Kiállítás

Covidella Szegeden

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Alagsori klub)
2023. június 24. (szombat) 19:00 - 2023. július 31. (hétfő) 18:00

Kiss Adél különleges rajzaiból nyílik kiállítás a Múzeumok éjszakája estéjén.

Kiss Adél grafikusművész Gyulán született. Kolozsváron végezte egyetemi tanulmányait, 2000-től Budapesten él. A művész a Szegedi Román Kulturális Egyesület meghívására hozza el műveit a Somogyi-könyvtárba. A „Covidella Szegeden” című kiállítás főszereplője a nagy sikerű Facebook-sorozat hősnője, aki több más város után most a szegedi nevezetességeket látogatja meg.
Kiss Adél képein gyakran városok jelennek meg. A szegedi kiállításon 6 darab új, Szegedről szóló rajz is látható lesz. Vonalak és színek formájában Adél rajzain megjelennek a város kulturális nevezetességei, történelmi, zenei, építészeti, irodalmi jellegzetességei. Szegeden kívül más városokról – határon innen és túl – szóló rajzok is láthatók a kiállításon.

A művész Covidella nevű figurája a koronavírus-járvány idején született meg. Az első rajzot 2020. március végén készítette, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a járvány begyűrűzött az életünkbe. A kép után újabbak születtek, amelyeket a közösségi oldalára is feltett.  

„Szükségét éreztem, hogy kirajzoljam magamból a Covid miatt kialakult helyzetet, de nem gondoltam, hogy ebből sorozat lesz. Amikor láttam, hogy az emberek veszik a lapot, együtt nevetnek velem, és várják a folytatást, úgy döntöttem, nem hagyom abba, ha valakinek két percre feldobom a kedvét, már megéri a dolog” – mesélte Kiss Adél a Gyulai Hírlapnak adott interjújában. Elmondta: a sorozat történetté nőtte ki magát, amit véletlenszerűen alakítottak a mindennapi élet eseményei. A rajzok központi figurája Covidella, akit különféle szituációkba helyez a grafikus, hol egy befőttesüvegben csücsül a világtól elzártan, hol ejtőernyőként használt szájmaszkkal ereszkedik le az égből a Parlamentnél.Ű

Kiss Adél 2019-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat vehetett át a román nemzetiségi kultúra terén végzett kiemelkedő tevékenységéért.
A rendezvény sikeréhez hozzájárult: Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központja, valamint Románia Szegedi Főkonzulátusa.

Hozzászólások