Fesztivál

Bárka - az újbudai nemzetiségek fesztiválja

Feneketlen tó
2024. június 02. (vasárnap) 10:00 - 22:00
Ingyenes

Helyszín:

Feneketlen tó
1110 Budapest, XI. kerület

Újbuda a város egyetlen szeglete, ahol 13 nemzetiség él és aktív. A nemzetiségek ünnepének így a kerületben nagy hagyománya van. Idén a fesztivál visszatér rég szeretett helyszínére, a Feneketlen-tóhoz, az Új Budai Parkszínpad köré és belé. Délelőttől gyerekprogramokkal, táncházakkal, 8-féle kóstolóval, 15 kézművesprogrammal, több mint 20 zenés, néhol táncos fellépéssel, Parno Graszttal és fanfárokkal ismerhetik meg közelebbről a velük élők kultúráit.


A bolgárokét, cigányokét, görögökét, horvátokét, örményekét, lengyelekét, németekét, románokét, ruszinokét, szerbekét, szlovákokét, szlovénekét és ukránokét. Belőlük inspirálódva született meg idén a fesztivál neve is, a Bárka, amellyel átmentik azt, ami igazán fontos. A minimum 13-féleségüket, a fűszereiket és hangszereiket, a rímeiket és viseletüket, a humorukat és mélységüket.


A színpadokon:
10:15: Néptánc-bemutató a Törökugrató Iskola diákjaival
10:35: Táncelőadás és tanítás a L.A. Dance School újbudai tánccsoporttal
11:15: Artashat Örmény Nemzetiségi Színház bábelőadása
12:00: Koprive tamburazenekar
12:40: Felsőszölnöki Néptánc Együttes
13:00: Csáki Tibor román székely folklor + harmonika
13:15: Martenica táncegyüttes
14:15: Lohr Kapelle koncert
15:00: Ruszinok Folklór Együttes
15:30: David Yengibarian
16:15: Szlovák táncház: tirpák táncok
16:45: Rostás Mónika és zenekara
17:30: Selo Orkestar
18:15: Görög táncház: Stefanidu Janula és az Akropolis Kompánia // Helidonaki Görög Hagyományőrző Gyermek -és Ifjúsági Táncegyüttes // Kariatidák nöi énekkar
19:00: Zornica táncegyüttes
19:15: Rézeleje Fanfárosok
20:00: Parno Graszt


A Kornél Kávézó teraszán:
11:00: Group Duduk koncert
14:00: PorabskI Trió koncert (A Magyarországi Szlovének Szövetsége Rába-vidéki Triója)
16:00: Fuvolás és xilofonos előadás zongorakísérettel
(Likovics Vivien fuvola, Donecz István xilofon, Bacsi János zongora)


Gasztronómia: a fesztivál teljes ideje alatt szerb ételekkel és bajor sörökkel lakhatsz jól, de belekóstolhatsz a ruszin barackos gőzgombócba, a szlovák sztrapacskába, a német strúdelbe, a lengyel zurek levesbe, a bolgár sopszka salátába és banica falatokba, vagy készíthetsz eredeti cigány bodagot és töltött káposztát közösségi főzéssel.
Görög sátor: kézműves-foglalkozások, ógörög harci ruhák próbája, tea- és souvlakikóstoló.
A szlovák sátorban egész nap: kézműves-foglalkozások, szlovák nyelvi workshop, népviselet-bemutató, fujara népi hangszerbemutató Szlovákiából, valamint Závada Pál író, Garajszki Margit dramaturg, színész és Galda Levente újbudai szlovák önkormányzati elnök beszélgetése.
 Lengyel sátor: a Wonderland kiadó programjai: Hattyúles a Balatonon és A páfrányok élete (interaktív foglalkozások gyerekeknek), irodalmi-kézműves foglalkozás királylányoknak és kis lovagoknak a Királylány című könyvvel. Valamint zurekleves-kóstoló és magyar–lengyel irodalmi sarok aGdansk csapatával, és lengyel iparművészeti vásár a Craftwood jóvoltából.


További programok: örmény, szerb és bolgár kézműves-foglalkozások, potréfotózás nemzetiségi viseletekben és ruszin könyvek bemutatója.


A részletes programbontás