Koncert

Trupa Trupa (PL), 52 Hertz Whale (SK)

Trupa Trupa előadó
52 Hertz Whale előadó
Dürer Kert
2020. február 05. (szerda) 19:30
Ár: 3000 Ft, elővét: 2500 Ft

Helyszín:

Dürer Kert
1117 Budapest, XI. kerület, Öböl utca 1

A Trupa Trupa különleges, art-rock zenéjével és új lemezével február 5-én érkezik a Dürer Kertbe. A Gdanskból érkező négyesre nagy hatással volt szülővárosuk és annak történelme, Schopenhauer és Nietzcshe filozófiája, ennek eredményeként pedig feltárul saját univerzumuk.


A lengyel Trupa Trupa idén jelentette meg ötödik, Of The Sun című lemezét. Az anyag jól feltárja a csapat sokszínű univerzumát, ragyogó dalaikat, melynek csillogása alatt azért ott van a világ nihilizmusa és egyfajta ravasz, sötét humor siklik át a számokban rejlő titkos rétegeken. Egyszerre tűnik könnyednek és mázsás súlyúnak.


A gdański környezet kritikus filozófiai és esztétikai mérföldkő a Trupa Trupa számára. Egy város egy csavaros történelemmel a német és lengyel uralomról és szuveneritásról, mely maga az élő bizonyítéka az emberi erőfeszítések megváltozásának. Ugyanakkor ez a szülőföldje Arthur Schopenhauernek is, akinek a filozófiája inspirálóan hatott Nietzsche-re és magára a zenekarra is. Klaus Kinski színész is a közelben született. A csapat frontembere, Grzegorg Kwiatkowski pedig a legjobb Werner Herzog rendezte filmnek tartja a Fitzcarraldo-t, amit valaha látott. Ebben a sztoriban Kinski megpróbál egy kisebb vagyonra szert tenni, hogy operaházat építsen a dzsungelben erőfeszítéseit azonban csak szánalmas kudarc koronázza, semmivé foszlanak. Ezek a hatások, érzelmek pedig mind hatottak az Of The Sun vibráló dalaira, a halandóság kárhozottságáról.


A Trupa Trupa-t különleges zenéje már körberepítette a fél világon, játszottak az SXSW-n, a Primavera Soundon, az Iceland Airwaves-en, a Colours of Ostraván, a Waves Vienna-n és az Eurosonic-on is, hogy csak párat említsünk. Az Of The Sun lemezzel pedig turnéra indulnak Amerikában, Japánban és persze Európában is.