Koncert

Auer Trió

Auer Trió előadó
Megyeháza
2021. augusztus 04. (szerda) 20:00
Ár: 3000 Ft

Helyszín:

Megyeháza
8200 Veszprém, Megyeház tér 1.

Km.: Kováts Péter (hegedű), Varga István (gordonka), Fülei Balázs (zongora)


Schubert: B-dúr trió, op. 99, No. 1, D. 898
Smetana: g-moll trió, op. 15
Liszt: IX. magyar rapszódia – „Pesti karnevál”, S. 244/9


Az Auer trió három művésze szólistaként, kamarazenészként is rendszeres közreműködője a hazai és külföldi koncertéletnek, mindhárman tanítanak a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, mindemellett közösen jegyzik az évente megrendezett nemzetközi Echo Nyári Akadémiát. Az együttes 2016 nyarán alakult, ekkor játszottak először együtt éppen a veszprémi Auer Fesztiválon, így a névválasztás is adta magát, annál is inkább, mert a világot a hegedűjével meghódító Auer Lipót kamarazenészként is legendás volt.
A trió repertoáron tartja az irodalom meghatározó darabjait, Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Brahms, Dvořák remekműveit, de bemutatnak ritkábban hallható opuszokat is.
2019-ben jelent meg első, „Triography” című lemezük, amelyet a kritika így méltatott: „...Haydnt tudják játszani olyan hozzáállással, mintha régizenészek, Beethovent, mintha csak szerény, de odaadó kamaraművészek, Mendelssohnt mintha szólisták volnának.”
Az idei fesztiválkoncert műsorán Schubert egyszerre intim és monumentális B-dúr trióját, Smetana különleges ízű g-moll trióját, valamint Liszt IX. magyar rapszódiájának a szerző által készített virtuóz, sziporkázó trió-változatát is hallhatjuk.