Fesztivál

WOMEX 20 - Worldwide Music Expo

Budapest
2020. október 21. (szerda) 10:00 - 2020. október 25. (vasárnap) 14:00

Helyszín:

Budapest
1000 Budapest

A WOMEX, a világzene legnagyobb showcase-fesztiválja ismét Budapesten!

Több ezer zenei szakembert és zenészt láthat vendégül ősszel Budapesten a WOMEX, a World Music Expo. Az idén 26. alkalommal megrendezett WOMEX-et Budapest immár másodszor látja vendégül a Hangvető csapatának szervezésében 2020. október 21. és 25. között.

A koronavírus-járvány európai enyhülése és a határok fokozatos megnyitása miatt a szervezők abban bíznak, hogy a WOMEX20-at meg tudják tartani. A minden évben más városban megrendezett WOMEX második alkalommal jön Budapestre, ahova várhatóan több mint 2500 külföldi résztvevő érkezik majd: művészek, szakmai kiállítók és újságírók, valamint kulturális intézmények képviselői.

A Hangvető stratégiai partnerével, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal olyan nagy presztízsű, a 2015-ös budapesti WOMEX-kiadáson is sikerrel együttműködő helyszíneken szervezi a fesztivált, mint a Müpa, a Bálna Budapest és az A38 Hajó.


A WOMEX a globális zenei élet legnagyobb rendezvénye: egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek fesztiválja és díjkiosztó ünnepség. Kiváló alkalom arra, hogy a hosszú karantén után végre találkozzanak egymással a zeneipar fontos emberei, alkalom a zene ünneplésére, új tehetségek felfedezésére, üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és kultúrdiplomáciai eseményekre.

A fesztiválon fellépők névsoráról egy héttagú zsűri, az úgynevezett “hét szamuráj” dönt. Idén is több mint 1600 pályázat érkezett, amelyből a szamurájok, köztük Weyer Balázs választja ki azokat az előadókat, akik felléphetnek a WOMEX-en. Rendezőként a Hangvető törekszik arra is, hogy a WOMEX nemzetközi programján belül minél több felületet kínáljon a regionális zenekarok megjelenésére. Ennek a törekvésnek a tervek szerint – a 2015-ös kiadás mintájára – külön regionális színpadot szentelnek, de emellett a szellemi kulturális örökség UNESCO-listáján jegyzett zenei hagyományok, alkotások is előtérbe kerülnek.