Illiona 2019 dec. 01. - 12:31:12 Előzmény edimir
(237747/239047)
Psychopath Diary
nos, erre csak azt tudom mondani, hogy ez "koreai" sorozat.
Néha jó, néha pedig nem, de ezt kell elfogadni.
Más országban biztosan nem igy csinálnák, de ez ilyen...
én mindig ha nézek egy filmet, vagy sorozatot, az az igazán jó sorozat, ahol én magam is benne vagyok, beleélem magam a szereplők helyzetébe. Na ez ilyenkor nem megy, de sebaj...
8/10
edimir 2019 dec. 01. - 01:02:33 8/10 Előzmény Illiona
(237746/239047)
off
Chocolate - 2. rész
Spoiler

Nos, egyik színész játéka sem ragadott magával, de a történetben még lehet vmi. Adok neki esélyt.

KÉP: - felirat - hmm, régen mondhattuk el.... vajon az idén lesz végre fehér karácsonyunk?
8/10
edimir 2019 nov. 30. - 22:29:18 8/10
(237745/239047)
off
Psychopath Diary 1 - 4. rész
Spoiler

Illiona ajánlására belevágtam a sorozatba. Tudom, vígjáték, el kellene magam engedni és csak felhőtlenül szórakozni, hiszen nagyon ötletes a forgatókönyv, a színészek is remekül játszanak, de vhol van egy belső gát.. az, ami a sorozatbeli Yook Dong-Sik-ben is ott van... mert ugyan érdekes az "átalakulás", az, hogy hogyan hathat ránk, ha vminek hisszük magunkat, ha bizonyos gondolatokkal eljátszunk, de itt mégiscsak egy sorozatgyilkosról van szó, aki embereket öl... és van egy pont, ahol a belső gát blokkol... Yook Dong-Sik esetében, hogy befejezett tettre váltsa, bennem, hogy kacagjak.

Tényleg jó, meg is fogom nézni, mert tetszik, de attól a belső gáttól nem tudok szabadulni...
A sorozat ismertetője: http://asianwiki.com/Psychopath_Diary

KÉP: az a bizonyos napló.. és az két bizonyos ember
Illiona 2019 nov. 30. - 12:09:40 Előzmény edimir
(237744/239047)
tegnap én is megnéztem a Chocolate 1. epizódját, de még egyet meg fogok nézni, utána döntöm el, hogy egyáltalán nézem-e.
Ha Ji Won nekem nem kedvencem, nincs negativ érzésem sem vele szemben, ő az a tipusú szinésznő, akiból a kevésebb is elég, és nálam már elérte a küszöbértéket.
A többi szereplőről még nem tudok nyilatkozni, de a férfi főszereplő sem húzónév, csak egy név a sok között. (a Triple cimű soriban is olyan langyos volt), Vagyis magának a történetnek kell vonzónak lenni, majd meglátjuk....
8/10
edimir 2019 nov. 30. - 12:01:23 8/10
(237743/239047)
off
Chocolate
Spoiler

Érdekesnek ígérkezik a JTBC tegnap indult új sorozata a Chocolate. Az örökifjú Ha Ji-Won lett a női főszereplő, úgy tűnik, ezúttal olyan karakter megformálására vállalkozott, ami még hiányzott az amúgy jelentékeny repertoárjából.

A sorozat ismertetője: http://asianwiki.com/Chocolate_(Korean_Drama)

KÉP: találkozás újra, ezúttal orvos és betege...
8/10
edimir 2019 nov. 30. - 11:47:54 8/10 Előzmény Illiona
(237742/239047)
Üdv!:)
Természetesen, a Taxisofőr kapcsán folyt a nagy vita... és igen, a prioritás, ami akkor működik, ha van hitünk... Hwinek volt, ahogy a taxisofőrnek is... de ehhez kell egy út, hogy felismerjük....

KÉP: - felirat - "de az élelmiszer az én országom"... 1 zsák rizs, étel az asztalra a szeretett testvérnek, néha ekkora a világ.... az út kezdte
Illiona 2019 nov. 30. - 11:25:37
(237741/239047)
Sziasztok!
most nincs időm irni sokat, csak annyit, hogy emlékszel miről is vitatkoztunk itt amikor a filmnéző tábor volt? Hogy mi van előbb? a család, a Haza, vagy Isten?
8/10
edimir 2019 nov. 30. - 09:21:27 8/10
(237740/239047)
off

My Country - 16. rész
Spoiler

Sok gyönyörű kép közül gondolkodtam, hogy melyikkel búcsúzzak a sorozattól....

KÉP: legyen Hwi mosolya és a pillantása üzenete... az Emberé, aki megtette a maga dolgát....

"Szép munka!" Hányszor hallottuk már koreai sorozatban elhangzani... most szívünk szerint mi mondanánk neki.....
8/10
edimir 2019 nov. 30. - 09:13:09 8/10
(237739/239047)
off

My Country - 16. rész
Spoiler
A sorozat alcíme: The New Age... még az elején latolgattuk, hogy mennyiben hoz változást az új korszak?

KÉP: víz.. a megtisztulást, de vhol az állandóságot is képviseli, az Idő folyását, a mindig változóban a változatlant... kapcsoljuk hozzá Hwi hitvallását... igen, az embereknek továbbra is élniük kell, a nemzetnek általuk fennmaradni, ennek segítése mindenkor a feladat... a sok vér, tragédia közepette ezért a végtelen humánumáért szeretjük a sorozatot.
8/10
edimir 2019 nov. 30. - 08:58:22 8/10
(237738/239047)
off

My Country - 16. rész
Spoiler

Silla - Yushin és Alcheon legendás barátsága óta várunk vmi hasonlóan megrendítőt. Ettől a sorozattól, ha kicsit másként is, de megkapjuk.

KÉP: a két fiatalember, akiknek látszólag elválik olykor az útjuk, de az őket összekötő szál, a barátság örök kapocs
8/10
edimir 2019 nov. 30. - 08:51:16 8/10 Előzmény edimir
(237737/239047)
off

My Country - 16. rész
Spoiler

Sokat kellett várni az utolsó két rész angol feliratára, bár megnéztem először anélkül, de bizony nagyon is szükség volt rá.
Anno szinte egyszerre indult hosszú ínség után három kosztümös sorozat is: Flower Crew: Joseon Marriage Agency, a The Tale of Nokdu... és a My Country. Az előbbi kettő igazi kedves kosztümös mese, ami köszöni szépen, de vállalja, hogy a történelmi tényekhez, szereplőkhöz vajmi köze sincs. A My Country azonban szeretne egy már többszörösen feldolgozott korszakról mondani vmit.
Tudott-e hozzátenni vmi újat? Azt hiszem igen.
Többször, több nézetből kapjuk meg a sorozattól a "my country" értelmezését.

KÉP: - felirat - "Az emberek az én nemzetem" - vallja Seo Hwi... hogy naiv egy ilyen korszakban? Talán, de csak ez lehet az egyetlen igazi válasz.
8/10
edimir 2019 nov. 29. - 20:36:44 8/10
(237736/239047)
off
The Tale of Nokdu

Spoiler
Hogy miért is jutott eszembe a Mr Sunshine? Talán azért, mert a Nokdut alakító Jang Dong-Yoon-t a Mr Sunshineban láttam először, ott ő volt a katonai akadémiára jelentkező nemesi ifjak egyike, kedvenc kis kadétunk!:))))))

KÉP: Jang Dong-Yoon - fenn: Mr Sunshine kadétja - lenn: The Tale of Nokdu címszereplője
8/10
edimir 2019 nov. 29. - 20:32:13 8/10 Előzmény edimir
(237735/239047)
off
The Tale of Nokdu

Spoiler
Nem így a The Tale of Nokduban... ott gyermekkori emlék ... és a Nagyherceg kedveskedése, amire a "kisasszony" nem tart igényt...
KÉP: itt látjuk, hogy készül... valóban "borotvált jég" némi édes adalékkal!:))))))))))
8/10
edimir 2019 nov. 29. - 20:29:22 8/10
(237734/239047)
off
The Tale of Nokdu

Spoiler
Ha édes percek, akkor nem maradhat ki a fagylalt, a "borotvált jég a Mr Sunshin-ban...
KÉP: ott csak egy kis kuriózum, no meg reklám
8/10
edimir 2019 nov. 29. - 20:27:21 8/10
(237733/239047)
off
The Tale of Nokdu

Spoiler
Ha már korábbi sorozatok jeleneteiről volt szó, akkor jöjjön egy kis édes pillanat!:)))))))))))

Ugye, még rémlik, ahogy a Mr Sunshine-ban előbb a Kisasszony, majd miatta Dong Mae eszi a cukorkát... nos, ebben a sorozatban is felbukkan a cukorka....

Kép: cukorka - fenn a Mr Sunshine-ból - lenn a The Tale of Nokduból
8/10
edimir 2019 nov. 29. - 20:20:53 8/10
(237732/239047)
off
The Tale of Nokdu

KÉP: s amikor a gyerekkorba repít vissza...
8/10
edimir 2019 nov. 29. - 18:29:54 8/10
(237731/239047)
off
The Tale of Nokdu

Spoiler

Nehéz a sokadik sorozatként vmi újat hozni, az özvegyek faluja ilyen volt. A Princess' Man óta imádjuk a hintát... nos, a The Tale of Nokduban sikerült felülírni, plusz tartalommal megtölteni ezt a régebbi élményt.
A hinta, a találkozóhely, a töprengések színhelye, emlék a gyermekkorból, a repülés és szabadság....

KÉP: ezúttal nem repít... vmi különleges így az éjszakában....

egy videó arról, hogyan készült anno a hintás jelenet a Princess' Man-ben... nem is olyan egyszerű, mint elsőre hinnénk.
https://www.youtube.com/watch?v=AVHtVX8RfHk
8/10
edimir 2019 nov. 29. - 18:14:56 8/10 Előzmény Illiona
(237730/239047)
off
The Tale of Nokdu

Spoiler

Én a napokban néztem meg egybe a teljes sorozatot. Számomra nagyon élvezetes volt, sokunknak lesz emlékezetes az özvegyek faluja, ez a különleges kolónia. Kis utópia az adott korban, amikor még tiltott az özvegyek újraházasodása és bizony (ahogy a sorozatban is láthatjuk) gyakran kényszerítik az özvegyet az elhunyt férj családja öngyilkosságra. A legizgalmasabb karakter számomra Gwanghae volt a maga összetettségében és sokarcúságában. Az utóbbi időben néhány sorozat/film kapcsán már szóba került. Itt is kaptunk róla egy érdekes ábrázolást.

Bár kosztümös vígjáték, de azért az utolsó részek felé megkapjuk itt is a hatalmi harcot. Szerencsére a készítők ügyesen képesek visszakanyarodni a meséhez a végén, így a lezárás is kikerekíti a történetet.

Jó, hogy vajandi jóvoltából egy gyors, szorgos fordítója lett a sorozatnak. Köszönet a munkájáért és fáradozásáért.

KÉP: - felirat - jót mosolyogtam a 12. rész vége felé, amikor Neungyang nagyhercegnél megjelenik a magyarázó szövegben, hogy ő a későbbi Injo király - ez az igazi "spoiler":)
8/10
edimir 2019 nov. 27. - 00:01:11 8/10 Előzmény Illiona
(237729/239047)

Wanna Taste
Annyira kellett nevetnem a füles bejegyzésen, mert közben a svéd gyerekversek kattantak be róla.:)

Siv Widerberg: Szerelem

Sten-Malténak nagy, vörös és elálló
füle van.
Nekem tetszik
a nagy, vörös és elálló
fül.

Aztán megnéztem a Trailert...
http://asianwiki.com/Want_a_Taste%3F
tényleg nagy és elálló fülei vannak!:)))))))))) Szerintem adott jelenetekben ezt még a hajviselettel ki is hangsúlyozzák szándékosan. A rövid kis összevágásból nekem úgy tűnt, hogy a gürcölő feleség még kicsit slamposítva is van, amihez humor is járul, ehhez pedig ez a fül passzol.:)))))))))))))

A sorozat ismertetője: http://asianwiki.com/Want_a_Taste%3F
8/10
edimir 2019 nov. 26. - 23:39:20 8/10
(237728/239047)
Off
Catch the Ghost - 12. rész

Spoiler

Hmm, még a 10. rész után gondolkodtam is azon, hogy ugyan mivel fogják a hátralévő 6 rész kitölteni, nos, egy csavart azért sikerült a 12. rész végére betenni.... de még így is marad 4 rész....

Kim Sun-Ho miatt nem bánom, ha csak "töltelék" is lesz ez a maradék 4 rész, megkedveltem a kedves, mosolygós, gondoskodó karakterét azzal a nagy szívével és végtelen emberségével, empátiájával....

KÉP: természetesen ő.... a lány biztonságáért őrködik önként... vigyázza az álmainkat is!:)
- felirat -
8/10
edimir 2019 nov. 26. - 19:31:54 8/10
(237727/239047)
Off
Catch the Ghost - 11. rész

Spoiler

Lehet Moon Geun-Young-t nem kedvelni, de itt bizony remek párost alkot a főnökét alakító Kim Sun-Ho-val., aki vmi tünemény, egyszerűen imádni kell a karakterét.

Illiona szokta mondani, hogy azért szereti a koreai sorozatokat, mert mindig talál bennük vmi olyat, ami visszaköszön a saját környezetében, emberek, helyzetek, problémák kapcsán.
Már ritkán hatódom meg sorozaton, filmen, de most elhangzott egy olyan mondat, ami megérintett... "Nem sajnálom őt, megértem, hogy vesztesnek érezte magát, mert nehéz volt neki" - mondja ezt a főszereplő férfi, amikor társai kiközösítik kollégájukat, mert látták

hogy autista testvérével összeveszve azt magára hagyta a metrókocsiban és kiszállt

És itt a lényeg a m e g é r t e m!!!! Ítélkezni mindig könnyű, főleg annak, aki maga ezt még sosem tapasztalta meg a saját bőrén. Ez pedig egy beteg családtagról való gondoskodás. Nem vmi kis könnyed lefolyású betegség, két hét influenza, hanem egy hosszú éveken át való gondozás, amikor a saját vágyakról le kell mondani és teljesen alá kell rendelni magát a másik ellátásának... és igen, ez kimerítő fizikailag, lelkileg egyaránt... és teszi is zokszó nélkül, de egyetlen egyszer.... és ez az egyszer vezet a tragédiához, aztán pedig a bűntudathoz.

Ez a mondat viszont a feloldozás az évek óta tartó rémálomból: "Nem sajnálom őt, megértem..."

KÉP: a remek páros

8/10
edimir 2019 nov. 26. - 19:01:34 8/10 Előzmény edimir
(237726/239047)
Off
Catch the Ghost - 11. rész

Spoiler
Nagyon szerethető kis sorozat kerekedett belőle. Tövig ugyan senki nem rágja az izgalomtól a körmét, de jól van összerakva, nyomozás, rejtély, humor. A főszereplők nem "hősók", hanem húsvér emberek, esendők és tökéletlenek, az ügyek is a hétköznapokból merítettek, nem vmi extrém, kimódolt esetek, természetesen a sorozatgyilkost leszámítva.

KÉP: Metró rendőrség álcázva!:)
Illiona 2019 nov. 26. - 13:04:28 Előzmény Illiona
(237725/239047)
Wanna Taste
ez a sorozat arról szól, hogy egy fiú (Sao Ha Jun) fiatalon elveszi fiatalkori szerelmét, már van egy 5 éves kislányuk is. A fiú egyetemre jár, a feleség pedig dolgozik (mondhatni robotol) a családi étkezdében.
Azután kiderül, hogy a férj bizony félrelép a egy gazdag csajjal, aki szintén egyetemista.
De a feleség életében is megjelenik valaki...
Nem tudom hogyan fog folytatódni, de tetszik az, hogy már házasságban élőkkel történnek dolgok, vagyis a szende (50 részig nem is csókolózunk) terminusról itt nem is lehet róla szó.
Olyan problémákkal foglalkozik, amik mindennap megtörténnek akár még itt nálunk is.

Az egyetlen, ami zavar, és hát nagyon zavar, az a női főszereplő fülei: hatalmasak, és elállóak!!!
Egyszerűen rossz látni is! képet amiatt nem hoztam róla, mert talán még a winchester is kiégett volna, ha lementem.
Igy azután megvan a saját alapfelállásom: vesszen csak a feleség....
Illiona 2019 nov. 26. - 12:23:27
(237724/239047)
Tegnap nézelődtem az uj filmek között, hogy mit is kellene néznem, amikor belepillantottam a Wanna Taste cimű sorozatba, most tartanak a 10. résznél. Nagyon megdöbbentem, illetve felujjongtam, amikor láttam, hogy a férfi főszereplő Seo Ha Jun, aki a Flower in Prison cimű nagy sikerű sorozatnam a királyt alakitotta. (képen)
Biztosan mindenki ismeri mi történt utána, ez a drága fiatalember feltett valamit a netre, (amit nem részlezek, ugyis mindenki tudja) amit egyes sznob , illetve prüd internetezők nem dijaztak, és ezt a szinészt egyszerüen kivonták a forgalomból, nem kapott szerepeket, de a reklámügynökségek sem alkalmazták.
Hiába volt nagyon tehetséges, és nagyon jóképű, de a "nem" az "nem" volt.

Hát talán letelt a büntetés, mert most megjelent, igaz hogy egy ilyen hétközben délelőtti, 120 részes sorozatban, de legalább tesztelik, hogy milyen a fogadtatás a nézők részéről.
10 pont a 10-ből az SBS csatornának.
Illiona 2019 nov. 26. - 12:11:13 Előzmény edimir
(237723/239047)
egyetértek.
A legsúlyosabb vétket valósitotta meg a főszereplő: ölt, mégpedig sokakat, válogatás nélkül. Sok mindenkinek lehet felhozni mentségül valamit, de a bérgyilkosoknak ugye semmit?
Hiszen azok a százak, akiket kivégzett (no jó csak "tizek") annak mint volt apja, anyja, szerelme felesége, gyermeke, és talán volt ugye unokaöccse is! Vagyis számomra ő szép lassan részről részre átváltott negativ szereplővé. Mert az hogy a szerelem miatt??? hát én ugy gondolom, hogy nem. Mármint nem ezért a nőért, mert igy mostmár ketten gyilkolásznak. De az már nem a Vagabond hanem egy másik (amerikai) film...
8/10
edimir 2019 nov. 25. - 21:26:30 8/10 Előzmény Illiona
(237722/239047)
off

Vagabond
Spoiler

Nagyon ígéretesen indult a sorozat. Tetszett a "kisemberek" sorsfordító bekapcsolása, ha csak villanásokra is, mint a hozzátartozók hősiessége, a bíró karakánsága, amikor nem enged a felső nyomásnak... a Lány NIS-beli főnökeinek bölcsessége, de...

DE

amit az utolsó részben műveltek, az már nagyon nem. A kaszkadőr fiú beépül a Fekete Nap zsoldoscsapatba, hogy így nyomozzon tovább. Persze, a cél szentesíti az eszközt. De ugyebár a beépülésnek ára is van, zsoldosakciókban részt venni, ölni, akit parancsolnak. Hol van már a gyászoló nagybácsi? Az, ahogy Jerome-mal leszámol... nos, rendben, hogy miatta halt meg az unokaöccse, de ez a mód inkább egy szadistához illik, nem egy gyászolóhoz! Ezzel tkp. "lemegy" Jerome szintjére!!!

És a Lány???? Mi az, hogy beáll lobbistának Jessica mellé? Ez magánakció a részéről, mert ő ugyebár olyan szuper. S közben ez a szupernő úgy idézi fel édesbús emlékeit a kaszkadőrről, mint egy szenvelgő tinilány.

Vagabond... ez volt ugyebár a sorozat címe, amiről kiderült, hogy a titkos kód a titkos NIS-es bázisnak... itt a végére viszont épp nem csapatmunka, hanem az egyéni akciók jönnek, a két főszereplőből szuperhőst faragtak. Már nem győzzük kapkodni a fejünk a fordulatoktól, a cél, hogy legyen minél meghökkentőbb, minél bizarrabb, határ nincs....

KÉP: szabadulás a börtönből

csak az vele a bibi, hogy teljesen irracionális. Ennyire nem lehet hülye a két nő, hogy a börtön előtt nyilvánosan találkoznak, mint ahogy Edward se lehet olyan tökkelütött, hogy a szabaduló lányt nem figyelteti legalább a börtönkapunál, hogy ki jön érte? Edward mindent kézben tart, nem ellenőrizteti, hogy a Lány elhagyja az országot Jessicával????? Még ha be is dől a két nő börtönös színjátékának, de hogy szabadulásuk után nem figyelteti meg őket?????? Ez azért olyan naivitás, ami a hű de finiszes és óvatos férfihoz semmiképp se passzol.

8/10
edimir 2019 nov. 25. - 20:47:20 8/10 Előzmény Illiona
(237721/239047)
off
The Lies Within

Spoiler

Azért a kis butuska rendőrlányt érték "drámai hatások". Megölték az egyik kollégáját , egy másik kollégáját gyilkossággal vádolják, a harmadikról pedig kiderül, hogy ő a gyilkos... ők hárman álltak hozzá kis életében eddig a legközelebb, mik ezek, ha nem drámai hatások... kell ennél még több?

Az az ominózus jelenet a 2. részben van 18:45-nél
KÉP: felirat - "viszonya van az apósával?" Nincs felröhögés, ez egy döbbent találgatás a rendőrnő részéről, miközben a szálloda biztonsági kameráját nézik vissza. A nyomozó egyből le is inti.

A jelenethez hozzátartozik, hogy az eltűnt férfi és felesége kapcsolatáról ekkor még nem sokat tudtak. A férfi lakásában nem találtak nyomot egy harmadik személyre, viszont a szállodában, ahol több napon át tartózkodott, igen. Két vetetlen ágy, két fogkefe egy pohárban. A biztonsági kamera felvételéből szeretnék megtudni, ki volt az eltűnt férfi látogatója. Igen, a rendőrlány primitív gondolkodású, mert a szálloda számára csak találkahelyként merül fel, eszébe se jut, hogy oda titkos munkára is visszavonulhatott az eltűnt férfi, mint ahogy az valójában történt. De valljuk be, az esetek döntő többségében nagy valószínűséggel valóban viszony helyszíne egy hotelszoba. Neki erre a srófra jár az agya, nem tudta hirtelen "átállítani", amikor meglátta az eltűnt férfi apósát, így kimondta azt, ami a sróf szerint következett....
Ennyi... szerintem ezt nem kell túlragozni.
Illiona 2019 nov. 25. - 19:20:08 Előzmény edimir
(237720/239047)
Viszont a Vagabond megitélésével pont egyet értünk - ilyen is van.
Mire vége lett, akkor megkérdeztem magamtól: megérte végignézni? Nem , vagy talán mégis, ennél rosszabb sorozatokat is megnéztem már.
csak itt benne volt a lehetőség, hogy valami egyedit, jót csináljanak. Annyira szerettem volna!
A végére annyira felpörgették, hogy már nem tudtak belőle szépen kijönni.

Igazi Rambo!! gondoltam a főszereplőről, és ez nem dicséret
Ha lesz is 2. évad én biztosan nem fogom nézni.
Illiona 2019 nov. 25. - 19:12:36
(237719/239047)
The Lies Within
oké, a gyerekek dolgát azt elfogadom, teljesen normális mostmár, hogy a nézők torkán ezt lenyomják, azok a kisgyerekek a tv előtt nem is számitanak. Ezek a koreai gyerekek ebben nőnek fel, azután meg mindenki csak sir fennhangon," jajj! megint egy öngyilkosság, mi van ezekkel?" ???!!!

ez itt kezdődik, és itt ér véget! nem kell tiltakozni....

amit viszont semmiképp nem tudok elfogadni, az a rendőrlány kikupálódása.
Ahhoz azért ennél több kellene.
Olyan drámai hatások nem érték. Amugy meg nagyon mélyről kellett indulni, hiszen az az ordénáré hangvétel amit az elején megengedett magának, azt nem lehet csak ugy félretenni.
Volt az elején hogy nyomozgatnak, és akkor kiderül az egyik kamerából származó felvételből, hogy a fiatal férfit az apósa látogatta meg. A nő egyből hangosan, közönségesen le is vonta a konzekvenciát, hogy nekik titkos "viszonyuk" volt és vihogott hozzá. Ez a jelenet volt annyira közönséges, hogy nincs az a jobbulás, amit én el tudnék fogadni.
8/10
edimir 2019 nov. 25. - 18:43:52 8/10 Előzmény Illiona
(237718/239047)
off
The Lies Within

Spoiler

A buta rendőrlány minden idegesítő volta mellett is végtelenül becsületes, jószándékú. Így a 14. rész felé pedig már kezd kikupálódni, használható a rendőri munkában, a közönségességéből is faragtak.

A sorozat elején az a bizonyos "öngyilkosság". Nagyon megtévesztően van szándékosan abban a néhány másodpercben ott az elején bemutatva, hogy mi is bedőljünk, ez egy öngyilkosság, a jelenetben egyedül látjuk a nőt a tetőn.
KÉP: a nő mosolya a háztetőn, amivel a lent focizó gyerekek játékának örül. Hogy ezzel is megalapozzák a "derült égből villámcsapás" fordulatot, ahogy a mosoly+játék tragédiába fordul. Megengedem, hogy nem túl eredeti húzás. De láttunk már hasonló felütést, amikor mindjárt a sorozat elejére betesznek vmi hasonlót.

"Viháncol"? Ez a kis futó molyos lenne az? Nos, később kiderül, hogy olyan drogot adtak neki be, amitől mozdulni sem tudott. Tehát a tetőre is úgy vitték fel. Majd lelökték. Később roppant prózaian látjuk az elkövetést, amit csak a búcsúlevélre helyezett kő jelez az elkövetőtől. Újabb jó kis ellentét, ha visszaemlékszünk arra, hogy mit véltünk hinni az elején.

Gyerekek? Igen, a kezet is gyerekek találják meg, de ott már a szüleikkel vannak, épp élvezik a szökőkút vízsugarait. Tehát a tragédia a békés hétköznapba tör be, ha úgy tetszik a családok életébe. Mint ahogy az egész mögött a családokat érintő környezetszennyezés áll majd. A szennyezett területen élők épp olyan gyanútlanok, mint a járókelők a kéz megtalálásánál. Épp ez a sorozat lényege, a jóhiszeműségünk, a gyanútlanságunk, pedig a veszély ott lehet észrevétlenül, csak nem tudunk róla....

8/10
edimir 2019 nov. 24. - 13:07:03 8/10 Előzmény edimir
(237717/239047)
off

Vagabond - 15-16. rész

Spoiler

Úgy tűnik, hogy a készítők hagytak a sorozatban egy kiskaput, hogy kedvező fogadtatás esetén egy 2. évaddal is kirukkolhassanak. Ez csak amolyan megérzés, nem néztem utána, de a lezáratlanság ezt sugallja. A fogadtatás Koreában jó, a végére 13 %-os lett a nézettség, harmadik... De bennem van egy kis kétség. Nagyon messzire jutott a sorozat a kezdetektől, a repülőgép katasztrófától egy nemzetközi összeesküvésig... és a főszereplőink is.... a végére már nem egy kaszkadőr és egy NIS ügynök.

Van "agyag" a 2. évadhoz, csak attól tartok, hogy az "irány" már kevésbé lesz kedvemre való. Attól tartok, hogyha az utolsó rész trendje marad, akkor a folytatás majd kezd elmenni egy amerikai akciófilm felé, kezd kikopni belőle az egyedi íz, már egyre messzebb leszünk az "egyszerű" emberek világától... ha már csak "hősök" és küzdelem az országokat irányító titkos szervezet ellen, akkor elsekélyesedik s csak marad az izgalom, a feszültség, a fordulatok szimplán.....

KÉP: a Kék Ház.... ledegradálva bábszínházzá
8/10
edimir 2019 nov. 23. - 19:05:30 8/10
(237716/239047)
Off

Aide/Chief of Staff 2 - 1-4. rész

Spoiler

KÉP: Yang Jong-Yeol, szintén új szereplője a sorozatnak. Ő Jang Tae-Joon csapatának új tagja. Igazi "sötét ló", de a 4. rész végére kezdünk kicsit belelátni. Ambiciózus, okos, kezdeményező. Vajon csak a saját gesztenyéjét akarja sütögetni, vagy a csapat hasznos tagjává válik. A 4. rész végére úgy tűnik, ez is kiderül.
8/10
edimir 2019 nov. 23. - 18:59:49 8/10
(237715/239047)
Off

Spoiler

KÉP: Lee Ji-Eun egy új szereplő, Jang Tae-Joon egykori kedvesének, Kang Sun-Youngnak lesz az irodavezetője, az első évadban meggyilkolt munkatárs megürült helyén.
A hölgy a kisbabáját a férjre hagyja otthon, ő tér vissza a munka világába. Kőkemény profi, akitől tartanak beosztottjai. Számomra még semleges.
8/10
edimir 2019 nov. 23. - 18:49:24 8/10 Előzmény edimir
(237714/239047)
Off

Spoiler

Nos, az első négy rész nem okozott csalódást, kicsit elmarad az első évad fineszességétől, kevésbé briliáns a forgatókönyv, de még mindig jó....

Igen, úgy tűnik, hogy az 1. évad pokolra szállása nem volt hiábavaló. Jang Tae-Joon határozott céllal alázkodott meg, könyörögte vissza magát az éppen igazságügy miniszterré avanzsált egykori főnöke kegyeibe. Hogy mi ez a cél? Már az elején elég nyilvánvalóvá válik, mint ahogy az is, hogy ezért hajlandó elmenni a végsőkig.

Szerencsére a többi szereplő is maradt, köztük a kis Han Do-Kyung is, a lelkes, naiv gyakornok.

KÉP: - felirat - az ügyészség épületének homlokzatán ez az idézet.... vajon ebben a szellemben működik? A következő részben mi is erre várjuk a választ Jang Tae-Joon-nal együtt....
Illiona 2019 nov. 22. - 21:20:22 Előzmény edimir
(237713/239047)
The Lies Within

Hát a rendőrnő idegesitó volta nálam nem szünt meg, és nem is fog, a dolgok jelen állása szerint. De egyszerűen elnézek fölötte, nem veszek róla tudomást.
De van egy nála jelentősebb tényező, ami tényleg idegesit, éspedig nagyon.
A sorozat elején a tetőről leugró, öngyilkos nő előbb megnézte, hogy gyerekek jönnek az utcán, és mégis ugrott. Mert utolsó pillanatban egy kis gyereksikolyt szeretett volna hallani? agyrém.

Ha persze lökték, akkor meg mit viháncolt ott meg vigyorgott?
Ez roppant kiakasztott.
A másik is gyerekekhez kötődik: hát nem gyerekek találják meg a levágott kezet?
ez is eléggé kiakasztó!
A forgatókönyvirónak nagyon szegényes érzelemvilága van, sajnos.
Persze az is lehet, hogy igy akarja elérni, hogy kellően utáljuk ennek a bünügynek az elkövetőit.
Üzenem: nem sikerült! Kizárólag szimpátia utján fejezzük ki a véleményünket, és magát a forgatókönyvirót hibáztatjuk, és utáljuk.
8/10
edimir 2019 nov. 21. - 00:11:35 8/10 Előzmény Illiona
(237712/239047)
The Lies Within

Az elején nekem is az idegeimre ment a bugyutácska rendőrlány, a tájszólása, a harsogó hangja, a hanglejtése... egyszerűen kirázott tőle a hideg. Aztán lassan észrevétlenül megszűnt vele szemben az ellenérzésem. Mert végül is az ember/a karakter vált az igazán fontossá, igen, olyan kis fárasztó, olyan primitíven egyszerű, de vhol mégis a sok hazugság és aljasság közepette megtanuljuk megbecsülni a tisztességét, a hűségét.... és igen, a bátorságát is. Mert önzetlenül kitart, pedig megtapasztalja, hogy ez bizony nem életbiztosítás, sőt... Teljesen gátlástalan, roppant hatalmú emberekkel állnak szemben, akiknek egy rendőr megölése nem számít, ahogy senki élete sem, akár több százaké sem!!!!

KÉP: még az első részben vágtam ki anno... az amalgám tömés talán szándékolt a hátsó fogaknál, hiszen egy színésznél ez elképzelhetetlen ma már, amikor mindent megtesznek a tökéletes külső érdekében. Ez a rendőrlány fiúsított, rövid haj, teljesen nőietlen, amolyan "haver", talán ezért is ez a feltűnő fogtömés.
Illiona 2019 nov. 20. - 21:43:35
(237711/239047)
The Lies Within
én is utolértem a sorozatot, és tényleg jó!
Na nem annyira, semmiképp nem adnék rá 10 pontot, de mondjuk 7-et mindenképpen.
A szereplők elmaradnak a többi koreai krimi szereplőitől, tulajdonképpen csak a két fiú (férfi) főszereplő az akit megemlitenék, akiből az egyik ugye....
Ez a rendőrnő valami bugyutábbnál bugyutább, szót is kár rá vesztegetni, meg a rendőrök vezetője is olyan...
A Life on Mars jut az eszembe, ahol mindenki nagyon szuper volt, még azok a rendőrfiúkák is, akik a jókedvért voltak felelősek. Hogy ott a lány mennyire jó volt, ismeretlenül is.
De ennek itt a sorozatban ez az iszonyú tájszólása, ami szinte sérti a fülemet! Ezek után nekem ne mondja senki, hogy ő nem birja a japán nyelvet hallgatni..

DE most egy másik jelenségről szeretnék irni, ami a koreai sorozatokban tünt fel az utóbbi egy-két évben, és ugy tünik tartós lesz. Ez pedig a női szinészek frizura választása.
Most az ez irányú divat az, hogy középen elválasztják a hajukat, és az ugy lóg bele az arcukba, és olyan hosszú lófejet ad a kinézetüknek.
Ezt már nagyon sok sorozatban megfigyeltem, és majd hozok is példákat, de itt ebben a sorozatban is találkozunk egy ilyennel. (Kép)
10/10
kimbin01 2019 nov. 18. - 20:21:28 10/10 Előzmény Illiona
(237710/239047)
Csak egy riportot láttam vele, mondjuk nem itt, de itt is fent van.
https://www.youtube.com/watch?v=POv02q6t9h0
Illiona 2019 nov. 18. - 16:15:37
(237709/239047)
és az előbb emlitett könyvhöz a moly.hu oldalán lévő hozzászólásokat ajánlanám: nagyon érdekesek.
StellCurtain hozzászólása:

"Azt hiszem ezt a könyvet az enyémhez hasonló szkeptikus alapállásból érdemes olvasni. A melldöngető észak-koreai propagandában soha nem is hittem, de már jó ideje kiábrándultam a hasonló színvonalú ellenpropagandából is. Majd akkor rendül meg hitetlenségem, ha dél-koreai éhezők százezrei menekülnek az északi kánaánba. Ugyanakkor miért is hinném, hogy a Kim familia családi birtokán olyan permanens éhség tombol, hogy évente belehal a lakosság fele? Két év alatt ezek szerint lakatlanná vált az ország. De akkor ki a fene építette az észak koreai atombombát? Elvétve azért akadnak mindkét oldalon valós hírek is. Kétségtelen például, hogy Észak-Korea immár rendelkezik atomfegyverrel, s éhség is van, mégha nem is olyan afrikai méretű, amilyennek fantáziadús titkosszolgálatok tálalják hatásvadász újságíró cimboráiknak. Az viszont kétségtelen, hogy jelenleg Észak-Korea csakugyan a világ legelzárkózottabb, legrejtélyesebb országa. Ebben a zárt világban tartózkodott több, hosszabb cikluson át Szilágyi-Herman Erzsébet, az egykori ötvenhatos disszidens, a későbbi svájci gyógymasszőr, mint megbecsült külföldi specialista. A diktátor sikeres terapeutájaként nemcsak kivételezett helyzetben élt, de sajátságos, függő helyzete ellenére is olyan viszony alakult ki közöttük, ami joggal nevezhető barátinak. Bár sok helyre elvitték, de mindig gondosan vigyáztak rá, hogy mit láthat és kikkel, mit beszélhet. Ilyen körülmények között a megismert kép természetesen hiányos és torz lesz a leggondosabb logikai elemzés mellett is. A diktátor gondosan megtervezett belföldi útjai, a kivezényelt ünneplő tömeg, s a vélhetően megszépített adatsorok nyilván az ország első embere számára is torz képet nyújtanak hazájáról. Ugyanakkor több olyan tény is felmerül a könyvben, melyek jócskán árnyalják az általunk ismert Észak-Korea képet, s óvatosságra intenek a disszidensek állításainak kritikátlan elfogadásától. De azt is egyértelműsíti, hogy Phenjan legfeljebb egy ilyen kivételezett helyzetben lévő külföldi számára kellemes tartózkodási hely.
Kár, hogy az író nem volt képes a könyv témájához és a rendkívül színes életutat bejárt főszereplő hölgyhöz felnőni. Utóbbi külön is elnyerte rokonszenvemet, mikor kiderült, hogy 1955-ben Gyulán végzett ápolónőként. Fiatal házas szüleim akár ismerhették is. Szilágyi-Herman Erzsébet életútja tulajdonképpen regényért kiált. A szerző azonban csak egy majdnem vágatlan riportra, egy monológ rögzítésére volt képes, melyet általában önkényesen szakít meg, többnyire fölöslegesen, érdektelen közbevetésekkel. Ötcsillagos téma, kétcsillagos szerzővel."

és a többi:
https://moly.hu/konyvek/szilagyi-erzsebet-bod-peter-baratom-kim-ir-szen
Illiona 2019 nov. 18. - 16:12:27
(237708/239047)
Sziasztok!
hadd ajánljak még egy könyvet: Szilágyi-Herman Erzsébet : Barátom Kim Ir Szen

Ez a könyv egy svájcban élő magyar természetgyógyász emlékeit tartalmazza, aki többször járt Észak-Koreában, és ott kezelte nyirokmasszőrként Kim Ir Szemet.

Egy titokzatos világ tárul fel, nagyon érdekes, nagyon izgalmas.
Az hogy az Bod Péter mennyire nem értett a könyviráshoz, azt feledteti Erzsébet életének a fordulatossága.
Ki olvasta már?
A könyv 2019-es kiadású.
Kép: a konyv boritója
8/10
edimir 2019 nov. 17. - 22:13:32 8/10 Előzmény edimir
(237707/239047)
Off

The Lies Within - 11. rész

Spoiler

Számomra az utóbbi idők egyik legjobb krimije. Nem tudom a címet jól visszaadni magyarul... talán "belső hazugságok", nem jó, de nem tudnék jobbat így a sorozatot nézve. A hazugság a hozzád legközelebb állók köréből származik, méghozzá súlyos hazugságok. Olyanok, amik megingatják addigi világod. És persze keresed az igazságot, de a legbrutálisabb módon próbálják ezt megakadályozni.

Hmm... a "belső" hazugságok végül oda vezetnek, hogy inkább egy "idegenben" bízol meg és nem a családtagban, a társadban, akivel 10 éve dolgozol szorosan együtt. Az "idegenek", a képviselőnő és a rendőr most már rájött, hogy mi és ki állhat az egész mögött, mi is kezdünk tisztán látni. Részről részre olyan fordulatokat produkál a sorozat, hogy csak döbbenten lesünk... még ez is?

KÉP: - felirat - egy újabb hazugság

Elnézve a kb. 80 körüli szereplőt az jut óhatatlanul az eszünkbe, hogy még mit akar? Még ennyi évesen sem elég? Öreg és beteg, de a hatalom és a pénz még mindig nem elég neki!Még, még, még... az ár pedig nem számít...:(((((((((((((((((((

Illiona 2019 nov. 17. - 14:12:47
(237706/239047)
Han Kang irt egy másik könyvet is " Növényevő" cimmel.

ezekről is nagyon érdekes hozzászólásokat lehet olvasni, mindenesetre megpróbálom begyüjteni.
Ezt a könyvet olvasta-e már valaki?
Illiona 2019 nov. 17. - 14:09:06
(237705/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki? filmet néz?

most kivételesen egy dél-koreai könyvre hivnám fel a figyelmet: Han Kang : Nemes Teremtmények

Ezt a könyvet még szeptemberben a névnapomra kaptam egy barátnőmtől, aki csak mint koreai irónő könyvét vette meg, mindennemű ismeretek nélkül.
Igy lehet lám hozzájutni KINCS kategóriába tartozó gyöngyszemekre.
A könyvet a repülőutra vittem magammal, és milyen érdekes: utunk során pont Kwagjuba mentünk el, és ez a regény is pont Kwangjuban játszódik, mégpedig a 1980-as diáklázadások idején.

Nem könnyű olvasmány: a forradalom közbeni és utána halál, a kinzások szinte megjelenik előttünk, szinte érezzük a rothadó hús szagát, halljuk a megkinzott emberek jajveszékelését.

Az egész regény szét van tördelve, több helyszinen, több elbeszélő, és több idősikra.
Olyan mint egy puzzle, aminek csak az utolsó oldalon kerül a helyére az utolsó darab.
De pont igy a jó, hiszen igy nem annyira sokkoló, nem annyira meggyötrő a könyv, hanem benne van a túlélés lehetősége, a megnyugvás (illetve belenyugvás) is. A túlélőké.
Itt van a moly.hu oldaláról egynéhány jobban megfogalmazott vélemény:

https://moly.hu/konyvek/han-kang-nemes-teremtmenyek

Ki olvasta már? vélemény?
10/10
kimbin01 2019 nov. 15. - 20:18:21 10/10
(237704/239047)
Mivel hangulatfüggő , hogy melyik filmet nézzem, ezért esett vígjátékra a választásom. Van elég dráma a való életben, van bosszankodni való, valahol le kell ereszteni a gőzt. Vagy vígjáték, vagy akció ilyenkor a legjobb nekem. Ha a kettő együtt, az még jobb!
10/10
kimbin01 2019 nov. 15. - 20:15:17 10/10 Előzmény Illiona
(237703/239047)
Egyébként a Pasta nem volt valami nagy, egyetlen jelenet, amire emlékszem, amikor kihúzzák a főnököt a jéghideg téli vízből, a nő ráteszi a szőrös fülvédőt, hogy meg ne fázzon.
10/10
kimbin01 2019 nov. 15. - 20:13:12 10/10
(237702/239047)
Csak kisdolog volt a wc-ben! Pedig mindent félretéve később nagyon is jó volt! Némelyik film, néha csak egy-egy jelenet miatt válik emlékezetessé, mint Az én vagyok a királyban is a fenéktörlőt váró herceg az erdőben. Nem véletlen tettem fel ezt a tehénfejő képet, itt majdnem baj lett.
Nem emlékszem miben láttam, koreai avagy sem, amikor a gugguló ember alá lapátot csempésztek, és az dolga végeztével nem találta az eredményt. Csak erre emlékszem, és mivel elég jó empátiával rendelkezem, úgy elképzelem élesben a helyzetet, és emiatt volt már nevetőgörcsöm, amit nem kívánok senkinek!
10/10
kimbin01 2019 nov. 15. - 20:04:01 10/10 Előzmény Illiona
(237701/239047)
Nem a filmet méltattam, csak a főszereplő férj személyét akartam azonosítani. Sokan szerették a hangjáért.
Illiona 2019 nov. 15. - 19:10:53 Előzmény kimbin01
(237700/239047)
All Abeot My Wife
nem szeretném, ha megsértenélek a negativ véleményemmel, ez csak az én személyes meglátásom, elvem.
nem tudom ki emlékszik erre a filmre, de egyszer beszéltünk róla az egyik találkozón.
Arra nem emlékszem, hogy Kimbin jelen voltál -e akkor, ez már évekkel ezelőtt volt.
Azt hiszem Maggi értett velem egyedül egyet (immár sokadszor) a többiek pedig nem foglaltak állást.

Én anno letöltöttem ezt a filmet és terveztem is megnézni, nagyon jó visszhangja volt a magyar nézők körében is. De amikor csak belenéztem, hogy jó e videó minősége, meg a felirat passzol-e, akkor láttam meg, hogy egy wn-n ülő nővel volt a jelenet, aki majd fölállt, és mutatták ott a wc kagylóban azt a barna valamit. Nem irom le, mert kimoderálnak.
Ezt a filmet én ugy moderáltam ki, hogy azonnal, a másodperc tört része alatt, a delete billentyű segitségével.
Akkoriban irtam is erről itt is, és megbeszéltük a következő találkozón.
Illiona 2019 nov. 15. - 18:50:39
(237699/239047)
Sziasztok!
mert? a Pasta akkora sorozat volt? szerintem az utolsók közül való, ami még éppen nézhető. Én is végignéztem anno, nem is igazán tetszett, de akkoriban még minden koreait megnéztem. (anno még a királyi tv-n).
Ma már semmiképp nem nézném végig.
10/10
kimbin01 2019 nov. 14. - 13:55:25 10/10
(237698/239047)
A második egy Ji Sung film volt szintén 2012-es, My P.S. Partner címmel.
Adott egy srác, Hyun Seung akinek élete a lehető legrosszabb ponton van: barátnője szakított vele, és Németországba megy tanulni, ráadásul zeneszerzőként se akar sehogyan sem befutni, ezért is hagyták faképnél. A másik főszereplő Yoon Jung, aki bár tudja, hogy barátja már megcsalta, izgatottan várja az eljegyzését. Egyik este, mit gondolt mit nem, kipróbálja új telefonját, és felhívta a barátját. Na igen, de egy számjegyet szépen kicserélt, így a 7892 helyett a 7895-öt tárcsázza, úgyhogy megtörténik egy érdekes beszélgetés. Amikor Hyun Seung pár nappal később totál ki van, felhívja a múltkori számot, és elkezd vele veszekedni, hogy minden nő egyforma, és hogy egyik sem jobb a másiknál. Szép lassan pedig napi szinten elkezdenek beszélni, s előbb utóbb egymás lelki társává válnak, nyíltan mindent megbeszélnek egymással. Azonban egy idő után már kíváncsiak egymásra, így sor kerül egy találkozásra is. De mindkettejük szerelmi élete elkezd stabilizálódni a másik féllel.
10/10
kimbin01 2019 nov. 14. - 13:43:14 10/10
(237697/239047)
Sziasztok! Mostanában visszanyúlok régebbi filmekhez is, amelyek sokkal jobban szórakoztatnak, mint amiket nemrégiben néztem, Az egyik a Monstrum Mulgoe (horror, szörny), a másik a Rampant (vámpíros-Hyun Bin), de tegnap este beleszaladtam két romantikus, vígjátékba, amiken igen jókat kuncogtam. Sőt az egyikben, ha továbbfejlesztették volna azt a jelenetet, nevetőgörcs, sőt tena kellett volna! Még jó, hogy már ágyban voltam. Tehát az első All About My Wife (2012)
Hét év házasság után, Jung In még mindig, szexi, vonzó háziasszony, remekül főz, de örökös panaszkodásával, nyafogásával férje agyára megy. Doo Hyun a válást fontolgatja, de meg sem meri említeni, mert fél felesége félelmetes nyelvétől. Egy évre vidékre helyezteti magát, azt gondolván, hogy erre az időre szabad ember lesz. Persze Jung In meglepetést akar szerezni a férjének, és leköltözik hozzá a vidéki házba. Ott folytatódik minden, ahol abbahagyták. Doo Hyun végső elkeseredésében, felbéreli a szomszéd Casanovát, hogy csavarja el a felesége fejét. Közben Jung In dolgozni kezd a helyi rádiónál, ahol egyre sikeresebb lesz a műsora, és a Casanovával is egyre jobban megértik egymást. Doo Hyun dörzsöli a tenyerét. Ám kezdeti örömébe egy kis üröm vegyül, amikor felfedezi, hogy felesége a munkája és a szoknyapecér hatására kezd a hét évvel ezelőtti Jung In-ra hasonlítani, akit ő annyira szeretett.
A férj a Pasta főszereplő főnöke :))
Illiona 2019 nov. 14. - 09:48:20
(237696/239047)
Secrets of Women

itt egy ismertető a szereplőkről:
http://asianwiki.com/Secrets_of_Women

kép: a 2 főszereplő
Illiona 2019 nov. 13. - 15:56:47
(237695/239047)
attól hogy nem irtam be ide a fórumra nem voltam koreai sorozatok nélkül.
Részint egy csomó eddig le nem forditott feliratot kell googleval leforditani, ez is időt rabló munka, hiszen december 4-én megszünik ez az eddig kedvelt forditási lehetőség.
Miközben forditanék, sajnos folyton elcsábulok, és emiatt már a 3. hosszú, 120 részes sorozatot nézem.

Igazi gyöngyszemekre lehet bukkanni ezek közt a félórás, de 120 részes sorozatok között (sajnos van néhány gagyi is köztük, de hát van a billentyűzeten Delete billentyű is...

Az egyik ilyen nagyon nagyon jó sorozat volt a Secret's Women cimű.
Egy igazi nyomozós, szerelmes, jóságosan gonosz nagyapás sorozat.
Volt olyan szereplő is, aki nem volt annyira ütősen jó, de ezek mind mellékszereplők voltak, vagyis ...

A főszereplő 4-es viszont nagyon jó volt, annyira szerettem, amikor ők voltak jelenetben, a fiú annyira következetes volt, eltökélt, és megtántorithattalan. Tulajdonképpen csak azzal az egy éjszakával nem tudott elszámolni, amikor részgen öntudatlanul aludt egy szállodai szobában. Minden egyes ezen kivüli pillanatban szinte tökéletes volt. De hát van az ugy, hogy egyetlen éjszaka is elég ahhoz, hogy megváltozzon az életünk!?
És ott van a lány: boldog gyerekkor, balettmüvész, egész estés fellépések, és egy tökéletes férfi az életében, akivel el is jegyzik egymást, majd együtt töltenek egy éjszakát. Nos ez az idilli szakasza az életének pont eddig is tart.
Mert a papa utban van , hamarosan elteszik láb alól, és ki is? hát a fiú, akibe szerelmes annak a családja. A nő aki elveteti magát, már készülődik a másik helyébe lépni, és ugy tünik, talán sikerül is neki?
ármány, bizonytalanság, balesetek, halál, kórház, cselszövés hazugság, szóval itt minden van.
Nagyon szépen bontakozik ki a történet, ahogyan a lány a végzetes baleset után mindösze egy tetoválásra emlékszik, amugy is roggyant az elméje, és mégis elindul bátram, és kideriti mi is az igazság.
Illiona 2019 nov. 13. - 14:30:49
(237694/239047)
Sziasztok!
Sajnos nekem sem felel meg a november 30.-a, akkor éppen egy rendezvényre vagyok hivatalos, és ez nem az a rendezvény, amire éppen nem megyek el , ha nem akarok!
Mivel többen vagyunk aznap elfoglaltak, a decemberben pedig minden szóba jöhető szombaton munkanap van, igy inkább tegyük át a ködös, párás, havas, sötét, szürke januárra, legalább nem lesz annyira unalmas a sok ünnep után. :)))

Nemcsak a találkozó időpontja volt ilyen bizonytalan, hanem - ebben én is hibás vagyok tudom- hanem a filmnéző tábort is csak tologattuk, meg nézegettük az időpontokat.
Tudom, hogy az én utazásom is közrejátszott abban, hogy most ősszel elmaradt.
De sebaj, itt az uj év, soha nem tapasztalt sok hosszú hétvégével!
Itt van pl május 1-e, több nap. Sőt, a munkát is tudjuk ünnepelni - hiszen ki meri azt mondani, hogy 15 film egy hétvégére,( és az első éjjel nem is szoktunk aludni menni,) ki meri azt mondani hogy ez csak szórakozás: ez bizony munka, kemény munka a javából!!! :)))))

Vagyis javaslom január 11-et vagy 18-at Budapesten találkozni.
és javaslom május 1-2-3-at a filmes táborra.

Nem ugyanaz a célszemélyzet, ugyanis a filmnéző tábor NEM libagoly tábor, ide várom azon kedves filmszerető ismerőseimet - barátaimat is, akik nem tagjai a libagoly közösségnek!
10/10
kimbin01 2019 nov. 13. - 11:38:30 10/10 Előzmény edimir
(237693/239047)
Sziasztok!
Tévedés az öncélú horror, mert egy óriási csavar van benne! A sorozat jó része a fiatal pap hipnotikus álma, és a sorozat első néhány része, és az utolsó három a valóság. Persze mindenki döntse el maga mennyire hisz ezekben a dolgokban, bár eddig még se ez, se a mozifilm nyomába sem léphet egy amerikai filmnek, az Ördögűzés Emily Rose üdvéért-nek.
8/10
edimir 2019 nov. 12. - 21:24:19 8/10
(237692/239047)
Ha vki kezébe veszi a november 30-ra a találkozó szervezését az jó, de akkor ő intézi asztalfoglalást is, mert ezúttal maggi sajnos nem tud jönni, általában ezt ő szokta.

Úgy tudom, hogy Illiona sem tud most a koreai útjáról élménybeszámolót tartani, mivel egy korábbi időpontban már lefoglalt programon vesz részt. Úgy alakult, hogy közben nov. 30. nekem sem jó.

Tehát a szervezést ezennel átadom november 30-ra. Ha a többségnek jó az időpont, akkor csak üljetek össze egy kis beszélgetésre és falatozásra!:)
8/10
edimir 2019 nov. 12. - 21:10:53 8/10 Előzmény kimbin01
(237691/239047)
Szia!

A vetítés idején belenéztem az első részbe anno. Ha jól emlékszem, akkor vhol a felén túl szépen eldöntöttem, hogy nekem erre nincs szükségem. A mozifilmet láttam, az meghatározó élmény volt a számomra, ennél csak azt éreztem, hogy inkább a horrorisztikus elemekre mennek rá kicsit öncélúan.
10/10
kimbin01 2019 nov. 12. - 07:38:20 10/10
(237690/239047)
Sziasztok!
Még nem tudom tudok-e menni, ha igen, majd itt megtalálom a helyszínt, és az időpontot is. Gőzerővel készülök a karácsonyra, jönnek a gyerekek.
Közben persze filmezek, Vége KNG sorozatának, a Doktor John is halad, de azért esténként megnéztem A pap című sorozatot is.
http://asianwiki.com/Priest_(Korean_Drama)
Oh Soo-Min fiatal és energikus papnövendék, aki fiatalon elveszítette az anyját, mikor megszállta egy démon. Ezután a vallásnak szenteli az életét, hogy segítsen másokon, akiket megszálltak. Csatlakozik Moon atyához, aki a 643 Rend tagja, akik ördögűzéssel foglalkoznak. Ham Eun-Ho egy tehetséges orvos, aki életeket akar menteni. Egy katolikus kórház sürgősségén dolgozik és nem hisz Istenben. Egy véletlen folytán találkozik Moon atyával és furcsa dolgoknak lesz szemtanúja.
(képen a 634)
10/10
micike_MSc 2019 nov. 11. - 23:11:28 10/10
(237689/239047)
Túl sok időm továbbra sincs, de SSH Great Show-ját természetesen végignéztem.
Mondjuk az utolsó 15 perc kissé cukormázas, édi-bédi hepiendje annyira nem jött be, de az előtte lévő 16 rész azért bőven tetszett és sok meglepetéssel szolgált a családon belüli tabutémák és a politikai csűrés-csavarás bemutatásával. Legalábbis nekem, aki továbbra is rácsodálkozó naivitással vagyok képes szemlélni azt a kevés koreai filmet és sorozatot, ami belefér az időmbe... :)))

[SPOILER ! Mondjuk azt sem értettem, hogy ha főhőseink között tíz évre nyúló (bár beteljesületlen) szerelmi kapcsolat(-szerűség) van, akkor mi ez a tartózkodó pironkodás egy szerepe szerint 35 éves nő és 39 éves férfi között... hacsak az nem, hogy LYA "túl öreg" és konzervatív volt Saimdangként, míg a 25 éves Lee Sun-bin meg túl fiatal SSH-hoz képest...
Meg ugyebár ez egy tévésorozat, amiben a szereplők legtöbbször túl szemérmesre vannak formálva, mintha a gyerekeket a gólya hozná arrafelé... főleg, hogy a sorozat egyik szála éppen arról szólt, hogy a 18 éves lány teherbeesett a 20 éves fiújától, és ez a gyerekecske aztán meg is születik a sorozat végére.]
10/10
micike_MSc 2019 nov. 11. - 23:04:09 10/10 Előzmény Illiona
(237688/239047)
Ha Szegedre nem is jutottam el, de természetesen én is örömmel olvastam a beszámolódat, néztem a képeidet a koreai utadról.
Lassan már olyan, mintha hazamennél, bár mindig van valami újdonság és különlegesség. :) <3

Az új szöuli Arborétum megépítése jól szimbolizálja azt a látásmódot, ahogy a koreaiak szemlélik a világot, ahogy igyekeznek harmóniában lenni a természettel, ahogy egy új komplexum építése során nemcsak a történelmi hagyományaikat, hanem ezt is figyelembe veszik.

Itt egy videó arról, milyen egy új építésű lakópark - koreai módra. Amíg el nem jutunk mi is arrafelé, addig legalább gyönyörködhetünk... :)))
Eugenia S.Lee: "Négy éves park a semmiből." Ahol szintén több évtizedes fák átültetése mellett a kiépített sétálóutak, játszótér, kis patak és sziklás, vízeséses tavacska teszik élhetővé a rendkívül modern környezetet (matricával nyíló beléptető kapu, közelben elérhető épületkomplexum a szükséges boltokkal, orvosi rendelőkkel, alapvető szolgáltatásokkal).
https://youtu.be/HxzW1LffYrc

És egy másik videó, amiben egy Rubint Rella nevezetű leányzó számol be arról, hogy milyen körülmények között él Busanban. Nekünk nyilván nem annyira újdonság, mint azoknak a fiataloknak, akik rendszeresen nézik RR beszámolóit, de Koreát amúgy nem ismerik.
(A csaj leginkább arról ismert, hogy Rubint Réka unokahúga és egy bizonyos Novotny Soma nevű focista barátnője/élettársa. Korábban annyit tudtam róluk, hogy nem sok fogalmuk volt Koreáról, ahová a focista fiú elszerződött és természetesen mindketten elköltöztek a "világ végére"...)
https://youtu.be/Lqs5BV0T0jg
10/10
micike_MSc 2019 nov. 11. - 22:59:43 10/10 Előzmény edimir
(237687/239047)
Sziasztok! Szép estét Mindenkinek!
Továbbra is leginkább olvasó üzemmódban vagyok, mert vagy nem érek rá családilag, vagy szégyenszemre elcsábulok másfelé... :(
Én személy szerint örülnék a november 30-i találkozónak, véletlenül éppen szabadnapos leszek. Jó lenne Illiona útibeszámolóját is meghallgatni, megnézni, ahhoz viszont olyan hely kellene, ahol van lehetőség vetíteni (mint pl. a K.Point különtermében, a többi helyre annyira nem emlékszem).
Már persze, ha Illiona szintén ráér, meg ha még lehet valahol helyet foglalni aznapra. :)
10/10
offtopic
Cilia 2019 nov. 08. - 13:54:12 10/10
(237686/239047)
Elvileg nekem is jó a 30, meg a Boszi tanya is rendben, ha a többieknek is megfelel - Maggi talán el tud fuvarozni oda, mint anno. Ha mégsem jó a 30, akkor marad jövőre..
9/10
offtopic
dorombka 2019 nov. 07. - 22:41:33 9/10 Előzmény edimir
(237685/239047)
Nekem jó a november 30 is.
8/10
edimir 2019 nov. 06. - 17:03:11 8/10 Előzmény Illiona
(237684/239047)
Köszi, erre nem figyeltem, akkor ez bizony gond, mert jópárunkat viszont igenis érint. Szerintem a dec. 21. nagyon közel a karácsonyhoz, túl késői időpont.

Már csak az a kérdés, hogy akarunk-e még az idén, mert akkor az egyetlen, ami szóba jöhet, az nov. 30.

Vagy tegyük el jövő januárra?

Ha mégis nov. 30., akkor erről mielőbb dönteni kell!!!!!!!!
Illiona 2019 nov. 06. - 11:34:29 Előzmény edimir
(237683/239047)
december 7 és 14 munkanap, erről ne feledkezzetek meg. Engem ugyan nem érint....
9/10
dorombka 2019 nov. 06. - 10:50:54 9/10 Előzmény edimir
(237682/239047)
Nekem megfelel az időpont. Cilia javaslata mellé ötlet lehet még a tavalyi boszitanya ?
10/10
Cilia 2019 nov. 06. - 00:21:24 10/10 Előzmény edimir
(237681/239047)
Esetleg a Piroska Vendéglő? Régen sokat jártunk oda családilag, közel van a K-Pointhoz is, Keletiből jól elérhető, 78-as trolival (akárcsak a K-Point) Damjanich utca 40. Antal Imre kedvence volt, abban a házban lakott, naponta ott ebédelt. Bőséges az étel választékuk és megfizethetőek az áraik is. Gondoljátok át. Itt a link: https://piroska-vendeglo.hu/hu/
8/10
edimir 2019 nov. 05. - 20:54:45 8/10
(237680/239047)
Ha már királyi hölgyek, akkor egy jó kis összeállítás a Joseon dinasztia hölgytagjairól, az életrajzok mellett megtaláljuk azt is, hogy melyik sorozatban szerepelt.
https://thetalkingcupboard.com/joseon/royal-ladies-of-joseon-dynasty/

Itt kezdődik az írás, részletesen foglalkozik a királyi hölgyek kiválasztásával és szerepükkel:
https://thetalkingcupboard.com/2014/06/15/women-of-the-joseon-dynasty-part-1/
8/10
edimir 2019 nov. 05. - 19:45:57 8/10 Előzmény Riamara
(237679/239047)
Szia!:)

Én is úgy gondolom, hogy a szerencsével függ össze, de én egy kicsit ezt is "próbatétel"-nek érzem. Egyrészt igazolja, hogy a mozgása is "nemes", hiszen kecsesen és szinte észrevétlenül oldják meg a rá- és lelépést, a járásban/testtartásban megőrzik a méltóságteljességet. Ugyanakkor azzal, hogy nem billen ki az egyensúlyából igazolja a szerencséjét is, ami ugyanolyan fontos.:) Egy botladozó jelölt rossz omen!:)))))))))))))))))))))))))
Riamara 2019 nov. 05. - 19:17:02 Előzmény edimir
(237678/239047)
Én úgy értelmeztem, hogy szerencsét hoz, ha rálép.
8/10
edimir 2019 nov. 05. - 18:24:09 8/10 Előzmény edimir
(237677/239047)
Off

Flower Crew: Joseon Marriage Agency - 15. rész

SPOILER

Ma este a befejező rész is adásba kerül, sokan megkedveltük a sorozat szereplőit. Bármi lesz is a vége, kicsit fájó szívvel köszönünk el tőlük.

Az utolsó részek fő eseménye a királyné kiválasztása körüli procedúra bemutatása.
Ehhez egy kis adalék: https://www.nationthailand.com/life/30264684

A sorozatban is betartják azokat a lépéseket, amiket a cikkben olvashattok. Egy apró eltérés van. Mindegyik tartományban a tizenéves nemes hajadonokat MINDKÉT ÉLŐ SZÜLŐVEL jegyzékbe vették.
A sorozatban a nemesi hajadonná változtatott Gae-Ddong-nak el kéne véreznie mindjárt az elején, hiszen csak nemesi álapja él, az anyáról nincs infónk.

KÉP: a válogatásra a palotába érkező nemesi hajadonok egy pajzs közepébe szúrt kis botocskán keresztül lépnek be a kapun. Vajon ennek mi lehetett a jelentése? Ötletek?
8/10
edimir 2019 nov. 05. - 17:49:36 8/10
(237676/239047)
Off

Aide/Chief of Staff 2

Nem tudom, hányan örülnek velem, hogy az Aide/Chief of Staff második szériája is hamarosan adásba kerül. November 11-én indul az újabb 10 rész, hétfő és kedd esténként követhetjük nyomon.

Remélem, ez az új évad a kimászás a pokolból jegyében zajlik majd.

Kép: Már a Flower Crew Joseon Marriage Agency 14. részének végén néhány képet felvillantottak az Aide új évadjából, ez is közülük egy.

Ismertető itt: https://mydramalist.com/34585-the-president-s-aide-2
8/10
edimir 2019 nov. 05. - 17:41:06 8/10 Előzmény Cilia
(237675/239047)
Jobbulást!

Igen, felmerült, hogy a filmes tábor átkerülne tavaszra, esetleg húsvét tájára. Libagoly találkozó pedig december első felében lenne, amolyan előrehozott óév búcsúztató a régi szokás szerint, ha mindenkinek megfelelne.

Esetleg december 7. (szombat)??????????????

A találkozó helyszínével vagyok kicsit gondban, a közlekedés és az étel/hangulat miatt a K-Point kedvező, de korán bezár. Szerintem szívesen hallanánk Illiona élménybeszámolóját "élőben" is, meg aztán biztosan sokunkban merültek fel kérdések. Olyan hely kellene, ahol a beszélgetésre is kellő idő állhat rendelkezésre. Tehát jó helyszín kerestetik!!!!!:)

Ötletek jöhetnek! Én imádtam a Banyatanyát is!:)
10/10
Cilia 2019 nov. 05. - 15:13:45 10/10
(237674/239047)
Sziasztok! Nagyon rég írtam be, de azért rendre előfordulok, csak olvasó üzemmódban. Már csak azért is, mert az itt tárgyalt filmeket én nem nézem, valószínűleg nem is fogom..
Illionának köszönöm én is a részletes beszámolót és a fotókat! Végigolvastam, néztem mindent. Sok sikert kívánok a csütörtöki előadásodhoz!
Meglehetős kutyául vagyok, most tipródom, mi legyen a következő etap...
A forró nyarat kibekkeltem, de most már lépni kell valamit, mert komoly fájdalmakkal küzdök.
Filmnézést illetően az elmúlt hónapokban régi sorozatokat néztem újra, mert rájöttem, sok apró részletre nem emlékeztem s többször jártam úgy, mintha először látnám a történetet.. szívesen is néztem ismét. Most töltődik a KNG film utolsó epizódja, bele-belekukkantottam közben, de majd ezután fogom megnézni, hogy a teljes sorozat megvan. Mást is töltök, már abból sincs sok hátra, 16 részből már 14 megvan.
Ezen a héten az is befejeződik, a fordító nagyon igyekszik vele.
Szerveztek-e valami késő őszi, vagy inkább dec. eleji találkozót? Arra talán el tudnék menni..
Üdv minden betérőnek!
9/10
offtopic
dorombka 2019 nov. 05. - 10:41:54 9/10 Előzmény Illiona
(237673/239047)
Gratulálunk előre is és köszönjük az eddigi képes beszámolóidat
8/10
edimir 2019 nov. 04. - 20:09:25 8/10 Előzmény Illiona
(237672/239047)

Szívesen meghallgatnám, jónak ígérkezik, egy "Korea-rajongó" már eleve plusz ponttal indul nálam!:)
De akkorra már van egy programom....
Illiona 2019 nov. 04. - 07:39:03
(237671/239047)
Sziasztok!

Aki ráér, és Szegeden vagy a környékén lakik az kérem menjen el erre a szupernek igérkező programra. csütörtökön 17 órára.

Én biztosan ott leszek :)))
8/10
edimir 2019 nov. 03. - 22:13:42 8/10
(237670/239047)
Off

The Lies Within 1-7. rész

Spoiler

Az OCN egy rendkívül izgalmas thillere. Egy öngyilkos nő... egy képviselő autós balesete... és egy fiatal vállalatörökös eltűnése . Vajon hogy kapcsolódik a három eset össze?

A rendőri csapat kezdetben különálló ügyekként kezeli az eseteket. A fiatal nyomozó számára ez az utolsó ügy, mivel beteg édesanyjához akar utána vidékre költözni, de szakmai önérzete, rendőri szimata nem hagyja, hogy ne tegyen meg mindent az igazság felderítéséért. A csapat idősebb vezetője nem túl acélos, a legfőbb erénye, hogy bízik fiatal kollégájában, s legalább nem akadékoskodó kerékkötő. Csapatuk női tagja nem annyira az IQ-jával tűnik ki, neki inkább a lábFEJE az érték, 11 mp alatt futja le a 100 métert. Van, amikor a bűnüldözésben ez (is) számít!:) Az újonc fiú csak odakeveredik közéjük, nincs igazán rutinja, de azért ő is hasznos tagjává válik fokozatosan a csapatnak.

A fiatal nyomozó mellett a sorozat másik főszereplője egy nő, a balesetet szenvedett képviselő lánya és egyben az eltűnt vállalatörökös felesége, egy naiv, kedves nő, akinek semmiről sincs fogalma. Ám mégis egy választási kampányban találja magát, hogy apja örökébe lépjen. Szerencsétlen zavarodott nőnek egyetlen porcikája sem kívánja ezt az egész cirkuszt. Az apja iránti szeretet és a férjéért való aggódás adja számára a lökést és az erőt az egészhez, hátha így megmentheti a férjét.

Közben csomagok bukkannak fel testrészekkel, titkokra derül fény. ... és természetesen a titkokat sok hazugság alá próbálják rejteni.. és persze egy hatalmas összegű beruházás, mert a pénz sem maradhat ki....

Közel a sorozat felénél mind többet tudunk meg a történésekről, de még koránt sem jutottunk minden titok nyitjára, fordulatokban sincs hiány.

KÉP: a sorozat felváltva a két főszereplő arcával indul, mintha egy egyre szélesedő résen igyekeznének belesni... a titkok mögé, az igazságra....
8/10
edimir 2019 nov. 03. - 17:29:05 8/10
(237669/239047)
Off

The Running Mates: Human Rights

A csapnivaló Trailerek és OST-ok helyett

https://www.youtube.com/watch?v=50mNFj7raqk
8/10
edimir 2019 nov. 03. - 17:00:28 8/10 Előzmény Illiona
(237668/239047)
Off

The Running Mates: Human Rights - 14. rész

Spoiler

Amiért szerettem ezt a sorozatot, az épp a problémák megközelítése volt. Az Emberi Jogok Hivatala vagy egyéni megkeresés alapján, vagy "hivatalból" vizsgál ki eseteket, hogy miként érvényesültek az emberi jogok, netán sérültek-e?
Roppant fontos, hogy az "ellenőrök" miután igyekeznek az esetet felderíteni, csak "ajánlást" fogalmaznak meg, sosem ítélkeznek, azt más szervek teszik az ajánlásra támaszkodva. Az ellenőr feladata épp attól rendkívül nehéz, hogy neki valóban "sine ira et studio", azaz harag és elfogultság nélkül, az emberi jogok oldaláról kell mindvégig állnia, gondoljon, érezzen közben bármit.

Ez így elsőre nagyon egyszerűnek, evidensnek tűnhet, de ahogy haladunk előre a történetben, úgy válik ez egyre nehezebbé. Miközben a szemünk láttára bontakoznak ki az egyes esetek, mi magunk is óhatatlanul agyalni kezdünk rajtuk, hatnak az érzelmeinkre, néha felháborodunk, elbizonytalanodunk, megzavarodunk. A sorozat nem akar ránk erőltetni csak egyféle nézőpontot/igazságot. Sosem tér ki a válasz elől, az "ajánlások" mindig emberségesek és előremutatóak, még ha nem is tűnnek világrengetőnek, de talán épp ezért nem is megvalósíthatatlanok. Ha piciny is az előrelépés, de mégis előre történik!

Néhány a sorozat által taglalt témák közül....
- egyén zaklatása, öngyilkosságba hajszolása, hogy elhallgattassák
- magukra hagyott gyerekek (nem csak árvák!) intézeti élete
- bevándorló, koreai fogyatékos kiszolgáltatottsága
- hadsereg
- gyári leépítés
- középkorúak házibulija (problémái) és a rendbontásra kiérkező rendőrök
- sorozatgyilkos - áldozatok - hozzátartozók

Csak kisebb adagokban "fogyasztható", mert nagyon tömény sorozat, nincs igazán üresjárat, itt nem lehet "beletekerni". Kevés "más" oldja a feszültséget és a nyomasztó alaphangulatot. A társadalmi felelősség mellett mindig ott az egyes egyének felelőssége, bűntudata is, a "miért hagytuk, hogy ezzé váljon?" ráébredés. Ugyanakkor ott az empátia, a végtelen humánum is.

Sajnos nem találtam meg a sorozat alapzenéjét, ez nincs azt OST-ban, pedig hátborzongatóan jó, vmi arab esetleg héber dallam és közben egy mély női hang beszél, mintha maga lenne a Végzet, a Sors...
Az OST maga feledhető, tucat dalok.

Nem hiszem, hogy akad majd fordítója (bárcsak tévednék), így szerintem itthon is kevesen szánják majd rá magukat, talán Lee Yo-Won néhány rajongója.
Riamara 2019 nov. 03. - 13:57:00
(237667/239047)
Nagyon élvezetes volt a beszámoló. Köszi hogy megosztottad az élményeidet.
Illiona 2019 nov. 03. - 10:58:43 Előzmény edimir
(237666/239047)
Én nem néztem ezt a sorozatot, nem látom az Avistazon, én mindent onnan töltök le, de ezekből a sorozatokból mindből hiányzik a Hit.
Az Ember azt gondolja magáról, hogy mindent megengedhet magának, de ez nem igy van.
Egyetlen egy dolgot tehet meg biztosan, és ez a megbocsátás.

Azt gondolja neki " joga van" a bosszúhoz, az igazságtételhez de nem igy van. Vannak jogalkotók, majd ők eldöntik mire van joga vagy éppen nincs joga egy elitéltnek, és van az igazságszolgáltatás, ahol majd a büntetést kigondolják. Nekik ez a dolguk.
Egy elitélttől amikor egy civil megvonja az egészügyi ellátást, az nem más, mint szimpla gyilkosság.

Majd rákeresek erre a sorozatra, mert mostmár érdekel.

8/10
edimir 2019 nov. 03. - 02:35:38 8/10 Előzmény edimir
(237665/239047)
Off

The Running Mates: Human Rights - 14. rész

Spoiler

Illiona többször felvetette, hogy a valós társadalmi problémákkal miért is nem foglalkoznak igazán a koreai sorozatok, vagy ha fel is teszik a kérdést, akkor a válasszal maradnak adósak.

Ez a sorozat ilyen szempontból igazi bevállalós volt. Én szerettem, torok szorítva néztem a részeit, kellett mindig egy kis szünetet beiktatni, mert eléggé megviseli az embert. Nem volt Koreában népszerű, olyannyira visszaesett a nézettsége, hogy a 16 részről 14-re redukálták a végére. Ezt őszintén sajnáltam. Nem tudom, mi lehetett a gyér nézettség oka, talán túl komor, talán túl fajsúlyos....

Illiona sok pozitívumot mutatott be az élménybeszámolója során, dinamikus fejlődést, szorgalmat, a föld és kincseinek megbecsülését. Ez a sorozat inkább az árnyoldalra hívta fel a figyelmet. Ezek az árnyoldalak talán nem kifejezetten mindig koreai sajátosságok, de ott is létező problémák.

Bár levettek két részt a sorozatból - ez vszínűleg egy dupla részben feltárt eset lehetett - a kerettörténet mégsem sérült, nincs igazi törés a sorozat építkezésében, a lezárás sem összecsapott, szépen kikerekedik minden.

Az utolsó két rész Han ellenőr nagy belső vívódása egy sorozatgyilkos kapcsán. A halálraítélt sorozatgyilkos rákos. Vajon megilleti a a kórházi gyógykezelés idejére a felfüggesztés? Vajon kire legyen inkább tekintettel a jog: a gyilkosra, az áldozatokra, az áldozatok hozzátartozóira, vagy vmi másra?
S mi van, ha Han ellenőr maga is érintett?Te mit tennél, ha szeretted gyilkosa ott lenne a kezeid között?
Elgondolkodtatóak a válaszok.....

KÉP: - felirat - 1997 óta senki nem kapott Dél-Koreában halálbüntetést.... a társadalom is megosztott a kérdésben
8/10
edimir 2019 nov. 03. - 01:59:52 8/10 Előzmény Illiona
(237664/239047)
Köszönjük, nagyon élvezetes és informatív volt.
Illiona 2019 nov. 02. - 16:09:40 Előzmény edimir
(237663/239047)
egyébként is megküzdöttem a kicsinyitésekkel, mert 20 %-ra kellett lekicsinyiteni a képeket, hogy beadja.
Illiona 2019 nov. 02. - 16:07:38
(237662/239047)
Ezzel a képpel köszön meg mindenki figyelmét aki olvasta ezt a nagyon szubjektiv utibeszámolót.
Próbáltam arra fókuszálni, ami érdekes, ujszerű, nem megszokott volt.
És a legfőbb üzenet: ide vissza kell menni.
Részint, mint a képen is látható, épülnek ujabb modernebb növényházak a technikai ujitások sora nem áll meg.
Másrészről Korea annyira gyorsan fejlődik, alakul át, hogy már nem találtam meg néhány emlékezetes helyet, és jövöre sem fogom megtalálni azt, amin ma még csodálkoztam.
8/10
edimir 2019 nov. 02. - 15:58:53 8/10 Előzmény Illiona
(237661/239047)
Nyugi, ha rákattintunk, akkor "egyenesbe" hozza be!:)))))))))))))))
Illiona 2019 nov. 02. - 15:57:58
(237660/239047)
egy másik szamócás termesztő, és a képen gyönyörű tolmácsnőnk is. Megküzdött a szakszavakkal.
Illiona 2019 nov. 02. - 15:54:55
(237659/239047)
Amiért odamentünk: ez egy nagyon modern technikai felszereltségű kertészet, ahol szamócát állitanak elő. Az ágyak, amelyekben a növények vannak tetszés szerint a magasba emelhetők, igy nagyobb felületen lehetnek növények, hiszen a megmunkálás során is minden másodikat egyszerűen felemelik.

A magas technikai szinvonal kapcsolódik a humánummal is: rendszeresen fogadnak gyermekcsoportokat, akik ismerkedni jönnek ide a termesztéssel, és a termékkel, igy érik el, hogy a gyümölcsöt nem csak a csomagolásról ismerik fel.
Amikor ott voltunk, előre bejelentkezve, megjelent egy kisebb tv társaság forgató csoportja is, akik a csatorna mezőgazdasági magazinja számára forgattak, és rólunk is csináltak pár képet, Adásba talán a jövö, vagy azután való héten kerül. Vagyis aki most megy ki Koreába, ne csodálkozzon a magyar szón a koreai tv-ben!!!
Kép: a kertészet tulajdonosa. Nem csak a termesztéshez ért, hanem a kapcsolatok alkalmazásához is! Az ilyeneké a jövő!
Illiona 2019 nov. 02. - 15:42:17
(237658/239047)
Cheonggyecheon Patak kezdeténél a téren volt a természetvédőknek egy kis bemutatója, egész nap lehetett dobozokat összenyomni, és utána célba dobni. Egy kis játékos figyelemfelhivás.
Illiona 2019 nov. 02. - 15:39:34
(237657/239047)
éljen a dobozos cóla!

nem igy gondolják a koreai természetvédők!
Az orrszarvú is végveszélyben van az orvvadászok, és a természetes életterük visszaszoritása miatt.
És itt épp őt rakták ki coca colás dobozokból. Végül is a doboz örök élet, az orrszarvú meg meddig is?
Illiona 2019 nov. 02. - 15:23:30
(237656/239047)
a Cheonggyecheon Patak a városházától egy sarokra van, ott is mindig van valami tematikus látnivaló.
Most épp street food fesztivál volt, vagy 50 autóból kináltak európai, valamint tradicionális ételeket.

Nagyon jó volt végigsétálni a két parton, és gyönyörködni a szebbnél szebb ételek látványában.
Miután ebédeltünk is, igy éppen nem voltunk éhesek, de azért sikerült ismét 2-szer is vacsorázni, egyszerüen nem lehetett kihagyni.
Először ott látványosan elkészitett stéket ettünk, ami bőségesen elég is volt, de azután elcsábultunk a kókuszos bundában sütött garnéláknak. Valami Isteni volt.
Na jó, igazi szüretlen buzasört ittunk hozzá (hogy honnan szerezhették a búzát hozzá???)
Ez a fesztivál kapcsolódott a környezetvédelemmel, igy ilyen lebomló pohárból ittuk a sört.
Illiona 2019 nov. 02. - 15:10:46
(237655/239047)
itt az épület messziről a gönbökkel
Illiona 2019 nov. 02. - 15:08:00
(237654/239047)
Még ma délután teszek fel pár képet, és ezzel be is fejezem ezt a kis utibeszámolót. Még rengeteg élmény gyült bennem össze, persze ezzel nincs vége. Még ha lesz találkozó, akkor van egy csomó kép, amin vannak magyar emberek, meg a koreai család ahol látogatást tettünk, azokat a képeket megmutatom. Ez az út tele volt tapasztalatokkal, egy minden szempontból modernebb életmód, és életkörülmények megismerésével.
Persze ott sincs kolbászból a kerités, a negativumokat is látni kell, de összeségében a fejlődés kézzelfogható, A társadalom fejlődése pedig szupergyors.

Vasárnap délután szabadprogram volt, akkor találtuk meg a Kina bemutatkozását a főtéren, arról már tegnap tettem fel fotót.
Az út túloldalán pedig hatalmas fehér léggömbök voltak egy kávézó tetején.
Megdöbbentő, ugyanakkor pedig kellemes látvány.
Már 4. alkalommal jártam itt a főtéren, de mindig volt valami különleges, ami eddig soha sehol.
Illiona 2019 nov. 01. - 19:27:04
(237653/239047)
ezt a képet már az autópályáról készitettem. Itt látszik az a mindenhol megvalósuló gyakorlat, hogy a gazdálkodók egészen belemennek a hegy lábába, ameddig csak lehet, és ott almatermesztést valósitanak meg. Ez egy érdekes megoldás, mutatja mennyire értékes a föld arrafelé.
Illiona 2019 nov. 01. - 19:21:58
(237652/239047)
és drónfelvétel ugyanott.
ezek a képek reggel 10 órakor készültek, még a reggeli köd és pára nem tünt el.
Illiona 2019 nov. 01. - 19:20:19
(237651/239047)
a hegyek a folyóval. Most olyan békésnek tünt, szinte hihetetlen hogy a nyári monszun idején vaddá válik!
Illiona 2019 nov. 01. - 19:17:22
(237650/239047)
itt a tigris. Sajnos épp szembe volt a nap.
Illiona 2019 nov. 01. - 19:15:22
(237649/239047)
Itt az otthonuktól kb 5 km-re állitottak emléket a a már kihalt koreai tigrisnek, aki valaha e hegyek között (is) élt.
Három tigris van fönt a sziklán, hogy miből azt nem tudom. Itt a hegyek közt egy folyó van a völgyben, amin nyáron lehet raftingolni, kiépitett állomás van a faluban, és egy panzió is, ami most már zárva van.
Csináltunk egy drónfelvételt is, ha közzéteszik a fb-on, akkor idehozom.
Gyönyörű vidék, jó levegő, jó megélhetés az ittmaradóknak. De azért ez gazdag vidék is kihaltnak tünik, a fiatalok Szüulban dolgoznak, csak kevesen választják a gazdálkodással járó örök robotot, ott is hiány van munkáskézből.
Illiona 2019 nov. 01. - 19:03:33
(237648/239047)
Heesunt mindenki ismeri aki az utolsó két találkozón ott volt.
Ő és a férje segitett nekünk a szervezésben, valamint a tolmácsolásban.
Az ő szüleit látogattuk meg, 250 km-re laknak Szöultól, a hegyek között.
Viszonylag sok földön gazdálkodnak, paprikát, szezámmagot, földimogyorót termelnek.
A földjei egy részét bérbeadta, azon ginzeng ültetvény van.
Az apa már 79 éves, és egyedül gazdálkodik. A felesége fiatalabb egy 10 évvel.
A földterület, ahol gazdálkodik a völgyben van, de a tengerszint szerinti magasság az sokkal több, mint a szüuli sikságon, Emiatt terem meg itt 30-40 km-rel arrébb az alma, itt pedig a paprika, itt nincs pára. A völgyben szüken adottak termőföldek, sokszor a hegyek lábánál tudnak csak terjeszkedni.
Itt egy hétköznapi család életébe pillanthattunk be, velük vacsoráztunk, itt is aludtunk (ágy nem volt elég, de megoldották: 2 paplan és egy párna elég volt. Én kaptam egy olyan szobát, ahol volt ágy, de a magyar férfiak a földön aludtak, hogy hogyan: egy szó panasz sem volt.
Kép: a falu felett a hegyen az erdőben temetik el a halottaikat.
Emiatt a kiirás, hogy misztikus út....