Koncert

HolddalaNap // Arany muzsikás kalendárium

Online nézhető ONLINE
2020. december 04. (péntek) 06:45 - 2020. december 23. (szerda) 07:00

Minden reggel 6:45-7:00 óráig


"Lépjünk be naponként fényt nevelő énekekkel a karácsony ünnepkörébe! Jó reggelente negyed órácskát szenteljünk a szárnyas muzsikáknak: gyújtsunk gyertyát, kerekedjünk családi énekkörbe, készítgetsük szíveinket az ünnepre! Énekeljünk a HolddalaNap Zenekar muzsikusaival az ádvent minden napján napkelte előtt egy kicsikét: növekedni fog a fény általunk!
Régi korokban az ünnepek, mint aranyalmák, ízesek, kerekek, az életet bearanyozóak voltak.
Az aranyalmaként fénylő ünnepnek magháza, közepe van: a naptári ünnep konkrét napjai; de húsa, udvara is van: hetekkel előbb s később is bearanyozza életünket. Ahhoz, hogy az ünnepek ilyen teljességgel jelenjenek meg az élet ágán, fel kell lelkileg készülni, el kell engedni a hétköznapokat, s felemelni az életet az Ünnepbe.


A régi idők parasztembere Ádvent idején visszacsendesedett: elkötötték a duda nyakát – szüneteltek a táncmulatságok, világi nótákat nem énekeltek, a testet böjttel is csitították: szalmával ágyaztak lelkük Jézusának. Ádvent idején a hajnali éneklés, a roráté a katolikus templomokban régi szokás. A Waldorf óvodákban is reggelente együtt énekelnek a családok. Ha Ti is szoktatok együtt énekelni, de most nincs rá mód, vagy ha belekóstolnátok az aranyalmába: csak rajta, csak rajta! Népdalokból, népénekekből s csemegeképpen népek énekeiből úgy állítottuk össze a dalokat, hogy kicsik, nagyok felcsipegethessenek új énekeket: bővüljön a dalrepertoár a karácsonyfa alá! Vannak olyan dalok is, melyekhez dramatikus játékok kapcsolhatóak, ezekkel is gazdagíthatjátok az ünnepet: majd írunk erről is!
Advent első vasárnapján este háromnegyed hétkor az első gyertya gyújtásakor muzsikákkal körítve mesélünk kicsit Nektek bővebben is minderről. Ádvent többi vasárnapján pedig a hajnali énekszó helyett hosszabb adásokkal: koncertekkel, misztériumjátékkal készülünk az ünnepre.
Áldott készületet, jó egészséget Nektek!"