Koncert

Müpa Home – Wagner: A walkür

Fischer Ádám karmester, művészeti vezető
Stuart Skelton előadó
Johan Reuter előadó
Camilla Nylund előadó
Catherine Foster előadó
Schöck Atala előadó
Wierdl Eszter előadó
Fodor Gabriella előadó
Fodor Beatrix előadó
Várhelyi Éva előadó
Kálnay Zsófia előadó
Gál Erika előadó
Kissjudit Anna előadó
Online nézhető ONLINE
2021. június 18. (péntek) 18:00 - 22:30
Ingyenes

Szereplők:
Stuart Skelton - Siegmund
Albert Pesendorfer - Hunding
Johan Reuter - Wotan
Camilla Nylund - Sieglinde
Catherine Foster - Brünnhilde
Schöck Atala - Fricka
Wittinger Gertrúd - Helmwige
Wierdl Eszter - Gerhilde
Fodor Gabriella - Waltraute
Fodor Beatrix - Ortlinde
Várhelyi Éva - Siegrune
Kálnay Zsófia - Rossweisse
Gál Erika - Grimgerde
Kissjudit Anna - Schwertleite


Közreműködők: Asztalos Dóra, Csere Zoltán, Eller Gusztáv, Frigy Ádám, Gönczöl Nikoletta, Gulyás Anna, Hortobágyi Brigitta, Horváth István, Katonka Zoltán, Kelemen Krisztián, Szelőczey Dóra, Újvári Milán, Vida Gábor (tánc), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám


Alkotók: díszlettervező, rendező: Hartmut Schörghofer, dramaturg: Christian Martin Fuchs †, Dr. Christian Baier, jelmez- és bábterv: Corinna Crome, fővilágosító: Vajda Máté, videó: Szupermodern Filmstúdió Budapest, játékmester: Polgár Etelka, koreográfia: Vida Gábor, koreográfus asszisztens: Asztalos Dóra, betanító karmester: Kovács János, zenei munkatársak, Bartal László, Bartinai Gábor, Bizják Dóra, Friedrich Suckel


Wagner: A walkür


A 2019-es Budapesti Wagner-napokon volt látható legutóbb A nibelung gyűrűje élőben. A tetralógia szerelmesei akkor felfrissített változatban találkozhattak a régóta szeretett előadásokkal, amelyeknek teljesen átalakult a koreográfiájuk, átrendeződtek a színpadi mozgások, a díszletelemekre tizenhat órányi, eddig nem látott mozgóképes anyagot vetítettünk, s a produkciók alkotógárdájához új dramaturg csatlakozott.
A walkür a tavasz, a szerelem, az egymásra találás, a felismert közös múlt tragikusan szép operája. Akárcsak A Rajna kincsében, itt is vétkeznek, sőt főbenjáró bűnt követnek el: tabut sértenek a testvérek, amikor szerelemben egyesülnek. De furcsa módon nem ítéljük el őket, sőt velük érzünk: minden rokonszenvünk és részvétünk az övék, és szívünkbe markol a fájdalom, amikor a Hundinggal vívott döntő párviadalban Siegmundnak meg kell halnia.
Hasonlóképpen a kényszerhelyzetben vergődő főisten (lám, még egy főisten is kerülhet kényszerhelyzetbe!), Wotan keserű vívódását is megértjük, és megrázó hallgatnunk hitvesével, Frickával folytatott párbeszédét, amely egyfelől a polgári házasságokból ismert rosszízű cívódások paródiája (Wagner nem volt mintaférj, a gyakorlatból ismerte ezt a műfajt), másfelől örök és szent erkölcsi elvekről is szól. És megrendülünk, amikor Wotan, fájdalmával küzdve, álmot bocsát Brünnhildére, és áthatolhatatlan lángfalakkal veszi körül a szunnyadót, hogy csak a legméltóbb, a félelem nélküli hős ébreszthesse majd fel.
Siegmundként Stuart Skeltont üdvözölhetjük, s Brünnhildeként visszatér egy régi, kedves ismerős, a nagyszerű Catherine Foster személyében.


Zenedráma három felvonásban (felújított, német nyelvű előadás, magyar és angol felirattal).


A felvétel a Müpa 2019. június 14-i előadásán készült.


Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.