Fesztivál

OFF-Biennále 2020

OFF-Biennále Budapest
2020. április 24. (péntek) 19:00 - 2020. május 31. (vasárnap) 23:30

Helyszín:

OFF-Biennále Budapest
1111 Budapest, Bercsényi u.15. 2/12b.

Belégzés! Kilégzés! – A légzés egy alapvető élettani folyamat, amely akaratunktól függetlenül működik, de szándékosan is irányítható. Nagy levegőt veszünk, ha mondani akarunk valamit, vagy ha nekigyürkőzünk egy nehéz feladatnak. A „friss levegő” ugyanakkor a szabadság jelképe is: átvitt értelemben utalhat egy helyre vagy helyzetre, amelyben szabadon lehet lélegezni.


Az OFF-Biennále Budapest 2020-as kiadása a 21. század mindannyiunkat érintő és feszítő kérdéseivel foglalkozik. Projektjei az egész emberiséget, sőt a földi létezést fenyegető globális problémák lokális olvasatát adják. A klímakatasztrófa, a mesterséges intelligencia, a totális megfigyelés, az autoriter hatalom, a vad nacionalizmus, az őrült fogyasztás veszélyei – ezek azok a témák, amelyekkel foglalkozni kell. Nemcsak egyéni, hanem kollektív szinten. Az OFF most olyan kortárs művészeti projekteket támogat, amelyek szembe mernek nézni ezekkel a kérdésekkel. Méghozzá a művészek szabad és bátor, ugyanakkor néha szokatlan módján. Nem akarják megkerülni a lényeget, elodázni a cselekvést. A kényelmes passzivitás helyett a felelősségteljes aktivitást választják, mert tisztában vannak azzal, hogy az igazi szabadság felelősséggel is jár.


A harmadik OFF projektjeit többségükben negyven alatti magyar és külföldi művészek hozzák létre: életkoruknál fogva egyáltalán nem mindegy nekik, hogy milyen most és milyen lesz majd emberként élni a 21. században. Mint ahogyan az sem, hogy milyen lesz a környezetünk és társadalmunk itt, Kelet-Közép-Európában. Megközelítéseik a közönséggel való közvetlen kapcsolat és a kollektív felelősség fontosságát hangsúlyozzák – a kooperáció markáns példájaként maguk is szorosan együttműködve dolgoznak. Projektjeikben a határozott artikuláció, a szókimondás és a harcosság mellett megjelenik a kísérletezés, a kompromisszumot nem ismerő alkotói szabadság mámorító levegője is. Ezek létrejöttéhez mi, az OFF közössége teret és időt adunk. Támogatásunk nem merül ki a puszta pénzügyi segítségben: megvalósulásuk hosszú ideig tartó, komplex folyamatában is részt veszünk – így egyebek mellett a szervezésben, a logisztikában és a kommunikációban.


A cím: Levegőt!, József Attila 1935-ös versének 21. századi olvasata: nem kétségbeesett segélykérés, és nem is csak követelés, hanem felszólítás mindannyiunk számára. Konkrét utalás arra, hogy a tiszta levegőért, szabadságunk védelméért, képzeletünk felszabadításáért is tennünk kell, és arra is, hogy nagy levegőt véve most kell munkához látni. Csak így, közösen vagyunk képesek megőrizni-megteremteni azokat a helyzeteket és helyeket, ahol szabadon lehet lélegezni.