Fesztivál

VI. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

Gödöllői Királyi Kastély
2020. szeptember 11. (péntek) 10:00 - 2020. szeptember 13. (vasárnap) 22:00

Helyszín:

Gödöllői Királyi Kastély
2100 Gödöllő, Grassalkovich Kastély

A gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál 2020-tól új néven, Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválként működik tovább, nevében is érzékeltetve a programkínálat sokszínűségét. 
A 6. alkalommal megrendezendő Nemzetközi Természetfilm Fesztivál - amelyre idén csaknem 2200 nevezés érkezett a világ 114 országából - marad a zászlóshajója a rendezvénynek, de az ingyenes filmvetítések mellett idén is találkozhatnak a látogatók a Trash Art Magyarország szobraival, zöld szakmai és civil szervezetekkel, valamint fotókiállításokat tekinthetnek meg. A fesztivál így mára már az összes művészeti ágat lefedve hívja fel a látogatók figyelmét a természetvédelem fontosságára. 
2020 újdonsága, hogy a Magyar Nemzeti Parkok Hetének nyitórendezvénye is csatlakozott a Fesztiválhoz. A helyszín – a Gödöllői Királyi Kastély – és a fókusz változatlan: a természet értékeinek megőrzése és az ember felelőssége. Erre hoznak számtalan példát azok, akiknek hivatásuk a természeti értékek megóvása: tíz hazai nemzeti park igazgatóságunk. Első alkalommal, de
hagyományteremtő szándékkal csatlakozik a fesztiválhoz a Magyar Nemzeti Parkok Hetének nyitórendezvénye, melynek keretében a nemzeti park igazgatóságok ökoturisztikai bemutatóhelyeit, attrakcióit, élménygazdag programkínálatát és szolgáltatásait ismerhetik meg az érdeklődők. A  folytatásban, szeptember 14-20. között pedig gazdag programkínálat,
izgalmas kalandtúrák, családi programok várják a feltöltődni vágyókat földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron. 


A fesztivál zászlóshajója továbbra is a VI. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, amelyre idén minden eddiginél több, 2200 nevezés érkezett a világ 114 országából. A fesztivál kiemelt célja, hogy a természettel kapcsolatos filmalkotásokon keresztül hívja fel a társadalom figyelmét a világ, és ezen belül Európa és a Kárpát-medence természeti értékeire, szépségeire, környezetünk védelmére, valamint a biodiverzitás fenntartásának fontosságára.
2020-ban is két filmszemle – a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmszemle és a Kárpát-medence Értékei Filmszemle – szekcióira nevezhettek a hazai és külföldi alkotók. Az év legjobb alkotásainak kihirdetésére szeptember 12-én, a díjátadó gálán, a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában kerül sor. A fesztivál időtartama alatt a legjobbnak ítélt alkotásokat – közel 150 filmet – ingyenesen tekinthetnek meg a látogatók. A járványhelyzetre tekintettel ezt 6 vetítési helyszínen tehetik, a biztonságos távolság betartása végett.
Idén is lesz Trash Art Magyarország kiállítás, ahol ezúttal kiemelt szerepet kapnak az organikus szobrok, valamint két fotókiállítást tekinthetnek meg (már augusztus 20-tól) a látogatók: a 10. évfordulóját ünneplő Varázslatos Magyarország és az Ember és Természet fotópályázat legjobbjait.