A japánok nemzeti itala a zöld tea (nem tévesztendő össze a teaszertartással), a zöld tealevelek leforrázott leve, amit minden ízesítés nélkül fogyasztanak. A teakiöntő edények és teáscsészék formájának és mintájának számtalan stílusa létezik.
A japánok szeszesitala a rizsből erjesztett szake (rizsbor), amit télen melegítve, nyáron hűtve porcelán kiöntőből kitöltve kis fületlen porceláncsészékben szolgálnak fel.
A japán étkezés evőeszköze az evőpálcika, edényei főleg porcelánból és "urushi" lakkozott fából készülnek. Utóbbinál a lecsiszolt és megformázott edényt lekenik az urushi-fa természetes lakkjával, majd szárítás után simára csiszolva újra lelakkozzák. Hagyomány szerint az edényt száz ilyen leheletvékony lakkréteggel kell bevonni, hogy ellenálljon bármiféle karcolásnak, vagy savnak. Az urushi-lakkozást festett és aranyozott mintákkal is díszíthetik.
Hozzászólások