Kiállítás

Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig

Szépművészeti Múzeum
2021. október 28. (csütörtök) - 2022. február 13.

Helyszín:

Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út 41.

A Cezanne-kiállítás az utolsó hétvégén meghosszabbított nyitva tartással látogatható. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című kiállítás az utolsó két napon 2022. február 12-én szombaton és 2022. február 13-án vasárnap, reggel 9 órától, este 21 óráig látogatható.


Kilenc évvel a nagysikerű Cezanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítást követően újabb Cezanne kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum, a most nyíló tárlat ezúttal a francia mester életművének és az európai avantgard művészetnek az 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja. A Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című kiállításon több mint százhúsz műalkotást láthat a nagyközönség. A február közepéig látható tárlatra a múzeum saját anyaga mellé a világ mintegy negyven jelentős gyűjteményeiből kölcsönözött remekműveket.

A 2021 őszén nyíló újabb kiállítás az aixi mester, Paul Cezanne és több jelentős, klasszikus avantgárd művész kapcsolódási pontjait vizsgálja. Míg a 2012–2013-as bemutató határozott narratíva mentén kísérte végig a nagy elődök (például Michelangelo, Gianlorenzo Bernini, Nicolas Poussin) és Paul Cézanne ecsettel, agyaggal, vésővel, vízfestékkel és ceruzával megformált találkozási pontjait, az új tárlat az absztrakció kérdését vizsgálja.

Cezanne munkái mellett a De Stijl mestereinek (Piet Mondrian, Theo van Doesburg, Huszár Vilmos), az orosz avantgárd művészeinek (Kazimir Malevics, Alekszandr Rodcsenko, Nikolaus Pevsner, Mihail Larionov) és a Bauhausban is dolgozó alkotóknak (Paul Klee, Lyonel Feininger, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor) a munkáival találkozhat a közönség.

A mintegy százhúsz festményt, szobrot, rajzot, vízfestményt, sokszorosított grafikát és 19–20. századi traktátusokat bemutató kiállítás a múzeum saját anyaga mellé a világ mintegy negyven jelentős múzeumából és magángyűjteményeiből kölcsönöz remekműveket. A korábbi szakmai együttműködések eredményeként a tárlat anyagát olyan múzeumok műalkotásai gazdagítják majd, mint a párizsi Musée d’Orsay, a Musée de l’Orangerie, a hágai Gemeentemuseum, az amszterdami Stedelijk Museum, a londoni The National Gallery, a kölni Wallraf-Richartz Museum, a zürichi Kunsthaus, a bázeli Kunsthaus és a Fondation Beyeler, a madridi Museo Thyssen-Bornemisza, a moszkvai Puskin Múzeum és Tretyjakov-képtár, a New York-i The Metropolitan Museum of Art és Museum of Modern Art, a Philadelphiai Museum of Art vagy a washingtoni National Gallery of Art.

A Szépművészeti Múzeum tervezett kiállítása a múzeum több évtizedes tudományos munkájára támaszkodva kijelölheti azt az irányt is, amellyel az intézmény nemrég elkészült korszerű restaurátorközpontja és a tervezett Új Nemzeti Galéria programjai folytathatják a több mint 110 éves hagyományt a tudományos és muzeológiai munka területén.


A kiállítás kurátora Geskó Judit.

Hozzászólások