Koncert

Nagy Emma Quintet - vendég: Lukács Miklós

Lukács Miklós előadó
Trafó
2023. február 03. (péntek) 21:00
Ár: 3500 Ft, elővétel: 2800 Ft

Helyszín:

Trafó
1094 Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.

Km.: Nagy Emma (ének), Oláh Krisztián (zongora), Cseh Péter (gitár), Dénes Ábel  (nagybőgő), Klausz Ádám (dob), Lukács Miklós (cimbalom)


A Nagy Emma Quintet a modern, kortárs jazz új generációs képviselője. Az idén ötödik születésnapját ünneplő zenekar rövid idő alatt járt be hosszú utat. A rengeteg hazai koncert mellett versenyek és fesztivál fellépések alkalmával jártak Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban, és Szlovákiában.

Ugyan az öt tag sok mindenben különbözik, már a kezdetektől fogva érződött, hogy sikeresen képesek egységként működni.. A hangzásuk formálásában fontos tényező a kísérletező szellem, a szerzeményekben egyenlő hangsúllyal kapnak helyet kemény dobgroove-ok, szabad improvizációk, dal formájú kortárs kompozíciók és egyéb különleges megoldások. Ez a sokszínűség igyekszik nem öncélú lenni, hanem annak érdekét szolgálni, hogy a színpadon a kamarazenélés minél mélyebb rétegeibe jusson el a zenekar. Kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód, amely mögül átsejlik valamiféle álomszerű báj.

A bemutatkozó Set to face (2018, szerzői kiadás), és a Low frequency oscillator (2020, Sinistra) után harmadik, Synced című lemezük 2022 tavaszán jelent meg a rangos svájci kiadó, a Unit Records gondozásában, a lemez anyaga pedig a frissen nyílt Magyar Zene Házában került bemutatásra márciusban, ahol Fenyvesi Márton (aki producerként nagy hatást gyakorolt az anyag végleges formájára) és Fekete Kovács Kornél voltak a zenekar vendégei. Jelenleg negyedik lemezük anyagán dolgoznak.

Ezen a koncerten különleges vendégként Lukács Miklós csatlakozik hozzájuk, aki a kortárs zene avatott tolmácsolója hangszerén, a cimbalmon.