Koncert

Savaria Szimfonikus Zenekar, vez.: Cser Ádám, km.: Kelemen Gáspár (hegedű)

Elmarad
Cser Ádám karmester
Kelemen Gáspár előadó
Online nézhető ONLINE
2021. március 12. (péntek) 19:00
Ingyenes

Smetana: Cseh erdőkön és mezőkön
Wieniawski: d-moll hegedűverseny
Dvořák: VII. szimfónia


Cseh és lengyel romantikus alkotások hangzanak el a Szimfónia bérlet 6. koncertjén. Bedřich Smetana (1824–1884) talán legnépszerűbb kompozíciója a Moldva, mely a zeneszerző 1879-ben keletkezett Hazám című ciklusának második darabja. Ezúttal a sorozat kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas negyedik darabja csendül fel, mely a Cseh erdőkön és mezőkön címet viseli. A műben a cseh táj fenséges hangulatának megéneklése mellett a falusi mulatságok vidámságát is megörökítette az ekkoriban már teljesen süketséggel élő zeneszerző.


A 2016-os Virtuózokból közismertté vált ifjú hegedűművész, Kelemen Gáspár ugyan még alig múlt tíz éves, mégis számos hazai és nemzetközi elismerést tudhat magáénak. 2015-ben a Szicíliában megrendezett Gianluca Campochiaro Nemzetközi Zenei Versenyen nyert első helyezést, 2019-ben a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját kapta meg. Lehengerlő muzikalitását és briliáns virtuozitását ezúttal Henryk Wieniawski (1835–1880) ízig-vérig romantikus d-moll hegedűversenyében csodálhatja meg a közönség.


A koncert lezárásaként Antonín Dvořák VII. szimfóniája Smetana művéhez hasonlóan a cseh lélek hangjait szólaltatja meg. 1884-ben Dvořákot a Londoni Filharmóniai Társaság választotta tiszteletbeli tagjává, ennek apropóján fogalmazódott meg a komponistában egy újabb szimfónia terve. Nem sokkal később egy vasúti pályaudvaron, Pestről hazaérkező cseh muzsikusok ihlették a szimfónia első témáját, melyet ekkor már a korabeli cseh politikai törekvések zenei kifejezéseként kívánt megalkotni a zeneszerző. Minden bizonnyal ez a mély személyesség és a belőle fakadó ihletettség is hozzájárult ahhoz, hogy a négytételes művet a zenetörténészek Dvořák legjobb alkotási között tartják számon.


Szimfónia bérlet 6.


A közvetítéselérhető a Filharmónia Magyarország Facebook és Vimeo csatornáján is.