Kiállítás

Váczy Péter-gyűjtemény


Az egyedülálló kollekció egyik különlegessége, hogy keresztmetszetet ad a XV-XVIII. századi európai bútorkultúráról. Kisebb számban ugyan, de olyan kitűnő képzőművészeti alkotások is találhatók a kiállításban, mint pl. a 15. századi ismeretlen sienai mester remekműve, a Mária a gyermek Jézussal és szentekkel c. diptichon-szárny, valamint Sebastien Bourdon Nagy Szent Családot és Pietro Muttoni Iphigéniát megjelenítő olajfestménye. Mindezt igényes kivitelű, és kultúrtörténeti szempontból is különlegességnek számító porcelán, fajansz, fém, üveg és textiltárgyak sora egészíti ki.
A kis számú régészeti emlékek között jelentős muzeális értéket képviselnek a Windischgrätz gyűjteményből megvásárolt Tanagra szobrocskák, a római kori terrakotta tető oromdíszek és a középkori magyar terrakotta padló- és kályhacsempék. Európai mércével mérve is ritkaságnak számít a gyűjtemény VII-VIII. századból származó, háromszín mázas, kínai sírőrző katona-szobra.
Az enteriőrökbe rendezett műtárgyak csodálatos összhangot alkotnak legszebb győri műemléképületünkkel, a Magyar Ispitával.

Hozzászólások