Koncert

Szalonok világa I.

Miranda Liu előadó
Szalai Éva előadó
Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye
2022. június 28. (kedd) 18:00
Ingyenes

Helyszín:

Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye
1088 Budapest, VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Km.: Miranda Liu (hegedű), Szalai Éva (zongora), Ádány Rebeka (moderátor)


Brahms: 3. d-moll hegedűszonáta
Kodály Emma: Variációk zongorára
Bartók: 1. rapszódia
Hubay: PreghieraJohannes Brahms: 1., 3. és 5. magyar tánc


A 19. és 20. század fordulóján a szalonok életében való részvétel egyszerre jelentett zenei élményt, kapcsolatteremtést és művelődést. Koncertjeinken szeretnénk betekintést nyújtani a századforduló hazai szalonkultúrájába, és közelebbről bemutatni néhány olyan kiemelkedő egyéniséget, akik különleges személyiségükkel, tehetségükkel teremtettek értéket mint kultúraszervezők, előadóművészek és/vagy zeneszerzők, akik szalonjai ösztönző légkörrel vonzották a kor kiemelkedő művészeit, tudósait. A szalonok történetét hangversenybe ágyazva az est házigazdája, Tóth Endre zenetörténész meséli el a közönségnek. A kétrészes sorozat első estjén Kodály Emma és Hubay Jenő szalonjával ismerkedhetünk meg.


Miranda Liu sokszoros nemzetközi versenygyőztes hegedűművész, aki a közönség és a kritikusok elismerését egyaránt kivívta tökéletes (Oberbayerisches Volksblatt) és brilliáns (Salzburger Nachrichten) technikájával, lenyűgöző előadásmódjával. Több száz koncertet adott szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként a világ számos országában. Szólistaként fellépett olyan zenekarokkal, mint a Concerto Budapest, a Krakkói Filharmonikus Zenekar, a New World Symphony, a Las Vegas-i Filharmonikusok, a Rhode Island-i Filharmonikus Zenekar, a Litván Nemzeti Filharmonikusok, a Norddeutsche Philharmonie Rostock, a Philharmonie Salzburg vagy a Román Rádió Szimfonikus
Zenekara. 2007–2013 között a salzburgi Mozarteumban tanult majd summa cum laude alapképzési és mesterképzési diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Perényi Eszter osztályában. Jelenleg az intézmény doktorandusza. 2019-ben Erasmus ösztöndíj keretében a londoni Guildhall School of Music and Drama hallgatója volt Keller András növendékeként. 2016-ban, 19 évesen lett Magyarország legfiatalabb koncertmestere a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekarnál, emellett a Central European String Quartet elsőhegedűse, a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője.

Szalai Éva zongoraművész „játékát lenyűgöző muzikalitása, nemes előadása és a zene iránti mély elkötelezettsége teszi vonzóvá” – nyilatkozta Dmitrij Baskirov, egykori professzora. A Békéscsabai Országos Zongoraverseny Nagydíja (2005) után több nemzetközi zongoraverseny első díját is elhozta. Hazánkon kívül fellépett az Egyesült Államokban, Ausztriában, Chilében, Franciaországban, Hollandiában, Izraelben, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. Szólistaként együttműködött mások mellett a Kecskeméti és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, a Moszkvai Fiatal Virtuózokkal, a perpignani Collegium Mediterranée kamarazenekarával. Kamarapartnerei voltak többek között az Accord Quartet, a Matangi Quartet, Karasszon Eszter, Vera Vaidman. Játékát Őfelsége Vilmos Sándor holland király és családja jelenlétében is hallhatta a közönség. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitüntetéssel diplomázott 2011-ben, ahol Nádor Györgynél és Szokolay Balázsnál tanult zongorát, Gulyás Márta és Wagner Rita pedig kamarazenére tanította. További tanulmányait a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémián Dmitrij Baskirov vezetésével, valamint a hágai Királyi Zeneakadémián Naum Grubert irányításával folytatta. 2017-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója.

A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.