Koncert

Matiné koncert: Veronaki

Veronaki zenekar előadó
Magyar Zene Háza (Koncertterem)
2022. január 29. (szombat) 10:30 - 23:59
Ár: 2000 Ft

Helyszín:

Magyar Zene Háza (Koncertterem)
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

A 2014-ben indult Veronaki zenekar gyerekeknek és családoknak szóló zenét játszik, a Magyar Zene Háza nyitóhétvégéjén szombat délelőtt ad matinékoncertet a hatfős formáció. A Mogyoró Kornél és Tarján Veronika által alapított, Fonogram-díjas Veronaki célja, hogy családoknak szóló igényes, szerethető zenét alkosson. Szem előtt tartják azt is, hogy mire az őket hallgató generáció felnő, művészeti alkotásokra nyitott, zeneértő, zeneszerető közönség váljon a közönségből.


A Veronaki zenekart Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél ütőhangszeres, zeneszerző alapította, remek hangszeresekkel kiegészülve. A Veronaki mesés világa Tarján Veronika meséiből és szövegeiből építkezik, és alkot egyedülálló zenei világot, amit a gyermekek és a felnőttek is egyaránt élvezhetnek. A zenekar első nagylemeze Világforgó címmel jelent meg, ezen különböző kultúrák népdalait dolgozták fel. Majd a nagyközönség számára a következő pár évben Veronika nagymamája, Varga Katalin gyerekirodalmi remekeit zenésítették meg. A Gőgös Gúnár Gedeon című könyvből két lemezük is megjelent, Libabál és Kiugrott a gombóc címmel. A 2019 májusában, ugyancsak Varga Katalin könyvéből született albumuk, a Mosó Masa mosodája mellé egy 12 részes animációs videó-sorozat is megjelent a zenekar YouTube-csatornáján, amely a mai napig töretlen sikerrel fut. A lemez pedig 2020-ban Fonogram-díjat kapott, a legjobb hazai gyermeklemez kategóriában. A Veronaki zenei palettája rendkívül színes. Jellemző, hogy egy dalon belül jelennek meg népzenei és popzenei elemek, legyen az afro, balkáni, erdélyi vagy akár blues zene. A hangszerelés szintén változatos, találkozhatunk a török vidékekről származó hosszú nyakú szazzal, a moldvai népzenéből ismert kobozzal, egzotikus, különleges ütőhangszerekkel, gitárral, brácsával, tamburákkal, tangóharmonikával és nagybőgővel. A zenei sokszínűséget a többszólamú vokális megszólalás tetézi. „A Veronaki zenéje nekem a családról szól, és azt szimbolizálja, hogy ha elültetünk egy magot, és azt gondozzuk, erdő lesz belőle. Erdő, amely táplálékot, levegőt, hajlékot ad a benne élőknek. Szeretem ezt az erdőt, s szeretném, hogy egyre többen gondozzuk és egyre nagyobb legyen” – ecseteli Tarján Veronika a zenekar ars poeticáját.


A jelenleg érvényben lévő kormányrendelet alapján zenés-táncos rendezvényt kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek látogathatják.