Téma: A Dal 2017

Törvénytelen 2017 febr. 21. - 09:23:16
(45/65)
szerintem a legegyedibb dal az volt ami nyert. Örülök, hogy nem a botrányhõs ribanc Tóth Gabi képvisel minket :)
1/10
elhuzomenanotadat 2017 febr. 19. - 22:31:07 1/10
(44/65)
Ez a dal lesz a végsõ!
Takarodni kéne, míg nem késõ!
_goldie_ 2017 febr. 19. - 21:37:55
(43/65)
belehallgattam a neten néhány Dal-ba :) legjobb hangja Kanizsa Ginának és Radics Giginek van
Tóth Gabinak fahangja van..tényleg rosszul és rossz helyen veszi a levegõt
megérdemlik akik megszavazták a nyertest! nem is érdemelnek ennél jobbat és sose lássanak õk ennél jobbat! :(
cellasto 2017 febr. 19. - 19:19:11
(42/65)
az igen...ennél a cigány gajdolásnál még totova is jobb lett volna
sajnos a döntõt nem láttam, de egy fél szívrohamtól megkíméltem magamat ezáltal...
pneklara 2017 febr. 19. - 16:40:01
(41/65)
Már elvesztettem az érdeklõdésemet a Dal iránt, így most is csak más, hasznosabb tevékenység mellett hallgatom, s ha érdekeset hallok, akkor felnézek. De, volt egy igényes elõadó, Gina. Õ nagyon tanult, képzett énekes, olyat énekel és úgy, hogy nem sokan tudnák utánozni még a nagyok sem. Írtam is itt, hogy neki szurkolok, de tudtam, hogy a közönség nem ismeri fel az értékét. A laikusok is az üveggyöngyöt kapkodják ki, s ott hagyják a gyémántot. Nekem tk Tóth Gabi új iránya is tetszene, de tanulna meg a stílushoz méltóan viselkedni! Egy egyszerû, nép lánya nem hajbókol így, dobálja a díva puszikat. Sajnos õ még csak külsõségekben veszi át Palya Bea stílusát. És ahogy fentebb írtam, a hangképzése sem méltó egy sztár elõadóhoz.Mára hiteltelen lett, annyira keresi magát.
A zsûri? Szerintem õk megkapják a feladatot, kevés mozgástérrel. Pedig lehetnének tanítók is, akik nem csak dicsérni, hanem okosakat mondani is tudnak. Olvasom, hogy Caramel munkakapcsolatban van Jocival. Várhatjuk, hogy ezek után tárgyilagos legyen?
Kicsit Mikihez kapcsolódva: valóban szép dolog az arra érdemes roma fiatalokat felkarolni. Az esélyt megadni nekik, de a végeredményben nem tenni engedményt. Egy roma szövegírónak elnézzük, hogy kerékbe törje a nyelvét, és egy roma orvosnál elnéznénk,
értsük meg, honnan indult? De én ismerek roma értelmiségit, õk kétszeres erõbedobással dolgoznak, tanulnak, s kikérnék maguknak, hogy a származásuk miatt kapják meg az elismerést. Ahogy olvasom, Joci is kap szakmai segítséget: Majkától...
olahmiki1959 2017 febr. 19. - 16:14:05
(40/65)
Kedves Edmond!
Én soha nem neveznék senkit buta prolinak itt a Fórumon, ha más teszi, lelke rajta, az nem az én világom. (Ha mégis megtenném, annak igen nyomós oka kellene, hogy legyen...:)
Olvasottság számonkérése roma mûvészeinktõl, elõadóinktól?
Elgondolkodtál azon, hogy hátha van benne valami?
Annyira istentõl elrugaszkodott kérés, vagy kérdés felvetés az, hogy megkérdezem, vajon hány könyvet olvasott el az az elõadó, aki rendszeresen fellép a tv-ben?
Vagy - ha pontosítok, és leadok mindenféle igényt, hagyjuk a könyveket - ha megkérdezem, hogy szokott-e olvasni EGYÁLTALÁN, akár a neten, vagy az okostelefonján - híreket, kisebb írásokat, bulvárt, AKÁRMIT, csak olvasson?
Beleesünk abba a hibába, hogy romákkal kapcsolatban semmiféle észrevételt nem tehetünk, mert azonnal az elõítéletesség vagy a rasszizmus vádját vonjuk magunkra?
Figyeld meg, hogy a zsûri sem meri õket érdemben kritizálni, csak a lelkesedés, az ajnározás hangján szólalnak meg, amikor roma elõadókról van szó.
A legnagyobb felelõsségük pedig az, hogy nem segítenek nekik, nem adnak melléjük egy nem-roma szövegírót, aki kijavítgatná a szövegek ordító hibáit, és szépen, fokozatosan megtanítaná õket szöveget írni, megmutatná a fogásokat, a trükköket, például, hogy ne írjanak hosszú hangra rövid magánhangzót - hazaaaa, nekeeeed, mosoooly - stb.
Foglalkozni kellene velük, nem csak a hasznot lefölözniük a tv társaságoknak, ha egy roma elõadóval beindulnak a dolgok.

Tudod, ha valaki a konyhában leül egy kockás papírral, meg egy golyóstollal az asztalhoz azzal, hogy õ most szöveget fog írni, az még kevés ahhoz., hogy az jó legyen.
De ha a számítógépe elé ül le, az sem biztos., hogy elég.
És, ha valaki nem tud valamit, akkor nyugodtan kérhet segítséget igazi szakemberektõl.
Rengeteg jó szövegíró van hazánkban, hálistennek...:)

Sajnos, ami a dalok szövegeinek igénytelenségét jelenti, abban a roma zenekarok és énekesek az élen járnak manapság.
Én csak változtatni szeretnék ezen, persze tudom jól, hogy szélmalomharcot vívok.
De engedtessék meg nekem, hogy legalább a jelenségre felhívjam a figyelmet..:)
Üdv!
10/10
sanderson 2017 febr. 19. - 15:57:32 10/10
(39/65)
Ezek szerint a 30 dalból egy sem volt, amelyik megérintett, vagy feldobott, a lelkedre, vagy ösztöneidre hatott? Nem volt egy dal sem, ami nap közben eszedbe jut.? Azt akarod mondani, hogy az összes versenydal értéktelen vacak? Pedig milyen sok mûfaj képviselõi vettek részt ezen a versenyen. Én a zsûri értékelését, pontozását reálisnak, õszintének éreztem a három válogatón, és ekkor néhány dal esetében ezek a kiváló zenészek teljesen másként vélekedtek, mint a közönség. Késõbb már valóban úgy tûnt, hogy megismerve a nézõk véleményét, egyes zsûritagok változtattak a pontszámokon. De lehet, hogy a véleményük az egyes dalokról továbbra sem változott, csak behódoltak a közönség akaratának.
pneklara 2017 febr. 19. - 15:21:08 Előzmény olahmiki1959
(38/65)
Az elkeserítõ az, Miki, hogy lassan szégyellnünk kell azt, hogy ezt-azt összegyûjtöttünk tanulmányaink során. Szellemileg fejletlen marad az, akit gyenge tápon tartanak.Ha egy zsûri és a nép egy ilyen gyenge produkciót tart méltónak, hogy a hazánkat képviselje, akkor hozzájárulunk a gyerekeink szellemi silányságon tartásához is. Nem véletlen, hogy erre a versenyre már régen nem jelentkezik olyan, aki magát igényes szerzõnek tartja. A fiatal üdvöskék versenye ez. És még mindig dívik ez az álszent felfogás: nem a produkciót mérjük meg, hanem kerülgetjük a tabukat. Inkább elfogadjuk a silányat,tapsolunk az igénytelennek, de nem vállaljuk, hogy rasszizmussal vádoljanak bennünket. Feltételezem, hogy Európában máshol is hasonlóan alakul a helyzet, tehát nem lóg majd ki a sorból ez a derék ember.És még örülnünk is kellene, hogy ez a lehetõségek kora: bárkibõl lehet költõ, zeneszerzõ,könyvíró, sorozatszínész, és szerencséjükre a szakmaiságot nem kérik számon rajtuk, mert lassan már elfelejtõdik, hogy mi is az a szakmaiság.Tudod, hogy adok a véleményedre, így megnyugodtam, hogy nem én vagyok túl kötekedõ.
Edmond Dantes 2017 febr. 19. - 14:47:05
(37/65)
Igen, mindig csak a döntõseket hallgatom meg, egyszerû okból: a többi úgyis kiesik és nem számít, hogy menet közben nekem mi tetszett. Kevesebb bosszúság így. Bízom vagy sem: úgyis a zsûri és -most már értem- a "jelképes ötödik tag" = közönség dönt. És ha jól értem: véleményed 75%-ban egyezett a zsûriével, ez igen jó arány :-) A kedvedért meg fogom hallgatni a The Couple-t, de ez mit sem segít rajtu(n)k, kiestek. Én is hallottam, itt is írtam, hogy a fiúcsapat -Soulwave- mindig közönség által jutott tovább. Idevágó és Jocival kapcsolatos véleményemet ld 49.
10/10
offtopic
sanderson 2017 febr. 19. - 14:36:52 10/10
(36/65)
Érdekes, a dal linkje, amit megadtam folyamatosan változik. Valahányszor rákeresek, a végén az s elõtti szám mindig más.
Edmond Dantes 2017 febr. 19. - 14:30:41 Előzmény olahmiki1959
(35/65)
Kedves Miki, passzé! Tiberis hsza (40) jó Auftakt volt: "savanyú a szõlõ" + Joci tejeskannája = savanyú a tej. Ugye nem baj?
Számomra Klárával való, dantei magaslatokon járó eszmecserétek tûnt szórakoztatónak...egy táncdalverseny kapcsán. Olvasottságot kérsz számon (47) táncdalok elõadóitól csupa harsogó nagybetûvel, szövegírási és -mondási tanfolyamra küldenéd a romákat, szintén csupa harsogó nagybetûvel és bizony-bizony, a cigányság mûveltetését is behozod. Mindezt egy szimpla táncdal apropóján. Klára pedig ugyanonnan = egy szimpla táncdalról elrugaszkodva valóságos disszertációt ír klasszikus verslábak faragásából, sõt át is írná a dalt. Valóságos (önjelölt) társszerzõ, nincs ezzel semmi baj. Baj -ha egyáltalán- pl azzal van, hogy ugyanõ, két magasztos irodalmi eszmefuttatás között, szmájlival lelkesen csápol egy Jocit "buta prolinak" becézõ hszhoz, amibõl a durvábbat még másolni se óhajtom a nevem alá. Akkor most dantei, aranyi, petõfi-i verslábakról értekezünk vagy "buta prolizáshoz" csápolunk. Vagy-vagy. Illetve felõlem lehet is-is, nem az én dolgom, csak nem illenek össze.
Rövid véleményem ugyanerrõl: egyik s e m passzol egy dalfesztiválhoz. A gyõztes dal inkább, noha nem a kedvencem ld 31. Üdv.ED
10/10
sanderson 2017 febr. 19. - 14:17:04 10/10 Előzmény Edmond Dantes
(34/65)
A válaszomat egy kérdéssel kezdem. Minden évben csak azt a nyolc számot hallgatod végig, amelyek a döntõbe kerültek? Ha így van, akkor lehet, hogy évrõl-évre lemaradsz olyan számokról, amelyek neked is tetszenének. Én nem bízom abban, hogy az öttagú zsûri (a jelképes ötödik tag a nézõk) annyira az én ízlésemnek megfelelõen dönt, hogy a döntõbe nem került dalok között csak általam is gyengének ítéltek lehetnek. Így volt ez most is. A Leander Kills, Kanizsa Gina (úgy látom ebben egyetértünk), valamint a Závodi-Berkes duó dalát éreztem nagyon jónak, ezek ott is voltak a döntõben, de a The Couple-nak ez nem sikerült. Itt a link az elsõ válogatóról. Érdemes a zsûri értékelését is meghallgatni, illetve a pontozást. A közönség az általam említett mind a négy dalt lepontozta (5). https://www.youtube.com/watch?v5uVsxByR_Tk&t=9s
A Soulwave mindig a közönség segítségével jutott tovább.
Edmond Dantes 2017 febr. 19. - 14:03:58 Előzmény Edmond Dantes
(33/65)
jav: az én hszaim 31-38-48, 41 a tiéd volt :-)
olahmiki1959 2017 febr. 19. - 12:54:12
(32/65)
Kedves Edmond!
Te Tiberisnek címezted a mondanivalódat, de valójában az én hozzászólásomra válaszoltál. (A lányomnak mondom, hogy a vejem is értse-effektus...:)

"Aki az Eurovíziós dalfesztivált összetéveszti egy egyetemi bölcsészkarral, és nyelvészdiplomás tanárt vagy koszorús költõt küldene ki, babérkoszorúján klasszikus verslábakkal, továbbá a Dalfesztivált a roma kisebbség felzárkóztatásának népmûvelés szakos terepének képzeli, ahol a döntõbe jutás feltétele egy sikeres vizsga magyar és világirodalomból, az vagy nem nézett még Dalfesztivált (nézett) vagy még mindig nem ért két dolgot."

Sajnos, azt kell mondanom, totálisan félreértetted, amit írtam, és olyan dolgokat is belelátsz a hozzászólásomba, amik nincsenek benne.
NEM írtam azt, hogy "nyelvészdiplomás tanárt vagy koszorús költõt küldenék ki, babérkoszorúján klasszikus verslábakkal", továbbá azt sem, hogy "a Dalfesztivált a roma kisebbség felzárkóztatásának népmûvelés szakos terepének képzelem" - hülye azért nem vagyok, hogy egy klasszikust idézzek.

Abból azonban nem engedek, hogy igenis, a szövegírást meg LEHET és meg KELL tanulni, pláne akkor, ha valaki a könnyûzenei pályán hosszabb karriert kíván befutni.
Azzal, hogy Te a gagyit, a hibásat, a nem elég gondosan kidolgozottat véded - valamiféle rosszul értelmezett tolerancia jegyében - az nagyon szomorú és elgondolkodtató.
Tõled nem ezt vártam volna, pláne a retorikai felkészültséged és vitakészséged okán.

Pápai Joci szövege hemzseg a prozódia hibáktól, a kiejtése, a szövegmondása pedig minõsíthetetlenül rossz!
Ettõl még - természetesen - akármilyen eredményt elérhet a Dalfesztiválon, hiszen ott nem fogják érteni a szövegét, és nem fogják azt sem tudni, hogy nem ejti jól artikulálva a szavakat.
Csak legalább mi - itt a Fórumon - ne csapjuk be se magunkat, se egymást!
Ha a homokba dugjuk a fejünket, azzal nem szolgáljuk az "ügyet", és nem segítjük a magyarországi roma elõadók produkcióinak a minõségi fejlõdését.
Üdv!
Edmond Dantes 2017 febr. 19. - 12:36:01
(31/65)
Nem követtem a versenyt tegnap estig (ld 31-41-48), talán ezért nem értelek: melyik (volt) a gyenge láncszem és melyik a jelképes ötödik? Ha jól értettem tegnap este, a fiúcsapat (száma) volt az, amit a zsûri mindig kiejtett, a közönség pedig mindig be- illetve továbbjutásra szavazott. Úgy gondolom, ha a zsûri alkalmatlannak tartotta volna Joci számát, ugyanúgy kiejtette volna mint a fiúcsapatot legkésõbb a 8 között, hogy a közönség õt se juttathassa ki. Figyelemreméltó és biztató lehet (lehet!), hogy mint 2014-ben Kállay-Saunders (aki kint 5. lett), idén Joci száma is elsõ lett mind a zsûri mind a közönség szavazatait tekintve. Legalább itthon senki nem mutogathat a másikra.
Edmond Dantes 2017 febr. 19. - 12:16:02
(30/65)
Pontosabban: akiknek savanyú a t e j ...abban a bizonyos kannában :-)
Aki az Eurovíziós dalfesztivált összetéveszti egy egyetemi bölcsészkarral, és nyelvészdiplomás tanárt vagy koszorús költõt küldene ki, babérkoszorúján klasszikus verslábakkal, továbbá a Dalfesztivált a roma kisebbség felzárkóztatásának népmûvelés szakos terepének képzeli, ahol a döntõbe jutás feltétele egy sikeres vizsga magyar és világirodalomból, az vagy nem nézett még Dalfesztivált (nézett) vagy még mindig nem ért két dolgot.
1) Ez egy dalverseny. Nem több, nem kevesebb. Legkevésbé pedig mûveltségi vetélkedõ. Minnesängerek csak Wagnernél élnek tovább.
2) N e m nekünk kell, hogy tetsszen a kiküldött dal, hanem azoknak, akik a versenyen szavaznak rá. Lehet, hogy ez a dal a döntõig se jut el és lehet, hogy jól fog szerepelni, mindenesetre idén ismét egy "másmilyen" szám kapott lehetõséget. A "másmilyen" számaink pedig -tetszik-nem tetszik- az elmúlt években sokkal jobban szerepeltek: ByeAlexé (amit nem szerettem) és Kállay-Saunders Andrásé (amit szerettem) szemben Boggie és Freddie tucat-altatódalaival.
Csak a rend kedvéért: én tegnap este hallottam elõször a 8 számot és akkor "voksoltam" itt (31), amikor még semmit nem lehetett tudni.
olahmiki1959 2017 febr. 19. - 11:42:31
(29/65)
Kedves Klára!
Köszönöm, hogy érdemben válaszoltál a hozzászólásomra, és elég alaposan ki is elemezted a dolgokat.
Nos, én - veled ellentétben, aki a dal mondanivalóját helyezted elõtérbe, és csodálkoztál a benne hemzsegõ prozódiai hibákon - egy sokkal egyszerûbb magyarázatot tudok mondani.
Régóta figyelem a roma zenekarok és énekesek produkcióit, örülök annak, hogy ezek a ZENEILEG tehetséges fiatalok egyre nagyobb szerepet kapnak a magyar könnyûzenei életben.
De!
A szövegeik borzasztóan rosszak, alacsony színvonalúak, gyatrák, és még hosszan sorolhatnám a negatív jelzõket.
Sajnos, azt kell mondanom, hogy itt tökéletesen kijön a cigányság tanulatlansága, mûveletlensége, ami még ezeknél, a médiában szereplõ roma elõadóknál is megfigyelhetõ.
Kíváncsi lennék, hogy az egyébként nagyon tehetséges és szimpatikus Radics Gigi, Caramel, Gáspár Laci, Oláh Gergõ és a többiek ÉLETÜKBEN HÁNY KÖNYVET OLVASTAK EL?
Ugyanis minden innen ered.
Aki nem olvasott, nem mûvelt, az nem fog tudni jó, nyelvtanilag helyes, prozódiailag megfelelõ szövegeket írni, mert az egyáltalán nem könnyû feladat!
Hallgasd meg Bródy János, Adamis Anna, Sztevanovity Dusán, vagy a régebbi nemzedékbõl Zsüti, S.Nagy István, Bradányi Iván szövegeit, NAGYÍTÓVAL sem fogsz bennük hibát találni.
Én, amikor a mostani roma elõadókat hallgatom, nem percenként, hanem pillanatonként szisszenek fel, annyira csikorognak a szövegek a dalaikban.

Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam errõl, de egyszer már ki kellett mondani.

Tudod, kedves Klára, a zsûrinek, meg a menedzsereknek az lenne a feladatuk, hogy segítsék a roma elõadókat, és küldjék el õket profi szövegírókhoz, hogy MEGTANULJÁK a szövegírást, a szabályokat, és rávezessék õket a szótagszám, a rímek összecsengésének fontosságára.

Pápai Jocinak nem csak a szövege rossz - a mondanivaló természetesen értékes, azzal nincs semmi baj -, hanem a beszéde, az artikulációjának a teljes hiánya, a szavak érthetetlen elkenése is nagyon nagy gond.

Persze, jól tudom, hogy a cigányság mûveltetése, ebbõl a szempontból is felemelése nem lehet egy ilyen hozzászólás feladata.
Sajnos...:)
csengõzolivagyok:) 2017 febr. 19. - 11:13:44
(28/65)
A zsûri kényszeresen korrekt akart lenni,nehogy már kiejtsék azt a zenekart, amelyrõl pontosan tudták,hogy minden adásban a legtöbb szavazatot kapja.
Beszavazták a legjobbak közé,aztán mossák kezeiket, ez kellett a közönségnek.
10/10
sanderson 2017 febr. 19. - 10:42:05 10/10
(27/65)
Az idei dalverseny is hozta azt, amire számítottam. Volt néhány (4) kiemelkedõen jó dal a mezõnyben, és ezek közül három a döntõbe is bejutott. Szerintem a zsûritagok között a leggyengébb láncszeme idén a jelképes ötödik volt. Ha a nézõkön múlik, akkor az általam kedvelt dalok közül egy sem jut a döntõbe. Pápai Jocit a közönség küldte az Euróvízióra. A tavalyi nemzetközi versenyen a döntõ elsõ perceiben bejelentették, hogy új pontozási rendszerben választják ki ezentúl a gyõztest, minden ország kétszer ad pontot, külön a szakmai zsûri értékelése és a közönségszavazatok alapján. Sajnos manapság már a verseny elõtt lehet tudni, hogy kik a toronymagas esélyesek. Tavaly nagyon az orosz dalnak állt a zászló, és ügyesen kiötlötték, osztottak, szoroztak, és rájöttek arra, hogy ezzel a kettõs szavazással sikerül megakadályozni ennek a dalnak a gyõzelmét. Ez még nem minden. Az is érzékelhetõ volt, ahogy az ausztrál dalt nyomták, de ez végül nem jött össze, mert az ukránok nyerték meg a versenyt. Mi ebbõl a kettõs szavazásból nagyon rosszul jöttünk ki, mert úgy végeztünk a 19. helyen, hogy a zsûrinél a 18., a közönségnél pedig a 14. helyen álltunk. Lehet, hogy idén csak a két elõdöntõt nézem meg, mert kíváncsi vagyok mind a negyvenhárom dalra, de a döntõt nem biztos, hogy látni szeretném.
pneklara 2017 febr. 19. - 08:50:14
(26/65)
:))))
Most már csak egy kérdésem maradt: és a zsûri?