Koncert

Elképzelt múlt – Károlyi Katalin és a Metrum Ensemble

Metrum Ensemble előadó
Károlyi Katalin előadó
Peter Zwiebel előadó
BMC - Koncertterem
2021. szeptember 19. (vasárnap) 19:30
Ár: 2500 Ft

Helyszín:

BMC - Koncertterem
1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.

Km.: Károlyi Katalin (mezzoszoprán), Peter Zwiebel (brácsa), Metrum Ensemble


Paul Hindemith: Sonate 1939
Alban Berg: Vier Stücke, op. 5
Kondor Ádám: Eberhardt Wüllner: 14 Geistliche Lieder
Kondor Ádám: Eberhardt Wüllner: Gloria-töredék (ősbemutató)
Kondor Ádám: Adoramus te (ősbemutató)
Debussy: Szonáta fuvolára, brácsára és hárfára
Kondor Ádám: Trois Chansons (ősbemutató)


...vándorolj az álmon át... mint a csillagok...


Eberhardt Wüllner egy gondolatbeli késő romantikus, a 20. század fordulóján élt, talán német zeneszerző, képzelt sorssal, élethelyszínekkel. És miért is ne, valóságos kortársakkal, akik biztosan hatással voltak rá. És ha 21. századi előadók műsorba szövik a képzeltet a ténylegessel, játékból még ő is hatással lehet Debussy vagy Berg zenéjére, de legalább megszólalásukra, egy este erejéig biztosan.


Az elképzelt múlt forrása Kondor Ádám, akinek az életművében – enyhe képzavarral élve – nem ez az egyetlen álombeli alteregó. Sőt, nagyszámú, sajátos hangú átiratában mintha mestereivel is tökéletesen azonosulni tudna – sok további műsornak lehetne, és lesz ez is tárgya.


A Metrum Ensemble vendége ezúttal Károlyi Katalin, aki nem csak a programnak, de Kondor ez alkalomra, immár legsajátabb hangján írt művének is – Trois Chansons – elindítója, ihletője. Ő a szerzője a dalok anyagául szolgáló lírai szövegtöredékeknek is. Elképzelt múlt, valóságos jelen. A program a huszadik század fordulójának és első felének néhány szereplőjét igyekszik rendhagyó módon nemcsak fölidézni, de egy szokatlan szemüvegen keresztül, egymás fényében, spontán újra megvizsgálni.