Könyv

Pannon Tükör Pódium: Bereményi Géza

Ördögkatlan Fesztivál (Vylyan terasz )
2021. augusztus 04. (szerda) 14:00

Helyszín:


Az (idén díszvendég!) Pannon Tükör kulturális folyóirat irodalmi beszélgetéseivel sokadjára vesz részt az Ördögkatlan fesztiválon. A lapszámbemutatókkal - és egy kortárs dalszövegekből készült különleges Pannon Tükör-kiadvány bemutatójával - egybekötött beszélgetéseket Nagygéci Kovács József, a lap szerkesztője vezeti, aki legalább olyan régóta katlanozik, mint bizonyos somogyi krokodilok. A beszélgetésekben közreműködnek: Bubits Tünde főszerkesztő és Móré Tünde szerkesztő.

Bereményi Géza, a Kossuth-díjas író, filmrendező, forgatókönyv-író és nem utolsó sorban dalszövegek szerzője régi kedves vendég a Katlanban. Ezúttal elsősorban a nemrég megjelent önéletrajzi regénye, a Magyar Copperfield (Magvető, 2020) lesz a téma, kezdve a megírás szükségszerűségével, végezve a könyv fogadtatásával, kitérve arra a fontos kérdésre is, hogy következik e folytatása.

„A megbékélés csak orvosi javallat, az írásbeli felelevenítéshez nem elég, csak a lelki kényelemhez. Márpedig álom hazudhat – önéletírás nem. Gyorsan papírt és tollat ragadtam Hanoiban, egy hotelszobában, és egy sebtében előkapart számla hátoldalára felírtam a bennem akkor megszületett szabályt: ’Az írás első számú feltétele, hogy az ember elfogadja önmagát.’ Azóta is őrzöm azt a számlát, mert megfizettem érte.” (Bereményi: Magyar Copperfield)