Fesztivál

14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Dürer Kert
2018. május 13. (vasárnap) 10:00
Ár: 990 Ft

Helyszín:

Dürer Kert
1117 Budapest, XI. kerület, Öböl utca 1

A Magyar Képregény Szövetség 14. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét. Május 13-án, vasárnap 10 órától várja a képregény olvasókat és gyűjtőket, az óvatos érdeklődőket és a fanatikusokat a Dürer Kertbe.


Szárvendég: Szabó Győző
További vendégek:
Jacques Ferrandez
Algírban született, de szülei áttelepültek Franciaországba, Nizzába, amikor még csak pár hónapos volt. Algéria egy sokszor visszatérő helyszíne, témája munkáinak. Tanulmányai után képregényes karrierbe kezdett, 1977-ben megjelent L'Homme au Bigos című műve. A képregény szövegét Rodolphe írta, és visszatérő karaktere Raffini kiképzőtiszt (komisszár), akinek kalandjai további négy albumban jelentek meg, Les Humanoïdes Associés címmel, 1980 és 1988 között. Ferrandez és Rodolphe folytatták az együttműködést: egy rövid történetekből álló sorozaton dolgoztak (Anne et Charles' in Circus, 1982–1985) az À Suivre magazin számára. Ferrandez ugyancsak az À Suivre számára írt és rajzolt egy sokkal bensőségesebb rövid történetsorozatot Arrière-Pays címmel.

Miután 1986-ban stílusa megváltozott, egy régóta dédelgetett álmát kezdte megvalósítani: egy történetet Algériáról és a függetlenségért vívott harcáról. Az évek alatt hét kötet jelent meg a Carnets d'Orient című sorozatból, és számos úti beszámolót is készített Szíriáról, Libanonról, Isztambulról és Irakról. Munkája során a jazz volt rá nagy hatással, együttest is alapított; a zene iránti szerelem későbbi műveiben Nostalgia in Time Square (Futuropolis, 1987) és Blues, Histoires en Bleu (Art Moderne, 1990) is megjelenik. A Gallimard számára készített több Albert Camus adaptációt is, mint a L'Hôte (2009) és L'Étranger (2013). 2012-re visszatért az Algéria tematikához, és Alger la Noire című thriller képregényt adott ki.

Áprilisban jelent meg itthon Ferrandez Albert Camus: Az idegen (Közöny) című regényének adaptációja az Athenaeum Kiadó gondozásában.

Kati Kovács
A Paprikás rapszódia című képregényével vált hazánkban ismertté, mely 1994-ben jelent meg a Nyitott Könyvműhely gondozásában. A Finnországban született, Rómában élő, de magyar gyökerekkel rendelkező képregényalkotó 14 éves kora óta alkot. A helsinki Képzőművészeti Főiskolán tanult, művei megjelentek francia, német, svéd és angol nyelven. Svédországban a legjobb külföldi képregényszerzőnek választották, 1999-ben pedig elnyerte a finn képregénytársaság nagydíját is. Kati Kovács egy rendkívül erős/karakteres stílusú képregényalkotó, aki hosszasan figyeli az embereket, és észreveszi azokat a sötét és furcsa dolgokat, melyeket fel kellene fedeznünk magunkban; különös figyelmet fordít a férfi és nő közötti feszültség ábrázolására is. Körhintába zárva című képregénye a fesztiválra jelenik meg a Nero Blanco Comix gondozásában.

Thomas Kriebaum
A bécsi képregényalkotó Thomas Kriebaum 1992 óta dolgozik szakmájában, képregényeit különböző osztrák újságokban, magazinokban közlik, olyanokban mint a nemzetközi Stripburger vagy a Strapazin. 1995 óta rendszeresen jelenik meg a bécsi napilapban Gustl comic stripje. 1998 és 2003 között a Medical Tribune hetente közölte Neues aus der Praxis képregényét. Együtt dolgozott Harald Havassal az Unsere Klasse gyermekkönyvön, ami a Topic-ban jelent meg 2005-ben, és 2006-ban. Az első könyve Life címmel a Luftschacht Kiadónál jelent meg, de legjobban talán Kleiner Tod (Kis halál) című pantomim képregényéről ismert, amit angolul is kiadtak. Lomtalanítás című képregénye Kriebaum ironikus és vicces történeteiből válogat, amelyben éppúgy helyet kap az úti beszámoló, mint a társadalmi szatíra (Nero Blanco Comix).

Alexandru Ciubotariu
A Bukarestben élő és dolgozó szabadúszó grafikus, illusztrátor, 1979-ben született Călăraşiban, Romániában. A Képzőművészeti Akadémián, Jászvásáron (Iași) végzett 2004-ben. Több mint 60 nemzeti és nemzetközi újságban, magazinban jelentek meg munkái. Bukarest térségében olyan médiumokkal működött együtt, mint a Mini Azi, Jurnalul SF, Pif Surprize, 2000 Plus, Playboy, TV Story, Apropo TV, Business Magazin, Standard Business, Le Monde Diplomatique, Cotidianul, Doxi és a Pipo. Folyamatosan jelennek meg művei Belgiumban, Görögországban, Szlovéniában, Lengyelországban és Csehországban. Ciubi 13 könyvet illusztrált és 11 képregényalbumot készített, kezdve a Străinii című művével, ami az Editions Europolis jelent meg 1995-ben, ezt követte Alex la Paris, Pveste despre eu, Club 106 és Aventurile lui Doxi című munkái. 2010-ben a Vellant kiadónál jelent meg Pisica Pătrată munkája, mely az első album Romániában a street art műfajáról. Több mint 40 nemzetközi kiállításon vett részt, 2007-ben volt első önálló tárlata. 1994 óta számos elismerésben részesült, ezen kívül bélyegeket is tervezett a román postának. Ciubi rendkívül sokoldalú művész, számos stílusban alkot, a legfiatalabbaknak szóló történetektől a kísérleti jellegű munkákig, egysoros comic stripektől házfalakat befedő street artig minden megtalálható palettáján. Dodo Niță közreműködésével összeállították a román képregény történetét, és megszervezte a román képregénymúzeumot is. Az ÉN története 2009-ben jelent meg a Nero Blanco Comix és a Roham közös kiadásában, a képregényfesztiválra pedig Régi / Új című művével tér vissza a magyar közönséghez, mely szintén a Nero Blanco Comix gondozásában jelenik meg.

Fabrizio de Tommaso
Az olasz képregényalkotó 1985-ben született Brindisiben. 2007-ben végzett a római Nemzetközi Képregényakadémián (Scuola Internazionale di Comics), majd ösztöndíjat nyert a kubai Filmművészeti intézetbe (Institutio Cubano del Arte e Industria Cinematográficos), ahol animációval foglalkozott. Képregényeit két gyűjteményes kötetben jelentette meg iComics és Mono címmel. 2009-ben visszatért egykori iskolájába, a képregényakadémiára Rómába, és ott tanít. Jelenleg a Sergio Bonelli Editore kiadó számára rajzolja a Dylan Dog és a Morgan Lost című sorozatokat.


Programok
- Beszélgetések, interjúk rajzolókkal, kiadókkal
- Alfabéta díj átatás
- Workshopok
- Gyerekprogramok
- Óriás társasjáték
- Szabadulószoba


 

Ajánlók és kritikák: