Kiállítás

GILOT100

Françoise Gilot képzőművész
Várfok Galéria
2021. november 26. (péntek) 18:00 - 2022. február 12.

Helyszín:

Várfok Galéria
1012 Budapest, I. kerület, Várfok utca 11.

A Várfok Galéria művészkörének legendás alkotója, Françoise Gilot (1921, Neuilly-Sur-Seine /F) idén ünnepli 100. születésnapját. A Várfok Galéria egy nagyszabású retrospektív-jellegű kiállítással kíván tisztelegni az alkotó előtt.


A kiállítás a művész munkásságának minden korszakából felvonultat műveket. A tárlat évtizedek fáradhatatlan tehetségének ünnepe: magángyűjteményekből újra felbukkanó lenyűgöző festmények, monumentális méretű lebegővásznak, Magyarországon először megtekinthető alkotások bizonyítják Françoise Gilot méltó helyét a művészettörténetben. Utóbbit az is mutatja, hogy művei olyan neves közgyűjteményekben találhatóak meg, mint a New York-i The Metropolitan Museum of Art vagy a párizsi Centre Pompidou.


Françoise Gilot majd’ 80 évet átívelő festészeti munkássága diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre. Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzte magáról a „Picasso múzsája” címet és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau és Robert Capa. A kiállítás otthont ad a fotográfus legendás képének is, melyet 1948-ban Gilot-ról és Picassóról készített.


A Várfok Galéria 2000 óta számos önálló kiállítást rendezett Gilot páratlan életművéből és méltán büszke arra, hogy a művész egyedüli európai galériájának mondhatja magát, amely a mai napig személyes kapcsolatot ápol vele, valamint arra a tényre, hogy Európában itt található a művész elérhető alkotásainak legnagyobb gyűjteménye.


 

Ajánlók és kritikák:


Hozzászólások