Kiállítás

"Jelszavaink valának: haza és haladás"

Helyszín:

Hadtörténeti Intézet és Múzeum
1014 Budapest, I. kerület, Kapisztrán tér 2-4.

Magyarország hadtörténete 1815-1866


A HM HIM Hadtörténeti Múzeum 1998-ban, a szabadságharc 150. évfordulója alkalmából megépült időszaki kiállítását 2011-ben ugyan bezárta, de 2012 májusára, a Honvédelem Napjára elkészült a Magyarország katonai történetét 1815-1866 közt bemutató állandó kiállítás.


A kiállítás nyomon követi a magyar katonák (katonaság) sorsát a napóleoni háborúk lezárástól egészen a kiegyezésig. Kiemelten foglalkozik természetesen a forradalom és szabadságharc eseményeivel, csatáival. A kiállítást végigjárva megismerhetjük a honvédsereg harcait, a győztes (Pákozd, Isaszeg, Komárom, Buda) és vesztes (Schwechat, Mór, Temesvár) csatákon át egészen a világosi fegyverletételig. Az utolsó terem a megtorlás eseményeibe és az emigrációba menekültek sorsába is betekintést enged.


A műtárgyak között viszontláthatjuk többek közt a 48-as kokárdákat, a nemzetőri karszalagokat, gróf Batthyány Lajos miniszterelnök-vértanú, illetve Kiss Ernő altábornagy, aradi vértanú pisztolyát, Guyon Richárd tábornoki atilláját a II. és III. oszt. Magyar Katonai Érdemrenddel, valamint Damjanich János aradi vértanú szablyáját is. Megismerkedhetünk a honvédzászlók típusaival, a honvédsereg fegyvernemeivel, sok, eddig még közönség elé ilyen formában nem került metszet, hirdetmény és levél társaságában.

Hozzászólások