Kiállítás

World Press Photo 2020

Magyar Nemzeti Múzeum
2020. szeptember 24. (csütörtök) - 2020. október 25.

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, VIII. kerület, Múzeum körút 14-16.

Soha nem volt még ilyen nagy szükség hiteles képekre és történetekre! A kiállítás és a digital storytelling filmek fontos ismeretekkel szolgálnak napjainkról, olyan történeteket vonultatnak fel, amelyek megállásra, átélésre, gondolkodásra és együttérzésre késztetik a nézőt. A látogatók az évről évre megrendezett kiállításon olyan eseményeket, ismerhetnek meg, amelyekre máskülönben nem figyelnének fel. A benevezett képekről a fotózás neves szakembereiből álló zsűri dönt, amely minden évben új tagokból áll. A zsűritagok függetlenek World Press Photo Foundationtól, és kizárólag a zsűrinek van beleszólása a díjra méltó fotók kiválasztásába. Az elbírálás szempontjai a pontos, tisztességes és magával ragadó mondanivaló a világról. Minden versenyző elfogadja az etikai kódexet, és minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át, hogy egészen biztosak lehessünk benne, a fotós valóban szemtanúja volt a jelenetnek.


A kiállítás 151 felvételét a nemzetközi zsűri 73996 fotóból válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg. Az elmúlt két évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban a második leglátogatottabb volt. Idén is van magyar díjazott! Esther Horvath a környezet kategóriában kapott első díjat.


(Az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation már több mint hat évtizede működik független, nonprofit szervezetként. Védi a sajtófotózás elengedhetetlen feltételeit: a szólásszabadságot, az információszabadságot és a sajtószabadságot.)


KÍSÉRŐ PROGRAMOK:


Digital Storytelling
Az egyre népszerűbb online médiát a Digital Storytelling filmjei és multimédiái képviselik kísérőprogramként. Folyamatos moziélményt nyújtunk dokumentarista filmekkel a kiállítótérből nyíló mozitermeben.


PÉLDA-képeim
Tóth József (Füles) PÉLDA-képeim kiállítása, portrék magyar fotográfusokról.


Next-Image Mobilfotó
A telefonnal készített Next-Image nemzetközi verseny magyar győztesei, meghívott magyar fotográfusok - Hajdú D. András, Pályi Zsófia, Potyó Imre, Sopronyi Gyula, Stiller Ákos, Ljasuk Dimitry (video) képeivel.


Esther Horváth előadása
Esther Horváth előadása sarkvidéki expedíciós munkájáról, szeptember 26-án a múzeum dísztermében. (Regisztráció szükséges a korlátozott hely miatt).

Hozzászólások