Koncert

Fellélegzés #1 – Leclair, Mozart, Mendelssohn

Kokas Katalin előadó
Hegedűs D. Géza színész
Gulyás Márta előadó
Szabadi Vilmos előadó
Banda Ádám előadó
Szűcs Máté előadó
Bársony Péter előadó
Dolfin Balázs előadó
Fülei Balázs előadó
Zeneakadémia (Nagyterem)
2020. augusztus 20. (csütörtök) 18:00
Ár: 1000 Ft

Helyszín:

Zeneakadémia (Nagyterem)
1061 Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 8.

Km.: Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Szabadi Vilmos, Banda Ádám (hegedű), Szűcs Máté, Bársony Péter (brácsa), Dolfin Balázs (gordonka), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Gulyás Márta, Fülei Balázs (zongora), Hegedűs D. Géza (színművész)


Leclair: C-dúr szonáta két hegedűre, op. 3/3
Szabó Lőrinc: Mozart hallgatása közben
Mozart: A-dúr hegedű-zongoraszonáta, K. 305
Pilinszky János: A mélypont ünnepélye
Mendelssohn: D-dúr zongorás szextett, op. 110


A kalandos sorsú francia barokk zeneszerző, Jean-Marie Leclair (1697–1764) két hegedűre írott, kíséret nélküli szonátája nyitja a fesztivált a művészeti vezetők előadásában, akik Leclair valamennyi kéthegedűs darabját nemrégiben rögzítették lemezen. A nyitó darab a karantén bezártsága után éppoly erővel fogja hordozni a „fellélegzés” érzetét, mint az azt követő Mozart-hegedűszonáta Szabadi Vilmos és Gulyás Márta előadásában.
Ugyanaz a derű árad ebből a zenéből is, mint a 19. század Mozartjának tartott Felix Mendelssohn zongorás szextettjéből, ebből a káprázatos invencióval megírt műből, amelyet tizenöt éves korában komponált a zeneszerző, s amelyet válogatott kamaramuzsikusok előadásában hallhatunk a koncerten.


A járványügyi helyzetre való tekintettel, a közönség biztonsága érdekében a  szervezők a koncertre szóló jegyek számát korlátozták, hogy az ülőhelyek között meglegyen a megfelelő távolság.