Kiállítás

Boglár Lajos etnográfus dél-amerikai néprajzi gyűjteménye

Tatabányai Múzeum
(nincs beállítva)

Helyszín:

Tatabányai Múzeum
2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

1989-ben nyílt meg az amazóniai indiánok életét bemutató állandó kiállítás. A gyűjtemény összeállítója, Boglár Lajos néprajzkutató több mint harminc éve tanulmányozza a dél-amerikai törzsek életét.

A "Hogyan gondolkodnak", "Hogyan laknak", "Hogyan táplálkoznak" és "Hogyan viselkednek" rendezői elv alapján összeállított kiállításon nem csak az indiánok mindennapi életébe pillanthatunk be, de gazdag formakincsű és mintavilágú kézműves termékeiken túl képet alkothatunk a törzsi művészetről, a közösség világképéről, rítusairól. Megismerkedhetünk a vallási vezető, a sámán maga készítette rituális eszközeivel, hangszereivel, maszkjaival, melyek közül leglátványosabbak a hangyászmedvét, majmot ábrázoló maszkok.

A kiállítás legnépszerűbb darabjai a tolldíszek. "A különféle tolldíszek olyan ékszerek, jelvények, jelek, melyek viselőjük nemére, korára és a törzsön belüli rangjára utalnak. A tollművészet nagymesterei, a brazíliai indiánok tetőtől talpig 36 tolldísztípust különböztetnek meg." (Boglár Lajos)

Hozzászólások