Könyv

Nők és a kortárs irodalmi kanionizáció

FUGA
2022. október 23. (vasárnap) 19:00
Ingyenes

Helyszín:

FUGA
1052 Budapest, V. kerület, Petőfi Sándor utca 5

A Fiatal Írók Szövetsége szervezésében megvalósuló két részes beszélgetéssorozatot az a jelenség hívta életre, hogy a női írók és a női irodalom kevéssé van jelen az irodalmi kánon(ok)ban az oktatástól kezdve a szakmai rangsorokon át a könyvkiadásig és adott esetben a különböző irodalmi díjak odaítéléséig.

Szeretnék ezeket a kérdéseket nem a kvótaszemlélet kötelező érvényűségével kezelni, hanem azon túlmutatva és nemzetközi viszonyrendszerbe helyezve. Magyarországi, erdélyi és vajdasági meghívottainkkal két estet szerveznek, melyek közül az első az irodalomtörténeté, a második pedig a legfrissebb kortárs irodalomé.


Van egy nő. Ír.
Eddig nem is volna probléma, de az asztalfióktól távolodva egyre kacifántosabb az irodalmi szcénában való megjelenés, hát még az ott maradás. Elfogadó és elutasító levelek a folyóiratok és könyvkiadók szerkesztőitől, felkérések, lemondások, kései publikációk nagy sokára és váratlan szövegínség:
„Kedves Szerzőnk, küldhetnél már valamit, rég közöltél nálunk”. Vajon milyen egyéni utak vezetnek a kortárs irodalmi kánonba? Mit tapasztaltak és tapasztalnak meghívott szerzőik? Mit gondolnak a nőként való érvényesülés lehetőségeiről és akadályairól?
SIROKAI Mátyás, költő, a FISZ Könyvek sorozat egyik szerkesztője kérdezi meghívott vendégeiket – Kustos Júliát, Ferentz-Anna Katát és Vörös Annát -, akik mind viszonylag friss tapasztalataikról adhatnak most számot az érdeklődőknek.

Kustos Júlia, Ferentz Anna-Kata, Vörös Anna, Sirokai Mátyás
Minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak, tartsatok velük!