Koncert

Tricky (UK)

Tricky előadó
A38 Hajó (Koncertterem)
2021. október 19. (kedd) 20:00
Ár: 5900 Ft, elővét: 5500 Ft

Helyszín:

A38 Hajó (Koncertterem)
1113 Budapest, XI. kerület, Henryk Sławik rakpart Petőfi-híd budai hídfő

Kedvenc bristoli előadónk új, Fall to Pieces című nagylemezét saját kiadója, a False Idols gondozásában jelentette meg, melyről már júliusban megismerhettünk egy dalt. A művész elmondása szerint munkásságának legpoposabb darabja, amit valaha megjelentetett. Közreműködő énekesként Marta Złakowskát hallhatjuk rajta, akinek a hangja központi szerepet kapott a teljes albumon is.


Nehéz mainstream popelőadót mondani (mondjuk Trent Reznoron kívül), aki a fájdalomból, sötétségből, reménytelenségből olyan fantasztikus életmű-csodapalotát épített volna, mint Adrian Thaws, azaz Tricky. A kőkemény bristoli gyerekkor - apja még fia születése előtt elhagyta a családot, anyja Tricky négyéves korában öngyilkos lett, Tricky lényegében az utcán élt és tizenévesen már megjárta a börtönt - máig ható nyomot hagyott a dalszerző-előadó-produceren.


Trickyt valóban a zene mentette meg: a Wild Bunch nevű bristoli sound systemben kezdte, azzal a DJ Milóval, akivel a Skilled Mechanicsot is alapította. Ebből a Wild Bunchból nőtt ki aztán a kilencvenes évek egyik legfontosabb brit zenekara, a műfaj- és közérzetteremtő Massive Attack, amelynek első, korszakos hatású lemezén Tricky is közreműködött.


Aztán szólókarrierbe kezdett, és eszelős tempóban gyártotta súlyosabbnál súlyosabb lemezeit. A kilencvenes évek második felében négy év alatt öt, elemi hatású albumot adott ki. Ezeken zseniális vendégénekesnők sora működött közre, Björktől Martina Topley-Birdön és Neneh Cherryn át Siouxsie-ig és Alison Moyet-ig. Tricky elképesztő érzékkel választotta ki énekesnőit. Emellett már-már fanatikusan kotyvasztotta a hangzásokat, amelyekben rock- és metálgitárok keveredtek sötéten zuhogó elektronikus alapokkal, dark-poppal, amelyek, kiegészülve Tricky túlvilági suttogásával-mormogásával egyetlen kavargó masszává álltak össze.


Tricky most visszatér s ismét elhozza nekünk a kilencvenes évek sötét, klausztrofobikus zenéjét, Tricky ikonikus hangzását.


A 2020. áprilisi és 2021. februári A38 Hajós koncert pótlási dátuma, melyre a korábban megváltott jegyek automatikusan érvényesek.


A hatályos kormányrendelet alapján az eseményre való belépés 18 év felett kizárólag érvényes védettségi igazolvány (plasztikkártya, EESZT applikáció vagy EU Green Pass) és érvényes személyazonosító igazolvány együttes felmutatásával lehetséges.