Koncert

Szerb újév: Rodjenice, Babra, Poklade koncert és táncházi mulatság

Poklade Zenekar előadó
Babra előadó
Rodjenice előadó
Fonó Budai Zeneház
2020. január 13. (hétfő) 20:00
Ár: 2000 Ft, elővét: 1500 Ft

Helyszín:

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

Szerb újév alkalmából mulatsággal egybekötött rendhagyó koncertnap a Fonóban! Itt lesz a Rodjenice, a Babra, a Poklade és még sokan mások!


A szerb nemzetiség nem csak nyelvében, vallásában, naptárhasználatában is különbözik a magyarságtól. Az ortodox egyház nem tért át a Gergely naptárra, hanem továbbra is az ókorban kidolgozott Julianus-naptárt használja, mely szerint a pravoszláv újévet január 13-án ünneplik. Ezen a napon ér véget a karácsonyi ünnepi időszak, melynek apropóján balkáni hangulattal, sok zenével és vidámsággal várunk mindenkit!


A Rodjenice (Roђenice) Szerbiából származó női énekegyüttes - a volt Jugoszlávia vidéki térségeiből származó tradicionális dalokat adnak elő.
A zenekar 2009-ben jött létre, amikor tagjai az Újvidéki Művészeti Akadémián tanultak. A balkáni térség hagyományos stílusban énekelt népdalai mindig is szerepeltek repertoárjukban, a művészi kíváncsiság azonban arra inspirálta őket, hogy a hagyományokat más módon is bemutassák - a modern kultúrán és a kortárs zenén keresztül.
A Rodjenice első díjat nyert a romániai Braila-ban, a Nemzetközi Folklórfesztiválon, a Cântecul de dragoste de-a lungul Dunarii rendezvényen, ahol lehetőségük nyílt a Lăutarii din Chişinău zenekarral és Nicolae Botgros karmesterrel való közös munkára. A Rodjenice tavaly kiadta első albumát, melynek címe #svadbenice - esküvői dalok gyűjteménye.


A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra Budapesten, Kelet és Nyugat kelet-európai metszéspontján, a még élő tradícionális és az újító szellemű városi kultúrák örök olvasztótégelyében alakult meg. Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. A zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg, melyre koronaként kerül a régies hangvételű, többszólamú éneklésmód, ami arra az unikális és kiveszőben lévő repertoárra jellemző, amelyet ma már csak a közép-európai régióban ismernek a szerb és más balkáni népcsoportok.


A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István - tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. Fellépéseiket gyakran egészíti ki Gráf Vivien csodálatos énekhangja.