Bacchus a bor és mámor istene. Meghaló és feltámadó isten, mint Ozirisz, Adonisz, vagy Krisztus. A legősibb tanítást szimbolizálja tehát, az önmaga áldozata által új életre kelő természetet. Mámoros lakománkon a valaha élt legnagyobb zeneszerző, Johann Sebastian Bach és kortársai muzsikája kísér bennünket. Az isteni mérték szerint házasítsunk zenét, italt és ételt, hogy utazásunkon az érdekes történetekből és az egymást kiegészítő élményekből megsejtsünk valamit a régiek igazságából, amelyet Hérakleitosz úgy fogalmazott meg: „Hen panta einai” azaz Minden egy. Lakoma lesz ez? Szümposzion vagy istentisztelet? Egy mámoros este vagy koncert? A végén megtudjuk.
Händel: Tűzijáték szvit részletek
Bor: Holdvölgy Pincészet Tokaji UPP gyöngyözőbor 2018.
Étel: Frissen sült pogácsa az asztalokon
Királyi ünnepség, politika és a művészet összefonódása. Handel a remek üzletember, aki jó kapcsolatokat ápolt a királlyal, hogy megcsíphetett egy ilyen megrendelést.
Vivaldi: Négy évszak – Tavasz - I. tétel
Bor: Hangyál Balázs Pannonhalmi „csicsergő” Sauvignon Blanc 2019.
Étel: Sajtválogatás dióval szőlővel mikrozöldekkel
A természet tisztasága és szeretete. Ifjúság, felfedezés, gondtalanság, a népszerű Árkádiai idill. Rousseau nemes vadembere.
J. S. Bach: D-dúr szvit - Aria
Bor: Kázsmér Pincészet Balatoni Viognier 2017.
Étel: Kakukkfüves libamájpástétom chilis füge chutneyval, mákos kaláccsal
Főúri vacsora, Bach Köthenben Lipót herceg udvari muzsikusaként esténként a hercegi házaspár, esetleg a vendégeik részére adott házi koncerteket. Díszes vacsora, főúri környezet, ahol értették Bach zenéjét, és megadták a módját a dolgoknak.
Beethoven: cisz-moll ("Holdfény") szonáta, op. 27, No. 2
Bor: Holdvölgy Vision 2016
Étel: Grillezett szürkeharcsa spenótos ricottás rétessel, marinált paradicsommal, hollandi mártással
Valami tiszta szerelem legyen.
Vivaldi: a-moll concerto - I. tétel
Bor: Musci Alti Sangiovese 2015. Toscana
Étel: Borjúsült erdei gombapaprikással szalvétagombóccal tejfölhabbal
Könnyed kávéházi hangulat.
Bach a Zimmermann kávéházban zongorázott, popzenét keresett kiegészítésként.
Vivaldi: a-moll concerto - III. tétel
Bor: Vida Péter Szekszárdi La Vida 2016.
Étel: Burgundi szarvascomb kecskesajtos polentával, marinált céklával
Megélt vagy elfojtott szenvedély?
Vajon lehet-e ennyire szenvedélyes zenét reverendából, papként komponálni? Vagy talán éppen így lehet, ha a vágyainkat a műalkotásainkban valósítjuk meg?
J. S. Bach: d-moll toccata és fuga
Bor: Regnum Cuvée 2016.
Étel: Csokoládé „Trió” balzsamos málna öntettel
(Mandulás csokoládé brownie, csokoládé mousse és mogyorós trüffel találkozása)
Isten, és a transzcendens ember.
Miért voltunk itt ma? Csak szórakozni? Vagy a világot és magunkat kissé jobban megismerni? Mi az élet célja? Az étel és ital áldozata az emberért, és az Ember áldozata? „Hen panta einai – Minden egy.”