Koncert

Fonó Szerda tánctanítás és táncház: Bonchidai táncok

Fonó Budai Zeneház
2022. február 09. (szerda) 19:00
Ár: 1000 Ft

Helyszín:

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

A Fonó Szerda táncalkalmakra olyan kezdő és haladó táncosakat várnak, akik tánctanfolyam keretében szívesen elmélyítenék ismereteiket egy-egy tájegység táncát illetően. Az élőzenés tanítás kezdő és haladó csoportban párhuzamosan folyik, majd egy közös énektanulással, össztánccal és táncházzal zárul. Várnak minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül!


Táncanyag: Bonchidai román táncok
Oktatók: Redő Júlia és Tompa Attila - haladó csoport (Pajta), Baloghné Vatai Barbara és Galát Péter - kezdő csoport (Nagyterem)


A Kis-Szamos mente és a Mezőség határán található Bonchidán „a hagyományos magyar táncrend utolsó virágzási korszaka az 1930-as évek eleje volt. A román táncciklus ezt mintegy húsz évvel túlélte” - ahogy Martin György, nagy néptánckutatónk megjegyzi. 1969-es gyűjtése, amely lényegében az egyetlen jelentős gyűjtés Bonchidáról, - és amelyen 3 magyar pár, 4 román pár táncol, - mégis eleven és intenzív élményt ad a népzene és néptánc művelői újabb és újabb generációjának,- a táncházmozgalom kezdeteitől. Román táncokkal kezdik, nem véletlen, hisz a bonchidai román forgatós talán a legnépszerűbb páros tánc.