Kiállítás

Nagy Kriszta x-T Tereskova: Damien kollekció

Nagy Kriszta Tereskova képzőművész
Godot Kortárs Művészeti Intézet
2021. szeptember 20. (hétfő) 14:00 - 2021. szeptember 28. (kedd) 19:00

Helyszín:

Godot Kortárs Művészeti Intézet
1036 Budapest, Fényes Adolf utca 21

A művész új anyaga egy London-i galerista felkérésére indult el, aki példaként említette, hogy van náluk egy művész, Damien Hirst, aki Krisztához hasonlóan poppos habitussal áll a művészethez, olyan popsztárosan, ami nem illik komoly, szerény képzőművészekhez.


Kriszta nem tudta ki ez a művész, megguglizta és dolgozni kezdett. Játszunk Európát és rúgjuk ki a ház falát, egy kiállítás legyen társadalmi esemény. Azután született valami egészen különleges lenyomat, ami önálló életre kelve képezte le a pandémia időszakát, és Kriszta életét is irányítása alá vonta.


Ahogy a covid miatt zárult be a világ, úgy zárult le Kriszta világa is. Terjedt a vírus és mutálódott, önmagát reprodukálva, átalakulva. Ugyanez történt a jól ismert Hirst pöttyökből és Nagy Kriszta saját, régebbi munkáinak ötvözetéből született képekkel is. Egy-egy elkészült festményt lefotózott, majd újra nyomtatta azokat, hogy sprayvel formálja tovább. Az új sorozat képeinek apró részleteit felnagyítva sokszorozta meg önmaga mintázatát.


Ugyanezekre óriási épületek tűzfalain lévő graffitiket modellezett kicsiben, a tőle ismert és általa gyakran használt feliratokkal.
A festményeket lefotózta, lekicsinyítette, melyek így végtelen tapétamintákká alakultak át, majd ebből egy szeletet felnagyítva újabb réteggel gazdagította és írta felül a vásznat. Az újjá született képek végül élni kezdtek, és az egybe fűzött minták többszörösítéssel sokasodtak. Képein az történt, ami történt a világban, a városban, ami a tévé híreiből áradt, művei mutálódni kezdtek. A világ rezdülését magára véve szakadtak ki belőle az újra és újra mixelt képek.


Ahogy Andy Warhol loftjában, úgy kezdte x-T is gépként gyártani műveit. Rock and Roll énekesnőként megízlelhette a fényben fürdőzést, a színpad felé forduló emberek kollektív szeretetét, így festőművészként is ezt az érzést hajszolja, ahogy Warholnak is olthatatlan vágya volt, hogy képzőművészként sztár lehessen.


A kortárs aukció, amit a Godot Kortárs Művészeti Intézet a konvenciókat felrúgva, egyetlen művész alkotásaiból rendez, 2021-ben életveszélyes mutatvány. Ilyet korábban csak a Sotheby’s, a világ legnagyobb aukciós háza csinált Damien Hirsttel, az Egyesült Királyság ma élő leggazdagabb művészével.


Magyarországon azonban a kortárs művészeti piac a fal ledöntése után kezdett megszületni, vagyis csupán 30 éves múltra tekint vissza, amelyben a kortárs aukciók ráadásul csak néhány éve léteznek. Nincs bejáratott közönség, nincs piac és csak nagyon kevesen ismerik a szabályokat. Ezt Nagy Kriszta és a Godot Kortárs Művészeti Intézet munkatársai is pontosan tudják. Az aukció ugyanakkor új lehetőségeket is hordoz magában, hiszen nem csupán arisztokratikusan kiírt nagy számok lesznek a festmények mellé felírva, hanem a kikiáltási ár is fel lesz tüntetve, ami a becsült érték töredéke. Habár a művész és az intézet számára az aukció fejest ugrás a szakadékba, a bátor érdeklődők egy 1 milliós nagyméretű képet akár 300 000 ft-os kikiáltási áron csíphetnek meg.


A világhírű Banksyhez hasonlóan, Nagy Kriszta sem akar kizárólag a gazdag emberek számára elitista művészetet csinálni. Őket az teszi boldoggá, ha egy olyan ember is birtokolhat kortárs műtárgyat, aki ezt a luxust nem igazán engedheti meg magának.


A Damien kollekció új műveiből természetesen nem maradhat ki a Nagy Krisztától megszokott társadalom-kritika és a műtárgypiac működésével szembeni kételyek felvetése sem. Itt is felteszi a kérdést, hogy mennyit érnek egy londoni befutott művész munkái, illetve hangot ad annak, hogy miként álmodozik egy magyar festő azokról az előnyökről, amiket megélhetne, ha egyenlők lennének a lehetőségek, és az esélyek Nyugat és Kelet között.


És, hogy miért kollekció? „Mert a kollekció a pop és a divat kifejezése, és ez mulattat.”, mondja Nagy Kriszta x-T.


Ami viszont igazán tréfás, hogy Tereskova ars poétikája "az életem a művészetem, a művészetem az életem" még sosem volt ennyire igaz. Az x-T figurák szaporodása, mutálódása közben, még valami el kezdett osztódni Krisztában.


Egy apró pötty, egy petesejt.


Kurátor: Laczkovich Borbála


Az kiállítás díjmentesen megtekinthető
2021 szeptember 20-28-ig. 14-19 óra között.
Aukció: 2021. szeptember 28. 19:00


 

Hozzászólások