Fesztivál

Észt Hét 2023

BMC - Opus Jazz Club
Művész mozi
Kino Cafe mozi
2023. március 18. (szombat) 20:00 - 2023. március 26. (vasárnap) 22:00

Helyszín:

BMC - Opus Jazz Club
1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.
Művész mozi
1066 Budapest, VI. kerület, Teréz körút 30
Kino Cafe mozi
1137 Budapest, XIII. kerület, Szent István körút 16.

Filmes utazás az Észt Héten: látogatás a középkori tallinni óvárosban, az 1950-es évek észt vidékén, a mai modern Észtországban, és a Sínai-félsziget sivatagában.


Március 18-26. között Budapesten az Észt Hét keretében filmeken, könyveken és zenén keresztül ismerkedhetnek az észt kultúrával. Idén a filmválogatás különösen sokszínű: történelmi krimi, önéletrajzi ihletésű regényen alapuló játékfilm, animált dokumentumfilm, tinivígjáték és 2022 legjobb észt játékfilmje is helyet kapott a programban.


Az Észt Hét első programja március 18-án az Opus Jazz Klubban egy különleges trió koncertje lesz: A háromnemzetiségű formáció tagjai - a zenekar vezetője az energikus észt zongorista, Kirke Karja, a francia nagybőgős, Étienne Renard és a német dobos, Ludwig Wandinger - a technikai lehetőségek kitágításán dolgoznak, miközben a szabad improvizáció és a kortárs zeneszerzés eszköztárát használják. Legfőbb inspirációs forrásaik között szerepelnek a régmúlt hátborzongató némafilmjei és az elromlott gépek.


A moziprogram a Melchior, a patikárius című filmmel indul március 23-án a Művész Moziban. A kosztümös krimi alapjául a népszerű észt író, Indrek Hargla magyarul is megjelent regénye szolgál. A történet a középkori Tallinnban játszódik, ahol a fiatal Melchior - aki még a halottakkal is tud beszélni - egy hős lovag gyilkosa után nyomoz.


Szintén irodalmi adaptáció Az ifjú elvtárs című film, amit március 24-én láthatunk a Kino Café Moziban. Leelo Tungal észt írónő önéletrajzi ihletésű regényfolyama és a belőle készült film egy kisgyermek szemével, sorsának alakulásán át idézi meg az 1950-es évek szovjet-észt valóságát: a Szibériába elhurcolt anya nélkül maradt csonka család, apa és kislánya küzdelmeit és kalandjait. A történet által bepillantást nyerünk egy kisgyermek gondolkodásába, képzelődéseibe, szorongásaiba és félelmeibe.


A vetítés előtti könyvbemutatón a film alapjául szolgáló regény-trilógia második és harmadik, magyarul megjelenő részével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.


Az egyórás animációsfilm-válogatásba öt alkotás került: animált dokumentumfilm az európai temetkezési szokásokról, animáció egy ugató lakásról, a rallimániás apáról és fiáról, tarlórépákról és a genetikai kódrendszerről. Március 25-én a Kino Café Moziban.


A néhány óra alatt játszódó, pörgős tinivígjáték Az éjszaka gyermekei három lánytestvér őrült, össze-összefonódó kalandjait viszi a vászonra. Összeomló jövőkép és újratervezés, karrierépítés a szexista üzleti világban és kötelező bulizás - egyetlen éjszaka leforgása alatt. A filmet a Kino Café Moziban vetítik március 25-én.


Március 26-án zárul a filmes program a Kino Café Moziban 2022 legjobb észt játékfilmjével. Az észt-finn-svéd koprodukcióban készült Sivatag a Sínai-félszigeten játszódik, ahol sem törvényt, sem embert nem tisztelnek. A kiküldetésben lévő nyugati újságírónőt foglyul ejtik és a sivatagban rejtegetik. Ingrid beleszeret az őt elrabló palesztin férfiak egyikébe, ám a csapat főnöke gyanút fog és egyre veszélyesebbé válik.


A gyerekeket az idei évben is rajzpályázatra hívja az Észt Intézet és az Észt Köztársaság Budapesti Nagykövetsége. Mivel 2023-at a mozgás évének kiáltották ki Észtországban, így a sport és testmozgás témájában készült alkotásokat várnak május 15-ig három korosztályban.