Fesztivál

Duna Ünnepe

Vigadó Rakpart
2018. július 22. (vasárnap) 09:00

Helyszín:

Vigadó Rakpart
1052 Budapest, Vigadó rakpart

Duna Ünnepe az 1456. évi nándorfehérvári győzelem évfordulóján azon közös emlékeinket és örökségünket mutatja, amelyek bármilyen kirekesztődés nélkül legszélesebb közösségünk tagja számára is vállalhatóak, amelyek megbecsültek és örömet jelentenek mindenkinek.
Az ünnep elnevezése (a Dunáról) több szempontból is jelképes. A Duna, mint Európát átszelő, összekötő folyó (különösen a Rajna, Majna összekötésével) fonálként, összekapcsolja a közvetlen szomszédságában és a szélesebb térségben élőket is. Szállít, öntöz, táplál, gyönyörködtet, forrása életnek, természetnek, művészetnek. Országokat, népeket, kultúrákat összekötő jelkép, a közös európai szellemiség összekapcsolódását és kölcsönhatását is jelenti.
Ezen az évfordulón az emberiség története, egyes nagyobb térségek, régiók, földrészek, természeti kincsek, vallási és kultúrközösségek szempontjából fontos emlékek bemutatását is szolgálja.
Ez az évforduló történelmünk ritka eseménye, mert egyformán kedves a Duna mentén és a környező országokban is. Öröksége és a megemlékező ünnepségnek különlegessége az is, hogy származástól, vallási felekezettől, politikai szembenállástól és más elkülönítő nézetektől függetlenül az itt élőknek és az elszármazottaknak, újra a közösség élményét adja.
Ünnep, ami ma békét és megnyugvást jelent.
Tapasztalat, amiből erőt meríthetünk a jelen közös gondjainak megoldásához.
Felhívja a figyelmet a vízre, életünk egyik lételemére és mindarra, amit a Duna jelent nekünk.


Programok a Lánchíd és Erzsébet híd között


9.00 Gyülekező a Március 15. és az Eötvös tereken, Hunyadi és Kapisztrán zászlai alatt
10.00 Felvonulás a Vigadó rakpartra.
Felidézik a Nándorfehérvár felmentésére siető Hunyadi és Kapisztrán seregeinek
felvonulását.
10.30 Megemlékezés és koszorúzás
- Ünnepi köszöntő
- Szerbia rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének köszöntője
- Kecskés Együttes historikus zenei műsora
- Versek
- Zsoltáros és népénekek
- „Hajósnép” ima
11.30 Áldás és ima
Történelmi egyházak képviselőinek szertartása, áldás és ima az elesettekért, hajósokért az árvizek és a hajókatasztrófák áldozataiért.
Az ünnepi megemlékezésre, koszorúzásra, hivatalosak a magyarországi történelmi egyházak képviselői, a Duna-menti országok: Németország, Ausztria, Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Bulgária, Románia, Moldova, Ukrajna és a csatában résztvevők mai államai: Csehország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Spanyolország, Vatikán, Olaszország és az egykori ellenfél, mai barát: Törökország nagykövetei és küldöttségei. Zászlóikkal tisztelgünk a csata résztvevői előtt.
Délben: Harangszónál, egy rekonstruált történelmi hajó legénysége ünnepélyesen vízre teszi a virágokat és koszorúkat.
Idén is megemlékeznek a vizek és hajótörések áldozatairól.
Díszlövés: 12 díszlövés ágyúval.
„A győzelem hírére, örömtüzeket gyújtottak és hálaadó miséket tartottak szerte Európában…”
18.00 Hálaadó mise a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban a Március 15. téren.