Kiállítás

Magyar Örökség: a "Beszélni nehéz" anyanyelvi mozgalom

Magyar Nyelv Múzeuma
(nincs beállítva)

Helyszín:

Magyar Nyelv Múzeuma
3988 Sátoraljaújhely (Széphalom), Kazinczy utca 275.

2009. október 16-án nyílt tárlat a magyar beszédművelési mozgalom történetét mutatja Péchy Blanka 1960-as kezdeményezésétől egészen napjainkig. Könyvek, emlékplakettek, oklevelek, újsághírek és fényképek adnak hírt a mozgalom előzményeiről, a Kazinczy-díj alapítványról, az anyanyelvi ifjúsági versenyekről, a beszéd- és magatartáskultúra szervezeteiről, a beszédművelési rádió- és televíziós műsorokról, a hangzó beszéd tudományáról.

A kiállításnak helyet adó galéria végében lévő plazmaképernyőn a látogatók a Duna Televízió Nyelvőrző című műsorának adásait nézhetik meg. A kiállítás egyik mottója Kodály Zoltán idézete: "A magyar kiejtést is tanulni kell, még született magyarnak is".

A tárlat egyszersmind a téma jelentőségére is felhívja a figyelmet: az általános beszédkultúra fejlesztése, a szép és értelmes magyar beszédre nevelés az egyik legfontosabb nyelvművelési, nyelvápolási feladat. A beszéd tükör, mely magáról a nyelvhasználóról ad képet. Az anyanyelv-pedagógia és általában az oktatás felelőssége is, hogy ez a kép szép, gyönyörködtető és tiszta legyen.

Hozzászólások