öcsisajt jan. 21. 17:27:07
(8/8)
Ha valakinek megvan ez a film, kérem értesítsen! Előre is köszönöm.
lucalibra 2015 jan. 03. - 10:43:17 Előzmény sanderson
(7/8)
Én is hasonlóképpen láttam és éltem meg ezt a filmet...kész horror volt ez a lelkemnek. :( Nem is baj, hogy nem tudtam megnézni azóta sem! Elementáris film volt ez annakidején!
adamnagysweetmovie 2014 dec. 13. - 22:20:51
(6/8)
Na gyerekek, dolog lenne, recece...
sanderson 2014 szept. 14. - 14:46:32
(5/8)
Moziban láttam ezt a filmet kb 35 évvel ezelõtt. Ma biztosan más szempontok alapján figyelném és értékelném a film erényeit és hibáit, mint 18 éves fejjel. Bármennyire is értékes ez a film például az erõs társadalomkritikai üzenete miatt, mégsem nézném meg újra. Kevés dologra emlékszem a történetbõl, néhány jelentéktelen apróságra, és a végére, arra viszont nagyon jól. A film vége felé (vagy a legvégén?)van egy nagyon durva jelenet, ami miatt ma is összeszorul a gyomrom, ha eszembe jut. Márpedig én éppen ez miatt emlékszem ennek a filmnek a címére, és arra, hogy valamikor régen láttam. Már az egész film alatt érezni lehetett a nyomasztó hangulatot (arra nem emlékszem, hogy szórakoztató részletek is voltak benne), de ilyen sokkoló jelenetre, mint ami a végén volt, nem számítottam. Nagyon megbántam, hogy megnéztem ezt a filmet.
mudibarát 2014 szept. 10. - 19:37:50 Előzmény Jim Hacker
(4/8)
Nem tudod, hol tudnám megnézni?
Jim Hacker 2014 márc. 10. - 14:06:21 Előzmény Jim Hacker
(3/8)
Most hogy sikerült végignéznem, ez nem egy hétköznapi darab. A tragikus és valósággal sokkoló vége miatt tényleg nem ajánlható bárkinek. Nagyon sok filmet ismerek, amelyek azon kívül, hogy fontos üzenettel bírnak és maradandó élményt nyújtanak, családi-társas megtekintésre is alkalmasak. A 'A sáska napja' nem ilyen.

Groteszk karakterek sokasága vonul fel egy mindenki által ismert háttérrel, amit úgy hívnak Hollywood-i filmgyártás. Egyedül Todd Hackett érdemes a szimpátiánkra, aki viszont bizarr módon vonzódik Faye-hez, egy tehetségtelen és meglehetõsen közönséges színésznõ aspiránshoz. Vagyis egy lesújtóan negatív társadalomrajzot kapunk az 1930-as évek Amerikájáról. Érzésem szerint ez egy kiemelkedõ regény filmes változata, ami éles kritikával illeti az Amerikára oly jellemzõ hamis mítoszok világát és egyfajta perverziókhoz való vonzódását. A hõn áhított amerikai idill (pl. Kaliforniában), közben a világ európai fele már forrponthoz közeledik, csakis valamilyen irrealitásba való menekvéssel érhetõ el. A drámai végkifejlet, ez nyilván Nathanael West könyvében is hasonlóan jelenik meg, az író és rendezõ ezzel való teljes leszámolását mutatja be. Furcsa és meghökkentõ, hogy amíg egy könyv lapjain olvassuk a sorokat mindez tolerálható, ugyanazt a víziót a mozivásznon vagy képernyõn ösztönösen elutasítjuk. John Schlesinger bátorságát (de az is lehet hogy egyfajta mûvészi ártatlanságát) dicséri, hogy ezt felvállalta. Úgy tudom, hogy ezután nem sok helyre kapott meghívást ahova jó nevû filmeseket szoktak invitálni és késõbbi filmjeinek finanszírozásától sokan a név hallatán azonnal elálltak.

Bármennyire is jelentõs irodalmi alkotás 'A sáska napja' (még nem olvastam), soha nem lesz ún. kötelezõ olvasmány (mint pl. a 'Ne bántsátok a feketerigót' vagy 'Az öreg halász és a tenger). Ezzel természetesen Amerika nem áll egyedül, sehol nem veszik jó néven a sötét de valóságból építkezõ lesújtó nézeteket, mivel úgymond nem lenne jó hatással a felnövekvõ új generációkra. Azaz maradnak az illúziók, idealisztikus fejtegetések és ábrázolások, talán kissé keserédes csomagolásban, de az mégis jobban fogyasztható, sõt remekül eladható.

Számomra a film nagyon fontos, kiemelkedõ alakításokkal, pazar olykor látványos és szórakoztató jelenetekkel megtûzdelve. A drámai végkifejlet feldolgozását ajánlom másoknak is, ehhez viszont nélkülözhetetlen lehet a regény maga. Vajon a Paramount társaság és a film szponzorai mennyire voltak tisztában az irodalmi mû alapgondolatával és annak illúzióromboló befejezésével?!
Jim Hacker 2014 márc. 08. - 11:17:42
(2/8)
Fantasztikus. Már a nyitó jelenetek lenyûgözõk. Szórófejes öntözõ a kertben, hogy kaktuszok is kapjanak vizet. Repedés a falban, ami az egyik nagy földrengésre emlékezteti a lakókat, és ezért nem is javítják ki. A helyi lakosok, fõleg a fiatal nõk, kelletik magukat, hátha felfigyel rájuk a filmipar. Igen, ez Hollywood, az 1930-as évek Kaliforniája. Van már idegenvezetõs látogatás, és mindenfelé látni, hogy az épületek jó része spanyol-mexikói eredetû, minthogy Kalifornia Mexikóhoz tartozott 1850-ig.
user11 2014 jan. 15. - 19:38:11
(1/8)
Ezt a filmet vadászom, tudna valaki segíteni?