egy lenyűgöző nőalak, Erzsébet császárné és Alma Mahler áll. Emellett számos további film készült német-svájci vagy német-osztrák koprodukcióban is. A három ország filmes alkotói tehát szoros munkakapcsolatban állnak egymással, és szívesen valósítják meg közösen kreatív ötleteiket. Az idei program filmjeit többszörösen is kitüntették, a Berlini Filmfesztiválon, a Bajor Filmdíjjal vagy a Német Filmdíjjal.


Az idei program filmjeit négy szekcióba sorolták:
- A Közösségi konfliktusok filmjei (Tanári szoba, Nap és beton, Mindenki az időjárásról beszélget) iskolai, egyetemi vagy lakóhelyi zárt közösségek belső konfliktusairól szólnak.
- A Kívülállók és különcök szekcióban a már említett két életművésznőről, Almáról és Sisiről szóló filmek szerepelnek, valamint A róka, egy magányos fiatal katona valóságon alapuló története a második világháborúból.
- A Tűzvörös égbolt, A felső szomszédok, és az Aranyéveink a Vonzások és választások szekcióban vígjátéki eszközökkel, vagy szomorkás derűvel mesélnek a fiatal, középkorú és az idős generáció szerelmi sokszögeiről.
- S végül a két dokumentumfilm, az Anima – Apám ruhái és a ViennaCalling Alternatív életformákkal szembesítenek bennünket.


A fesztivált idén is budapesti, debreceni, szegedi és pécsi partnermozikban rendezik meg. Emellett új helyszínként Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa is csatlakozott a rendezvénysorozathoz. Idén hét különböző filmhez sikerült beszélgetést szervezni a három országból meghívott vendégekkel vagy magyarországi szakértőkkel – nagy örömmel várják a vetítések utáni közönségtalálkozókat, diskurzusokat. 


Részletes program