Kiállítás

Változó világunk kihívásai

Elmarad
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM)
2020. február 18. (kedd) - 2020. május 14.

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM)
1146 Budapest, XIV. kerület, Városliget - Vajdahunyad vár

Klímaváltozás – élelmiszerbiztonság – inváziós fajok


Világunk ugrásszerű fejlődése, globalizációja változásokkal járt és jár együtt, amelyek hatással vannak mindennapi életünkre, egészségünkre, környezetünkre, természeti értékeinkre és gazdaságunkra egyaránt – egyre fokozódó mértékben veszélyeztetve ezeket.


A Herman Ottó Intézet, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Nemzeti Élelmiszer biztonsági Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében létrejött kiállítás három olyan fő veszélyforrás és egyben kihívás köré csoportosul, amelyek a klímaváltozással, az élelmiszer biztonsággal és az idegenhonos inváziós fajok terjedésével függnek össze. Többek között megtudhatjuk, milyen hőmérsékletre, mennyi csapadékra számíthatunk a jövőben, hogy valóban eltűnnek-e az évszakok, milyen új kórokozók jelenhetnek meg, meddig hatnak még a jelenleg ismert antibiotikumok, honnan és hogyan érkeznek hozzánk az inváziós idegenhonos fajok, valamint mi a „baj” velük.
Azt is megtudhatjuk, milyen védekezési lehetőségek állnak rendelkezésünkre: hogyan előzzük meg az erdőtüzeket, hogyan csökkentsük az élelmiszerpazarlást, vagy mit tegyünk az inváziós idegenhonos növény- és állatfajok terjedése ellen – hiszen mindannyian hozzájárulhatunk a küzdelemhez.


A kiállítást létrehozó intézmények saját küldetésüket és tevékenységüket mutatják be az adott témákra reflektálva. A kiállításban nemcsak tablók, hanem tárgyak és interaktív médiaoszlopok is segítik a megértést és az információk feldolgozását a nagyközönség számára.

Hozzászólások