Koncert

Dohnányi: Simona néni ÉS Hubay: A cremonai hegedűs – bemutató

Miksch Adrienn előadó
Sáfár Orsolya előadó
Varga Donát előadó
Cseh Antal előadó
Pataki Bence előadó
Csiki Gábor karigazgató
Köpeczi Sándor előadó
Sándor Csaba előadó
Palerdi András előadó
Online nézhető ONLINE
2021. január 30. (szombat) 19:00
Ár: online jegy: 4990 Ft

Egyfelvonásos vígopera, magyar nyelven, magyar és angol felirattal ONLINE PREMIER O/A OTTHONRA - O/A-AT HOME


Január utolsó hétvégéjén két régen látott, egykor népszerű magyar opera új produkciója látható az Opera Otthonra sorozatban. 2020. január 30-án 19:00 Dohnányi Ernő egyfelvonásos vígoperáját, a Simona nénit tekinthetik meg az érdeklődők.


Dohnányi Ernő azon magyar zeneszerzők egyike, akiknek műveit sokkal ritkábban játsszák, mint megérdemelnék. Az Opera igyekszik tenni ez ellen: A vajda tornya és A tenor után most a Simona nénit tűzi műsorra. Az Itáliában játszódó történet szerint Simona nénit annak idején elhagyta kedvese, s az idő múlásával sem enyhülő elkeseredettségében unokahúgát, Beatricét óvni akarja a szerelmi csalódástól, és igyekszik őt minden férfitól elzárni – természetesen sikertelenül. Itáliai helyszín ide vagy oda, joggal érezheti azt a néző, hogy német operával van dolga: a művet az olasz vígoperák féktelen vidámsága helyett a Singspielek visszafogottabb derűje jellemzi, a gazdagon komponált muzsikában pedig Dohnányi egyértelműen Wagner és Richard Strauss előtt rója le tiszteletét. A művet 1913-ban mutatták be Drezdában, az Operaház viszont csak 1933-ban vitte színre a darabot, s közel 90 év elteltével kerül újra színpadra az ifjú rendező, Varga Bence tálalásában, Fekete Anna díszleteivel, Schütz Nikolett jelmezeivel és Galambos Attila új magyar szövegével.
A vígopera címszerepét Megyesi Schwartz Lúcia alakítja, partnerei Miksch Adrienn (Beatrice), Sáfár Orsolya (Giacinta), Varga Donát (Ghino gróf), Cseh Antal (Florio gróf) és Pataki Bence (Nuto, házmester). A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) a világhírű karmester, a Dohnányi-dinasztia tagja, Oliver von Dohnányi vezényli.


Hubay Jenő: A cremonai hegedűs
Cremona városa pályázatot ír ki egy mesterhegedű elkészítésére. Nagy a tét: a nyertes nemcsak egy aranyláncot, hanem Ferrari mester gyönyörű lányának a kezét is elnyeri A cremonai hegedűs című opera szerint. Hubay Jenő nemcsak mint zeneszerző, hanem mint hegedűművész és -tanár is jelentős. A „magyar Paganini” előtt hamar megnyíltak a párizsi koncerttermek. Feltehetően Franciaországban töltött évei alatt látta a kor egyik legnépszerűbb komédiáját, François Coppée A cremonai hegedűsét, amelyet operája témájának választott. A fülbemászó zene könnyedsége és dallamossága, a kissé borús, de szívhez szóló híres hegedűszóló egyszerre juttathatja eszünkbe a francia eleganciát és az operettek hangulatát. A darab olyan vonzó világba kalauzolja el nézőit, ahol a szerelmi háromszög az emberi jóság és önfeláldozás hatására oldódik fel. A cremonai hegedűs Hubay Jenő legnépszerűbb operája, melyet 1894-ben mutattak be Budapesten. Ünnepi alkalmakkor a zeneszerző játszotta benne a nevezetes hegedűszólót. A mű nemcsak hazánkban, hanem külföldön is nagy sikert aratott: Németországban, Svájcban és Ausztriában, sőt New Yorkban is bemutatták. 1987-ben tévéjáték készült belőle, de az elmúlt több mint harminc évben nem játszották. Az Opera új produkcióját a Simona nénit is jegyző alkotói gárda, Varga Bence rendező, Fekete Anna díszlettervező, Schütz Nikolett jelmeztervező viszi színpadra szintén Galambos Attila új magyar szövegével.
Az opera főszerepeit Köpeczi Sándor (Ferrari mester), Sáfár Orsolya (Giannina), Ninh Duc Hoang Long (Sandro), Sándor Csaba (Filippo) és Palerdi András (Polgármester) alakítják, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Dohnányi Olivér vezényli.