Kiállítás

Gömör Tamás: 100 portré

Elmarad
Gömör Tamás fotográfus
Hadik Kávéház
2020. március 07. (szombat) 16:00 - 2020. április 8.

Helyszín:

Hadik Kávéház
1111 Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 36.

Idén töltötte be 50. életévét Gömör Tamás fotográfus, ez alkalomból, a művész több évtized portréit rendezte egy albumba, 100 portré címmel. A Hadik Kávéház galériájában március 7-én 16 órakor lesz könyvének bemutatója, egyúttal megnyílik az albumból válogatott 15 fotó tárlata is.


A fotográfia megannyi területén alkotó művész, a portré fotózást tartja a leginkább sajátjának. Elsősorban művészek, közéleti személyiségek láthatóak bensőséges közelségből képein, őket a fotográfus szereti saját, intim környezetükben láttatni, ahol a fizikai tér lelki -szellemi atmoszféraként működik, de a bevilágított eszköztelen stúdió helyzetben is képes megteremteni a rájuk jellemző univerzumot, kerüli a művi beállításokat, bensőséges kapcsolat kialakítására törekszik. Zenészként kiemelt területe a könnyűzenei alkotók fotózása.


Huszonöt év portrésorozata a fotográfia utóbbi fejlődésének is dokumentumaként is értelmezhető: az analóg képkészítéstől a digitális képekhez való átállás útja megrajzolható eddigi munkásságán, elsősorban fekete-fehér filmre, színes negatívra és diára készült képek válogatása a 100 PORTRÉ című kötet.


Mások mellett El Kazovszkij, Rúzsa Magdolna, Mario Vargas Llosa, Törőcsik Mari, Nyári István, Török Ferenc arcképei, de több Kossuth-díjas és egy irodalmi Nobel-díjas művész képmása is látható.

Hozzászólások