Koncert

Ránki: Pomádé király új ruhája - gyermekopera

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2022. október 30. (vasárnap) 11:00

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Ránki György Hans Christian Andersen ismert meséjét, A király új ruháját dolgozta fel költő szövegírója, Károlyi Amy segítségével. A történet örök tanulságokat hordoz: a képmutatás és a félelem halálos méreg, és az igazságot többnyire a gyerekek mondják ki. Esetünkben azt, hogy a „csodatakácsok” által szőtt „új ruhában” - valójában talpig semmiben - népe előtt masírozó király: meztelen! Zsarnokok, rettegjetek a nevetés erejétől: végül Pomádé király uralkodását is a nép felszabadult hahotája söpri el.


A más kompozícióiban is kitűnő humorú Ránki György pompás gyermekoperát komponált Károlyi Amy szellemes szövegére. Kodály Zoltán hajdani növendékeként a zeneszerző szívesen használta a magyar népdalt, de a könnyűzene és a jazz elemeit is, mindezekből színes, eklektikus stílust hozva létre - olyan szórakoztató keveréknyelvet, amely virtuozitásával és könnyedségével hódítja meg a zenehallgatót.
A Pomádé király új ruhája nemcsak zeneként magával ragadó, de színjátékként is lebilincselő. Erről győzi meg a Müpa Operamatiné sorozatának 10-14 évesekből álló közönségét a Toronykőy Attila rendezte produkció énekes gárdája, valamint a hozzá csatlakozó Sinfonietta Erudita, Oberfrank Péter vezényletével.


Vezényel: Oberfrank Péter
Közreműködők: Sinfonietta Erudita (művészeti vezető: Tötös Krisztina)
Discantus Énekegyüttes (művészeti vezető: Mészáros Péter)
Rendező: Toronykőy Attila


Korosztály: 8-14 év