Ha Floris Frigyes ma élne, meglepően gyakran feltűnne a sajtó valamelyik bugyrában: hol szalagcímként reklámoznák: „Megnyitotta a Vörösmarty téren gyönyörű kávéházát!”,,,„Európában már az ötödik bonbon-üzlete!”, Mecénása a tehetséges iparművésznek”…majd rögvest a következő oldalon: „Egy híres cukrász tündöklése és bukása! … „Floris Frigyes egy angol csokoládégyár nagyfizetésű vezetője”…„ A világhírtől a kényszeregyezségig!”, „Londonba költözött a híres csokoládégyáros!” … „Új gyárat alapít: gumicukor Magyarországon!”, de valószínűleg nem lenne rest a bulvár felkapni a Floris bál részleteit, vagy egy általa készített pazar születésnapi torta fotóriportban történő bemutatását.
A magyar cukrászipar elfeledett személyét eredetileg Friedler Frigyesnek hívták és több mint 100 éve indult budapesti karrierje. Első üzletének adta a Floris nevet, amelyet azután maga is felvett. Szakmai tudásán kívül rendkívüli üzleti tehetséggel is rendelkezett, szolidan induló kis vállalkozása hatalmas ipari és kereskedelmi érdekkörré terebélyesedett, pesti üzletei mellett gyárai, vállalkozásai támadtak, a Margitszigeten elegáns cukrászdát, sőt bárhelyiséget is létesített, Berlinben, Bécsben, sőt Prágában is előkelő üzletek homlokán díszelgett a neve. Olyan művészek formálták Floris arculatát, mint Kozma Lajos, Dankó Ödön, Kaesz Gyula, Galambos Margit és Gádor István.
Kalandos életútját mutatjuk be a legújabb kiállításunkon és hogy valójában ki is volt Floris Frigyes, tehetséges marketinges, kreatív cukrász és csokoládékészítő, aki két évtizeden át készítette Winston Churchill születésnapi tortáti, vagy netán kém? Közelebb kerülhet a válaszhoz, aki megtekinti a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítását.
Hozzászólások