8/10
edimir 2019 jún. 17. - 15:55:36 8/10
(236947/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER

A sorozat nyitóképsora egy reggeli kocogás, párhuzamosan vele bevágva egy a főhősünkkel készült interjú.... Természetesen még fogalmunk sincs a kettő összefüggéséről... pedig van...

KÉP: a kocogás során mindig érinti az áldozatokra emlékező sátrat, ahol éhségsztrájkot tartanak a tiltakozó társak.... Hogy kik az áldozatok? Egy cégóriás meghalt alkalmazottai. Olyanok, akik a nem megfelelő munkakörülmények, a törvénytelen elbocsátások miatt vesztették életüket.....
8/10
edimir 2019 jún. 17. - 00:58:52 8/10
(236946/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER

Főhősünk Jang Tae-Joon, az egyik képviselő segítő csapatának főnöke. Határozott fellépés, remek elemző és problémamegoldó készség, felkészült, magasan képzett... s nem utolsó sorban jókiállású.........

De azért ne legyenek ebben sem illúzióink.... Mr. Képviselő nem tekinti többnek egy körömvágócsipesznél...

KÉP: - felirat - hibázni nem lehet, mert akkor mehet a süllyesztőbe, mindig a topon lenni, mindent megoldani a háttérből... nem tűnik túl hálás feladatnak....
8/10
edimir 2019 jún. 17. - 00:49:03 8/10
(236945/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER

KÉP: - felirat - A kb. 50 milliós Dél-Koreában tehát 300 képviselő és 2700 segítője a Képviselőház dolgozói....

hmm, lehet matekozni, akinek kedve van hozzá..:)
8/10
edimir 2019 jún. 17. - 00:42:02 8/10 Előzmény Illiona
(236944/239047)
off
Chief of Staff 1-2. rész
SPOILER

Nos, úgy tűnik ez valóban az igényesebb sorozatok közé fog tartozni, bár bizonyos ábrázolási sémáktól ez sem lesz mentes. Nagyon jó a szereplőgárda.
Most mindössze tíz rész az első szériában, de novemberre ígérik a másodikat. Igen, Lee Jung-Jae 10 év után (Triple 2009) vállalt újra sorozatot, de azt hiszem a többi szerepre is nagyon jó színészeket sikerült összeválogatni.

A sorozat a nemzetgyűlés, a politika berkeibe visz bennünket.

KÉP: egy régi ismerős szobor... Haechi... nos, meglátjuk, mi változott a Csoszon korhoz képest... illúzióink nincsenek....
Illiona 2019 jún. 14. - 21:01:02
(236943/239047)
és egy jópofa videó a kinai Chengdu Fesztiválról:
Gao Teanhe a kinai HUNAN Tv-ben tünt fel, és rögtön "mindent vitt".

ez a fellépés már a nagy verseny után, felszabadultan, tétmentesen készült: jó látni ahogy bohockodik, ahogy mozog, és még táncol is! Mégpedig milyen botlábú! És a közönségnek ez kell: tombolnak!
De azt tudjuk, csak az bohóckodhat, aki tökéleteset nyujt az éneklésben!!
https://www.youtube.com/watch?v=BYIEM7CD2dc
Illiona 2019 jún. 14. - 20:53:00
(236942/239047)
Sziasztok!
ma indult el egy politikai krimi (müfaji meghatározás kérdéses) Lee Jung Jae főszereplésével.
Az első rész már letöltve, megnézve, egyenlőre felirat nélkül, de azt már mondhatom, egy igényes, izgalmas, klisémentes 10 résznek nézünk elébe.
A szerelmi szál sem ugy kezdődik, hogy a 10 részből az 5. ben bevallja, a 8. ben megfogja a kezét, és a 10.ben megcsókolja, miközben persze 10 részen keresztül csak bámul rá.
Itt az első 10 percben együtt is aludnak, és mivel nem akkor viszik a fogkefét, igy tudni lehet, hogy régebb óta tartó kapcsolatról lehet szó.
egy ismertető:
http://asianwiki.com/Chief_of_Staff_(Korean_Drama)
Kép: Lee Jung Jae
8/10
edimir 2019 jún. 13. - 06:58:02 8/10
(236941/239047)
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))

Lassan vegyük elő a naptárt és kezdjünk el tervezni!:) A jubileumi 30. találkozónak meg kéne adni a módját.

Köszönet Cilliának, hogy gondosan vezeti róla a dokumentációt. Remélem, ez a mappa csupa olyan képpel lesz tele, ahol a szokott jókedv és sok-sok libagoly lesz látható!:)))))))))))

Hmm, én már betáraztam az ajándékot, alig várom, hogy átadhassam.:)
hanguktaekwondoo 2019 jún. 12. - 22:03:36 Előzmény edimir
(236940/239047)
leellenőriztem. minden rendben
Illiona 2019 jún. 12. - 17:14:20
(236939/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

A multkor már irtam a 07 01-én megjelenő sorozatról, most itt egy ismertető róla:
http://asianwiki.com/Designated_Survivor:_60_Days?fbclid=IwAR2pplduLZfSxw-44vKAAyP3hBXGBtjjcT-NU1rmUpN9npULC_KpF5kUgeU
A környezetvédelmi miniszter Ji Jin Hee egy robbanás folytán az ország vezérévé válik 2 hónapra, mikozben nyomoz a robbantás okozói között is.

Egy trailer van a fenti linken, csak lejjebb kell görgetni.
8/10
edimir 2019 jún. 11. - 01:10:28 8/10
(236938/239047)
30. LIBAGOLY TALÁLKOZÓ
Kedveseim!

Itt a nyár (legalábbis a kezdete), lassan időszerűvé válik, hogy a jubileumi 30. Libagoly Találkozó szervezésébe kezdjünk.

Nem ártana időpontot és helyszínt választani, hiszen mindenkinek egy csomó mindennel kell összeegyeztetnie. Reméljük, sikerül találnunk egy olyan szombatot, ami a többségnek megfelel. Olyat, ami mindenkinek jó, sajnos nem valószínű, de nem lehetetlen, csak akarni kell!:)

Nem ártana vkinek leellenőrizni, hogy vajon kedvenc helyünk még alkalmas-e, hogy ott találkozzunk, vagy a libagolyfát máshol kell felállítanunk?

Nézzük, kinek mi lenne a jó:
június 22.

június 29.

július 6.

Július 13.

július 20.

július 27.

Szeretettel várunk! Itt a helyed!!!
Illiona 2019 jún. 10. - 23:52:48
(236937/239047)
07 01-én pedig Ji Jin Hee főszereplével indul egy sorozat, Designated Survivor: 60 Days cimmel.

Mindkét uj sorozat a nagypolitika, és a Kék Ház világába visz el minket, majd meglátjuk milyen lesz.
https://www.hancinema.net/photos-new-stills-added-for-the-upcoming-korean-drama-designated-survivor-60-days-130401.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR3d5hV4wEvwVGb2fDj7i0YgJHfOkQUhzVpcekT6taz8rbHcrpon6ZN3Cvg
Illiona 2019 jún. 10. - 23:25:03
(236936/239047)
06 14-én startol egy uj sorozat a nagy kedvenc, Lee Jung Jae főszereplésével.
Megjelent az 1. epizód trailere, és egy kis leirás a sorozatról:
azt hiszem érdemes lesz nézni!
https://www.hancinema.net/video--photos-episode-1-trailer-and-new-stills-added-for-the-upcoming-korean-drama-the-president-s-aide-130397.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR1sGwowze-mp88T-1Q27mAHBy9WPWc_Ty0Nj9huNB9VJTlvzk-bNxm7DUY
hanguktaekwondoo 2019 jún. 10. - 19:10:43 Előzmény edimir
(236935/239047)
bizony
8/10
edimir 2019 jún. 10. - 18:57:53 8/10
(236934/239047)
One Day

KÉP:- felirat -
Itt abban az értelemben, hogy nem kaphatunk meg mindent.....
Illiona 2019 jún. 08. - 14:08:57
(236933/239047)
Sziasztok!
Egy dologról nem esett szó a hajókatasztrófa során: hogy mit is jelent a "Hableány".
Ki ne ismerné a Andersen "kis Hableány " cimű meséjét.
Nos, ez azért egy szomorú történet, a viszonzatlan szerelemről, annak elfogadásáról, és vállalásáról, elszenvedvén annak tragikus következményeit.
Sokszor előfordul, hogy utaltak rá, pl a Secret Garden c sorozatban, de ott is olyan aspektusból csak, mint talán a titkos szerető. De itt a mesében (mese?) ilyenről szó sincs, a királyfiban föl sem merül, hogy a kis szótlan hableányt akár szerethetné is.

Van ugyan a mesében számtalan másik Hableány is, (pl. a nővérei) de azok olyan semleges életet élnek, vagyis nemhogy hajót, de semmit nem érdemes róluk elnevezni.

Vagyis a most szerencsétlenül járt dunai hajónak már az elnevezésekor meghatározták szomorú, tragikus Sorsát.
Felülről az 5. mese:
http://mek.oszk.hu/00300/00309/00309.htm#5

Az hogy mit is jelent a hajó elnevezése, Koreában nem volt a hirportálok témája.
Csak én ugy megjegyeztem volna itt....
hanguktaekwondoo 2019 jún. 07. - 14:20:35
(236932/239047)
edömérre minden alkalommal roppant hatást teszek. Képes éjszakától hajnalig elemezni és túrni. némi figyelemkiesett témakezeléssel ugyan. de lényeg az igyekezet.

Nincs szebb, jobb annál, mikor alkotó gondolkodásra inspirálok
Meggyőz, hogy érdemes volt

https://www.youtube.com/watch?v=rKZzitjBMIQ

hanguktaekwondoo 2019 jún. 07. - 14:16:21 Előzmény Sumomo
(236931/239047)
Köszönöm a kedves szavakat
-mindig öröm olyan ember, aki nem szándékozik a nyájjal tartani :-)
de, talán nem gondoltad át felelősen, mit hoz magával, ha velem és/vagy azzal, amit mondok, nyilvánosan egyetértesz :-)
Lásd, vannak akik már csalódtak is benned... ;-)
8/10
edimir 2019 jún. 07. - 07:48:17 8/10 Előzmény edimir
(236930/239047)
Itt sem jó oldalra dob vissza a rendszer... 189 oldallal ezelőtt...

Illiona
2018 júl. 14. - 18:12:04 (235979/239743)

"Kész vagyok :))))))))))))))
Nem foglalkozom a politikával, 5 éve hogy a tévémben nincs adás sem, a választásokkor még a hireket sem olvastam, annyira nem érdekelt. Inkább megnéztem egy koreai sorozatot, vagy ujranéztem egy régebbit."

Hát kellett neked ilyet írnod anno?:)))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 jún. 07. - 03:16:21 8/10 Előzmény Riamara
(236929/239047)
Üdv kedves Szomszéd!:) Köszönöm! Látszik, hogy egy "jóházból" néztél át ide!:)
8/10
edimir 2019 jún. 07. - 02:57:00 8/10 Előzmény edimir
(236928/239047)
Sajnos az "Előzmény"- re visszaléptető rendszer már 106 oldal esetében nem működik tökéletesen. Kipróbáltam, máshová kevert.

Ez az a bizonyos hozzászólás, amire utalni szerettem volna:
"hanguktaekwondoo
2018 okt. 07. - 21:57:36 (237622/239741)
Én is mehetek?"

Itt kezdődik egy kis külön történetecske... hogy ez egy a történet egy zseniálisan szellemes fórumtársról, vagy egy annak álcázott trollról szól-e.?.. azt döntse el mindenki maga....
8/10
edimir 2019 jún. 07. - 02:36:30 8/10 Előzmény hanguktaekwondoo
(236927/239047)
Üdv Kószám!

Egy kis barangolásra invitállak...nem kell mást tenned hozzá, mint a névre kattintanod, akinek a hozzászólására lenne "Válasz", de ez csak a visszakeresést teszi egyszerűbbé, hogy tovább élvezhesd a stílusát, kedves figyelmességét, jóindulatát...

és igen, ezúttal is szórhatod az 5*.....

hmm, egykor a csillagport szórtad... de MÁR ez sem számít....
8/10
edimir 2019 jún. 07. - 01:39:38 8/10 Előzmény Illiona
(236926/239047)
Illiona, látod, mit tesz a Sors.... pedig még egy év sem telt el azóta!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ez is visszaütött, mint az a bizonyos másik mondatod!:)
8/10
edimir 2019 jún. 06. - 22:39:29 8/10 Előzmény Illiona
(236925/239047)
Illiona, a köszönet nem jár, mivel nem vettelek nyíltan a védelmembe, csupán arról írtam, ami a meggyőződésem, s amiben hiszek.

Következzék a PORT Felhasználói szabályzatából néhány idézet:
"Fórum: filmekről, személyekről, együttesekről, színházi előadásokról, fesztiválokról, kiállításokról, rádióműsorokról és éttermekről van lehetőség véleményt írni az egyes objektumok adatlapján.
....
A Fórum moderálás alatt áll: sértegető .... rágalmazó .... támadó .... hozzászólás .... azonnali és végleges törlést von maga után."
Forrás: https://port.hu/cikk/magazin/felhasznaloi-szabalyzat/article-27798

Nem szokásom a moderátorok zaklatása, számtalan esetben megtehettem volna, de sem értelmét nem látom, sem megoldásnak nem tartom. Bár nem ismertem az általad ismertetett kínai filmet, de vhogy mégis a toleranciám arra hajaz.:) Néha tényleg - a rám kevésbé jellemző - türelem gyakorlására jó.:)

Az önjelöltek lángpallossal való hadonászását bevallom, nem kedvelem. Hiszek abban, hogy mindenkinek a legbelsőbb magánügye, hogy mit gondol a világról, az országról, amelyben él, az élet dolgairól. Mivel nem ismerhetem a körülményeit, az életútját, a problémáit, így fogalmam sem lehet arról, hogy miért gondolkodik, érez úgy, ahogy. Felnőtt emberként számoljon el a saját lelkiismeretével, ha van neki.

Ugyanígy nem kedvelem különböző bélyegek rásütését vkire. Főként, ha ezek a bélyegek nagyon is súlyosak. "Az ország meggyalázója" és szinonimái.... Szeretem a humort, élvezem, ha vki nyelvünk játékos eleganciáját csillantja meg.... de a kifejezetten ártó szándékú hozzászólást semmilyen csomagolás nem tesz elfogadhatóvá.

Bocs, Illiona, ha nyíltan akartalak volna védelmembe venni, akkor részletesen ismertetem, hogy mennyi mindent tettél és teszel ma is a régiód gazdasági fellendüléséért, hogy névtelenül hány jótékonysági szervezet részére adakozol, hogy mennyi munkát fektettél abba, hogy koreai turisták számára különleges magyarországi helyszíneket, rendezvényeket, egyediségeket kutass fel, hogy rendkívüli élménnyel gazdagodva térhessenek haza egy olyan országból, amit te állítólag nem tekintesz hazádnak... és még folytathattam volna a sort....

Hát igen, "az ország gyalázó" már csak ilyen, ezek a főbb ismérvei! És igen, már megint az a fránya látszat és a valóság....

Ez az én véleményem, amihez viszont nekem van jogom, hogy kimondjam. Miközben nem tartok igényt a SAJÁT gondolataim, érzéseim megfogalmazásához senki lekezelő és fennhéjázó kioktatására!!!
8/10
Sumomo 2019 jún. 06. - 21:53:07 8/10 Előzmény hanguktaekwondoo
(236924/239047)
Viccet félre téve, hálás vagyok, ahogy és amit reagáltál.
Szeretem a gondolataidat.
További jó fórumozást!
8/10
Sumomo 2019 jún. 06. - 21:25:20 8/10 Előzmény hanguktaekwondoo
(236923/239047)
5* ( :D)
10/10
offtopic
Ljerk 2019 jún. 06. - 18:16:29 10/10
(236922/239047)
Egy ügyvéd szatirikus írása a "lehetetlen" koreai követelésekről. Megemlíti azt az összefonódást is ami a svájci tulajdonú hajótársaság (szállodahajók), és a magyar állami hajózási vállalat közt van. Erről nem tudtam, de talán emiatt lehetséges, hogy miért nem került lefoglalásra a szerencsétlenségben részt vett hajó:

http://drgyorei-bunteto-ugyved.hu/uncategorized/a-hableany-tragediaja-felhaborito-koreai-kovetelesek/?fbclid=IwAR2GZ4_81TsNQEg6WL5-jniyDMRN6883rMiTTY7PCq1rTykeccRDOWhTj-A

Ennek utánanéztem, kiderült, hogy Rogán Antal, mint részvényes is érdekelt (félreértések elkerülése céljából, állami érdekből teszi ezt hivatalnoki minőségében):

https://index.hu/gazdasag/2019/05/31/a_viking_es_az_allam_kozos_tulajdonos_a_legfobb_dunai_hajos_cegben/

A hajókon dolgozók pedig már levélben is megírták korábban, hogy abból a gyakorlatból, hogy szállodahajók este vonulnak, sokszor konvojban Budapest belvárosában az esti kivilágításban gyönyörködtetni az utasokat - előbb utóbb baj lesz:

Régóta érlelődött már a tragédia a Dunán: https://index.hu/belfold/2019/05/30/duna-hajobaleset-halal-elsullyedt/
hanguktaekwondoo 2019 jún. 06. - 14:32:03
(236921/239047)
Hanginak nem fáj semmi. jó erőben van.
Ellenben a rosszindulattal spékelt egoizmus és a merev, dogmatikus hantázás mindig csiklandozott.
Méghogy Iliona nem olvassa el, amit írok :-))
falja.
De ki kell ábrándítanom: szövegeim elsősorban nem neki szólnak.
hanem a fogékony embereknek.
Aztán mindenki, fejlettségi szintjének megfelelően, kezd vele valamit vagy sem :-)

Kedvelem a szelíd vágtázást egyes fórumokban, mert az alacsony vérnyomást megemelni egyben szakmai kötelességem is.
De hogy szegény Min -Rin jellegzetes, jó tollát az én hozzászólásaimmal vki összekeverje, ahhoz már valóban igen ködösen kell látnia mindazt, ami elé tárul :-)

ráadásul engem nem lehet összekeverni senkivel
mert unikum vagyok ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=jPbxog-w1ro
Illiona 2019 jún. 06. - 14:02:19
(236920/239047)
pár gondolat erejéig visszatérnék az előző hónapban látott kinai Falusi Dallam cimű mozifilmre.
A film főszereplője a falu bolondja volt.
A film nagyon érzékletesen adta vissza a falu lakosai hozzáállását a bolondhoz, (mássághoz)
Volt aki barátjának tettette magát, volt aki félt tőle, volt aki el akarta vitetni zárt osztályra, amiatt mert félt, de talán azért, mert neki volt a legtöbb (8 !!! Hektár ) bérelt földje. ( a film földosztás idején játszódik 1980-ban)
A gyereke is már már megtagadta, hiszen mekkora hatalmas teher egy bolond apa!
Egyedül csak egy fiatal lány volt mellette, ő megértette, bizott benne, nem félt, inkább csak aggódott érte, ő volt a bolond fiának a szerelmese.
A film csekély eseményt dolgozott fel, nem annyira a karakterekre helyezte a hangsúlyt, hanem a Karaktereknek az egymáshoz való viszonyára.
A film utáni beszélgetésen az egyik kinai lány megkérdezte a rendezőt, hogy valóban bolond volt-e a bolond, vagy csak megjátszotta?
A rendező széttárta a kajait: Mit tudom én! mondta, erre a választ mindenki keresse meg magában: mondta és mosolygott hozzá.
Ez a filmélmény alapjaiban változtatta meg a "más" emberekhez való hozzáállásomat.
hiszem mindegyik falunak van falu bolondja, és persze tágabb értelemben minden közösségnek megvan.
Mert ez egy feledat, hogy mindig mindenhol tudjunk bárkivel elfogadóak lenni, elnézőek, megbocsájtóak a mássággal, mert nem menekülhetünk el, nem változtathatunk helyet, társaságot, közösséget, mert az uj közösségben is lesz valaki, aki "más" mint a többi.
Valaki, akinek beszéltem erről azt mondta, hogy az akivel szembekerülünk, az saját kivetülő énünk. Igen, ez lehet hogy igy van, de ez csak addig igaz, amig normális emberekről van szó.

Nos ezt csak ugy, leirtam :)))))))))))))))))))))
Aki érti az érti, aki nem, az nem...
Illiona 2019 jún. 06. - 13:38:26
(236919/239047)
Először is köszönöm Ljerknek, és edimirnek, hogy nyiltan a védelmükbe vettek, és azoknak is akik inkább választották a telefon személyességét, és titkosságát, és biztositottak az igazamról.
Az eredeti beirásom megtette a hatását, mert olyan kérdéseket vetettett fel, amikre azóta sem válaszolt egyikőtök sem, mert nincs is jó válasz.

A Portról: igen, hogy talán maga a fórum apolitikus lenne? ezen nem is gondolkodtam eddig, nem is volt ennek súlya, mert nem történt semmi olyan a nagyvilágban, ami másra okot adott volna. Szerintem ennyi vélemény nyilvánitás belefér, hiszen nem vagyunk véleménytelen emberek, de ha mások azt mondanák, rendes fórumozók, hogy mégsem igy van, akkor hajlanék is rá. Igy volt ez egész mostanáig.
De most sem arról folyt itt vita, hogy van -e lehetőség ezen az oldalon politizálni, (egyetlen 10 cm-es, illetve hosszú beirásról van csak szó) hanem egyből csak kizárólag gusztustalan rugdosás következett.

Hanguk... beirása nem is izgatott, el sem olvastam, nem is érdekel, már amikor meglátom, gondolom, " front jön" (vagy megy, vagy van) Ki az aki itt a POrton nem tudja, hogy ugyanaz a személy van mögötte, és Min Rinként is ő irogat, mindenféle zagyvaságot, egyszerűen nem kell elolvasni, és nem is kell rá reagálni. Rossz napjain biztosan az elmebaj szómenésben tör ki rajta, ez van, nem lehet vele mit csinálni. (Min Rint ismerem személyesen is, utoljára pár évvel ezelőtt láttam is Budán amikor Korea nap volt, azota nem tudom miért hagyta a portos bejelentkezését másra, vagy lehet nem is tud róla, mit művelnek a nevében?))
Sumomo nagy lelkendezése Hanguk... beirása kapcsán meglepett, eddig őt egyetlen találkozón láttam, akkor nem beszéltem vele, viszont edimir mindig ódákat zengett róla, és én hagytam, mert nem ismertem, igy el is hittem, persze ezután ne is emlitse meg előttem, mert ezt az 5* - ot kimagyarázni nem lehet.

Az ami nagyon fáj, hogy mig itt ezek a méltatlan beirások megszületnek, addig még mindig halottak vannak a Dunában.
Ez nem fáj ennek a "koreabarát" Hanguknak, vagy Min Rinnek? Nem fáj.
Ez őt minősiti, és azokat akik irkálnak neki, akik elcsevegnek vele, válaszolnak neki.

Min-Rin 2019 jún. 06. - 12:43:37
(236918/239047)
Úgy látszik, olykor el kell ismételni, mert vannak, akik időnként elfeledkeznek róla. Egy fórum az antik fórum virtuális változata, amely lehetőséget ad a vélemények szabad kifejtésére. A port fórumának egyik topikja a silla, így senki nem jelentheti ki hogy mi szabad és mi nem, belefér-e a politika vagy sem, természetesen a működtető által meghatározott szabályok betartásával.
Egy felhasználó sem szabhatja meg, kik írnak egy-egy topikba - minő fájdalom. :-P
Edimir sem, aki meglehtősen félreértelmezi a dolgokat, mikor pl. Széchényi vitathatatlan magyarságához akarja hasonlítani Illiona tagadhatatlan idegenszívűségét bizonyító beírását. Napok óta folyik a kimosdatása, ami reménytelen, viszont az ebben résztvevők maguk is besározódnak az elvtelen melléállással.
Ami történt, megtörtént, Illiona önmaga által szégyenben maradt.
Koreát szeretni - főként ha ismeri is az ember, legalábbis törekszik megismerni, s nem valami sojus, vagy sejus? :)) ködön át bámulja - szép dolog. De a lelkesedés soha nem eredményezheti hogy eláruljuk, letapossuk a hazánkat. Mert Illiona szövegének nem az volt a baja, hogy politizált. A hazaszeretet vagy a haza gyalázása nem politikai kérdés.
Azt viszont célszerű megérteni, hogy "aki szelet vet, vihart arat". Vannak még, akik számára a magyarság nem holmi szó, annak védelme szívbéli feladat.

A szerencsétlenség mentésében résztvevők legjobb tudásuk szerint, minden igyekezetükkel azon dolgoznak, hogy megtegyék, amit lehet. Feltételezem, Illiona nem gondolja, hogy bárkinek is életét kellene kockára tennie. Mert ha mégis így véli, akkor talán nem dalolnia kellett volna, nem érző lelkét tetszelegve (kifejezés Illionától) mutogatni abban a reményben hogy a kamerák veszik, hanem példát mutatva beugrani a folyóba és felhozni valamelyik áldozat holttestét. Vajon miért nem ezt tette? Ja, csak másoktól várná el? Ezek költői kérdések, nem várok választ.
Sőt, a magam részéről befejeztem a vitát.
Sapienti sat
8/10
edimir 2019 jún. 06. - 04:33:12 8/10 Előzmény Sumomo
(236917/239047)
Silla alapvetően egy apolitikus fórum. Nem szeretnék vitát nyitni arról, hogy ki a magyar, avagy ki a jó magyar? Hogy vajon a „Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve!” szellemében szabad-e csak megnyilvánulni, avagy lehet a hibákra, hiányosságokra is rávilágítani a jobbítás szándékával?

Az előbbi idézet a legenda szerint Ferenc József császártól származik, az utóbbi hozzáállásra mind a magyar irodalomban, mind a magyar történelemben számos példa akad. S nem hiszem, hogy Ady, vagy Széchenyi "idegenszívű" lett volna ettől.

Igen, gyakran vagyok elfogult... és igen, néha kettős mércével mérek, bármennyire is törekszem az objektivitásra, az érzelmeket nehéz kiiktatni.

Engem is lesújtott a gyász a tragédia kapcsán, olyan felfoghatatlan volt, hogy itt nálunk, a mi országunkban történt, a Dunán..... és épp a koreaiakkal. Természetesen szívszorítva vártam a mentésről a híradásokat... borzasztó érzés, hogy tehetetlen vagy, csak remélni mered, hogy a helyszínen lévő "szakértők" mindent megtesznek, ami lehetséges....

Hogy a tényleges mentési munkálatok mennyire voltak szakszerűek és hatékonyak, és erről a média mennyire hitelesen és megfelelően tájékoztatott, ezt vitassa az, aki ért hozzá, vagy meglátása van róla. Én még mindig le vagyok dermedve.... Ha vki úgy érezte, hogy többet is lehetett volna tenni, szervezettebben, hatékonyabban akkor pro és kontra az adatokat, tényeket, érveket fel lehet róla sorakoztatni, de még mindig fenntartom, hogy az erről véleményt megfogalmazó embert nem lehet pocskondiázni, csak azért, mert ő másként látja.
8/10
edimir 2019 jún. 06. - 02:56:44 8/10 Előzmény Ljerk
(236916/239047)
Hmm... te érted, én is értem..... és ők is értik, csak úgy tesznek, mintha nem. Mert a műfelháborodás kiváló lehetőség arra, hogy személyeskedjenek, hogy az ítészek szerepében tetszeleghessenek.

Hogy ki és milyen fészekbe piszkít, miért? Nos, ezen is el lehet gondolkodni.

Mint ahogy arról is, hogy vki csak zsonglőrködik a szavakkal felelősség és lelkiismeret nélkül, vagy szófacsarás helyett sok órát vezet azért, hogy egy hídon megemlékezzen, énekeljen a többi részvevővel és virágot dobjon a Dunába.....

Itt nagyon durván kérdőjelezték meg egyesek mások emberségét és magyarságát. Ez pedig szégyen.
Nincs szükség "szerecsenmosdatásra", inkább azoknak kellene önmagukat megtisztítani attól a fajta szemlélettől, amely az építés, a jóakarat helyett puszta szórakozásból rombol... s teszik mindezt gyász idején....
10/10
offtopic
Ljerk 2019 jún. 05. - 02:58:31 10/10
(236915/239047)
Egyébként sem Illionát védem. Ugyanis hasonló gondolataim voltak a "Fényszórós és társa" (nem kellett volna engedni, hogy külföldi adásba menjen), meg a magának a balesetnek okán is, hogy meg sem kellett volna történnie, ha nem engedik a szállodahajókat városnézőbe (mintha átmenő útvonalú kamionokat engednének be a budapesti Belvárosba) - csak én nem írtam le.

Most mit mondjak arról, hogy a legalább 20 halottat követelő tragédia után hagyták, hogy a szerencsétlenségben (ha a kapitányát letartóztatták, nem értem miért nem nyilvánították bűnjel hordozójának a hajóját) érintett hajó elhagyja Magyarország területét (Passaunál hajózik jelenleg). Megmagyarázhatatlan. Ezt maximum akkor engedhették volna meg, ha a hajótársaság, amihez a szállodahajó tartozik, minden vizsgálat nélkül vállalja a tragédiáért a teljes felelősségét.

Lehetséges, hogy nemcsak Magyarország szorul tisztulásra, hanem más országok is?
10/10
offtopic
Ljerk 2019 jún. 05. - 01:32:36 10/10
(236914/239047)
A "Zseblámpás" tv tudósítás. Sajnos nem találtam meg sehol, de én is láttam. Annyit azért tényleg javítani kell, hogy igazából a "Fényszórós és társa". Két jó kiállású felnyírt hajú rendőrt mutattak hátulról, ahogy a Duna partján fényszóróval komótosan sétálva bevilágítanak a vízbehajló ágakhoz, hogy fennakadt e ott holttest. A tudósítás végén lehajoltak és merően néztek (hátulról mutatják őket) az egyik bevilágított ág alá, s közben kis gesztikulálás mellett "megvitatták", hogy mi lehet vajon ott (semmi - mert megrendezett jelenet volt).

Nyilván sokan keresték és keresik az eltűnteket, két holttestet meg is találtak a Duna mentén. Azonban az a keresési intenzitás, ami ebből a tudósításból érződött, nem éri el azt a szintet sem, amikor leesik egy cetli az asztalomról, és megnézem hová eshetett. Láthatólag megbeszélték a keresést végző rendőrökkel, hogy kicsit játszanak alá a felvételnek. Bár ne tették volna. Ezt közreadni Dél-Koreába, hogy lám mindent megteszünk - nem túl szerencsés. Elég lett volna a fénysugarat mutatni, ahogy az láthatóan láthatóvá teszi a helyszínt - a komótosan sétáló és diskuráló rendőröket nem kellett volna erőltetni.
10/10
offtopic
Ljerk 2019 jún. 05. - 00:58:59 10/10 Előzmény Min-Rin
(236913/239047)
Talán nem is Illionától várok köszönetet. Csak én értettem meg ezek szerint, hogy Illiona miért használt többesszámot, egyesszám helyett? Mert az "egy" az egy, a "mi" pedig az összes, azaz tízmilliónyi "egy" közös célért.
Min-Rin 2019 jún. 05. - 00:21:26 Előzmény Ljerk
(236912/239047)
Kedves ljerk, szeretném megköszönni csodálatos eszmefuttatásodat! Rég nevettem ugyanis ilyen jót, ezért jár a köszönet. Illionától - ha van esze - úgysem fogsz köszönetet kapni érte, mert ezzel a fogalmazvánnyal sikerült mindenki szemében tökéletesen nevetségessé tenni.

Az egész nagyon emlékeztet arra, mikor épp Illiona első koreai utazását követően dorombka - aki nem járt Koreában - írta meg a nagy utazó helyett, hogy mit is látott az út során.

Szuper szerecsenmosdatási próbálkozás, de sajnos vannak olyan megátalkodottak, akik komplex módon kezelik a nagysosasszonyt és beírásait, ezért az igyekezet hiábavaló volt.
hanguktaekwondoo 2019 jún. 04. - 23:50:27
(236911/239047)
ugyan :-)
ez csak szöveg.
Hogy /össze/hasonlattal éljek: tejszínhab helyett
tejhab.
lényegét tekintve tartalmatlan.
10/10
offtopic
Ljerk 2019 jún. 04. - 22:56:43 10/10
(236910/239047)
Szövegértelmezés:

Illiona - május 31. 14:30:38

"NAGYON FÁJ, az az, hogy mig Koreában koreaiakat ért baleset, akár belügyüknek is tekinthető, addig itt nálunk, a mi országunkban (majdnem hazánkat irtam én balga!) pedig koreaiakat. És ettől kezdve nem belügy!"

<<< Többes számban van a "hazánk" szó, nem egyes számban! Ez a szövegértelmezés kulcsa. >>>

1. Azaz Illiona azt mondja, hogy sokan Magyarországon nem érzik Magyarországot "közös hazának", hanem egy országnak, területnek, ahol saját érdekeiket a közjó elé helyezhetik.

2. Ezért ő sem írja azt, hogy ez a mi hazánk, hiszen a "mi" itt az összes magyart jelentené, azaz feltételezné, hogy minden magyarnak Magyarország előbbre való lenne, mint a saját érdeke.

3. De ebből a "közös magyar haza" fogalomból sokan saját magukat zárják ki (Illiona meglátása szerint), mert felelőtlen módon saját érdekeiket előbbre helyezik a haza közös érdekénél.

4. Ezen okokból Illiona a "mi országunkat" írta, a "mi hazánk" helyett.

5. Így Illiona nem saját magát zárta ki, hanem meglátása szerint (amivel persze lehet vitatkozni), sokan saját magukat zárták ki abból a lehetőségből, hogy a "haza" szót velük kapcsolatban emlegessük, mert nekik ez csak egy "ország", ahol együtt élnek más emberekkel - de nem egy "közös haza" lebeg a szemük előtt.

6. Tehát Illiona azt mondja, hogy:
- a "mi országunk", Magyarországot jelöli az összes állampolgárral,
- a "mi hazánk: Magyarország" fogalom, mint létező fogalom, pedig csak akkor teljesül, ha mindenki mindennél előbbre tartaná a "haza" érdekeit,
- Illionának a hazája: Magyarország.

Természetesen ebből látszik, hogy Illiona nagyon sarkosan fogalmazott, illetve értelmezett egy fogalmat, mert ebben a sarkos értelmezésben, ha csak egyetlen egy olyan ember is él Magyarországon úgy magyar állampolgárként, hogy nem a köz érdeke az első - akkor addig nem lehet a "mi hazánkat" kiejteni a szánkon. Ellenben a "hazám" szót mindenki kimondhatja így egyes számban, aki hazájának érzi Magyarországot, és a köz érdekét mindenek fölé helyezi.

Nyilván megengedőbben is lehetne értelmezni a "mi hazánk: Magyarország" fogalmát, hiszen a kijelentője érthetné úgy is, hogy mindenkivel közös hazában él itt Magyarországon, aki a köz érdekeit teszi előbbre - így a fogalom kimondható, legfeljebb nem érti magát egy csoportban levőnek azzal, akinek nem a haza az első. De, mint láttuk - Illiona a végletekig lesarkította az értelmezését.
hanguktaekwondoo 2019 jún. 04. - 20:48:27 Előzmény Riamara
(236909/239047)
Engedtessék meg nekem hogy egy adott téma kapcsán arról beszéljek, amiről mondanivalóm van
és nem arról, amit te vagy mások elvárnak.
Véleményem szorosan kapcsolódik a tárgyhoz, a kommentelők nézetei és hozzáállása ihlették gondolataimat.
Illiona pedig megvédi majd magát, ha akarja.
Én nem igénylem; ennek ellenére folyamatosan teszi. Vszleg nem nekem :-)
Lovagiasságodat, mivel te is nő vagy, vigyázz, a másik nő lehet, megfizetteti még veled :-)
Hiszen lelkes gesztusodból kifolyólag lekötelezetteddé vált:-)
Lsd. koreai sorozatok.

Nincs kedvem felhozni érveket a problémára, amiket felvetett, mert a hozzászólása valójában nem a felvetett problémákról szól
hanem arról, amit tisztán és világosan megfogalmaztam.
Az ún. felvetett problémák ürügyként szolgáltak az önexponáláshoz, a bent gomolygó elégedetlen érzések, vágyak és az ideológiai hiány ill. nosztalgia -érzet ma már nem túl divatos meglebegtetéséhez
és később a mosakodáshoz.
Szeretem, ha egy beszélgetés tényleg arról szól, amiről kijelentik, hogy szól. Felhasználni egy tragédiát arra, hogy a más tárgykörben keletkezett feszültség levezetésre kerüljön, nos, mindez hervasztó. de nem egyedi eset.
A manipuláció és a sematikus, nemzetgyűlölő gondolkodás nyilvános tekervényeztetése majd annak széllelbélelt retus -próbálkozása pedig nem köt le olyan mértékben, hogy vitázzak rajta.
Véleményt viszont írtam

Riamara 2019 jún. 04. - 15:44:52 Előzmény hanguktaekwondoo
(236908/239047)
Úgy látom szükségét érezted, hogy alátámaszd a hozzászólásomat. Újfent bélyegzel és alázol, ahelyett hogy érveket hoznál fel a problémára, amit felvetett.
hanguktaekwondoo 2019 jún. 04. - 14:46:00 Előzmény Riamara
(236907/239047)
Meglehetős gondok vannak a szövegértelmezéssel -mind edömér, mind az én beírásom esetében. Illiona szövegének értelmezéséről
-mosakodás á la székrekedéses lelkiismeret-
nem is szólva.
Így jár, aki sokat értelmez ;-)
Időnként nem boncolni kell,
hanem átlátni.
ahogy az aurát sem látta még senki úgy, hogy ráfókuszált.
vajon megértetted -e, miről beszélek.
ha nem, bizonyos, hogy lesz, aki fogja az adást

nem egészen értem továbbá, milyen vitáról beszélsz.
Dehogy vitatkozom én egy olyan emberrel, aki minden ürügyet megragad arra, hogy froclizza azt az országot, ahol él és aminek Isten tudja, miért, de állampolgára lett.
Nem vitázom idegenszívűekkel.
Véleményem viszont van. Sokakéval egyezik.
Amíg nem törlik, leírtam ide.
Aztán, ha törlik, vesszen ;-)
Min-Rin 2019 jún. 04. - 13:49:16 Előzmény Riamara
(236906/239047)
Illiona magát bélyegezte és alázta meg, amikor könnyek között jó nagyot rúgott Magyarországba, ami ha hinni lehet a saját maga által megfogalmazottaknak, neki nem a hazája. Nagyon szép az együttérzés a szerencsétlenül járt koreaiakkal, de az óriási lelkesedés nem érdem akkor, ha közben a honfitársakat semmibe veszi. Hogy várjuk el a külföldtől a magyarság tiszteletét, ha magunk nem tiszteljük magunkat?
Illiona 2019 jún. 04. - 12:29:06
(236905/239047)
Az előző beirásomat elsősorban Sumomonak cimeztem, de mindenki másnak is, remélem egy pici időt mindannyian szántok arra, hogy végiggondoljátok a leirtakat.

Egyébként nem ez a fórum az egyetlen hely, ahol vita van ez ügyben. A facén is a legnagyobb koreai csoportban is kikérték a kritikusabb megjegyzéseket, és felhivták arra a figyelmet egyes tagok, hogy az a csoport a koreai értékek megosztására jött létre, és hagyják csak a politikát másra (kire – kérdezem)
Éppen tegnap beszélgettem személyesen erről a kérdésről annak a csoportnak az adminjával.
Ebben a kérdésben egyébként semmi sincs letisztázódva, mert vannak akik kimondanák amit gondolnak, és vannak akik lehurrogják őket.
Most itt tartunk.
Az lesz egyébként a döntő, hogy mit is fog hozni a jövő, és nem az itteni mi kis vitánk fog ebben dönteni. (bár egy csillagos 5-ös még nem vita)
Másról:
Emlékeztetnélek titeket arra a beirásomra, - biztosan emlékeztek erre - amikor a Sewol komp áldozatainak emlékhelyén jártam Szöulban 2015-ben. Akkor azt mondtam, illetve irtam itt, hogy hagyják már a gyerekeket békében nyugodni, a hozzátartozók pedig menjenek haza, és béküljenek ki azzal, amit a Sors rájuk mért.
Mert szinte már kegyeletsértőnek találtam, ahogy ezek a szülők viselkedtek, szinte arrogánsan mindenkinek a képébe tolták a gyászukat.
Nos be kell látnom utólag, hogy ebben a kérdésben nem volt igazam.
mert a szülők nem hagyták magukat, kivizsgálást követeltek, ami végül 2 és fél évvel később !!! 8 gigatüntetésbe torkollott, és az elnökasszony kénytelen lett lemondani.

(A barátnőjével kapcsolatos dolgok, és hogy azoknak mi közük volt a tüntetésekhez az utolsó találkozáskor személyesen hallhattátok koreai barátaimtól, nem ismétlem el, el kell jönni a találkozókra, ott azért nem női locsogás van, hanem komoly érdemi beszélgetések, olyanoktól is, akik nem irogatnak itt a fórumon, de olvasnak minket és van véleményük.)
Illiona 2019 jún. 04. - 12:00:22
(236904/239047)
Sziasztok mindenkinek!
Azzal kezdeném, hogy miért is fogalmaztam meg első dühömben, amit megfogalmaztam.
Ez a fórum valószinüleg nem erre a célra alakult anno.
DE! ha nem mondhatom el ami bennem van ezzel a balesettel kapcsolatosan, akkor nincs is értelme annak, hogy itt beszélgessünk. Nagyon üres az a beszélgetés, ami egy ilyen nagy ügyet figyelmen kívül hagy.
Mert azért én ilyenkor NEM irok mindenféle lagymatag, vagy semmilyen sorozatokról, de akár mozifilmekről se.
Mert gyász van.
Amig a halottak a Dunában vannak addig szerintem nem is illik !
Én igy látom, bár – nem kell senkinek megsértődnie, hiszen mindenki másképp látja, másképp érzi, más mércével mér.
Az hogy „békeidőben” megosztunk itt hireket, hirecskéket, kibeszélünk sorozatokat, elvitatkozunk sorozatbeli vagy filmbeli karaktereken, szinészeken, rendezőkön szinésznőkön, koreai szokásokon stb… az oké, jól is van, én szeretek fórumozni és élvezem is.
De hogy ugyanezt a stilust folytassuk akkor, amikor baj van, ezt már nem tudom elfogadni.
Lehetne persze a fejünket a homokba dugni, vagy nyiltan felvállalni, hogy nem érdekel, de az már nem én lennék.
Hogy itt a fórumon kinek is a szava legyen a döntő?
azoké, akik mint én, elmondják, mit is éreznek a maga valójában?
Vagy azoké, akik azt mondják, ne keverjünk bele semmi mást, pl politikát, csak a gyász van, meg az együttérzés?
Erre nincs jó válasz! Vagy talán mégis van, csak én nem ismerem?
És ha nem kevernénk bele semmit, akkor azért lehetne kis sorozatocskákról és virágfiúkról beszélgetni? Mintha mi sem történt volna? (a kérdésem szarkasztikus persze, gondoljátok oda a hangsúlyt )
Hol van az a morális határ ami még belefér, vagy már nem fér bele?
Csak kérdezem!
És mi az ami ilyenkor elvárható?
Belerugni abba, akinek a fájdalomtól zakatol a szive? Ugy hogy közben nem is mondja el, hogy ő maga mit is gondol a dologról? Nincs is véleménye, vagy éppen csak nem hajlandó arra, hogy megossza?
folyt köv

Kép: tegnap esti saját felvétel
A szállodahajó csak ugy uszkált el ott a hid alatt az Arirang éneklés közepette, mintha mi sem történt volna.
Végül is szabad volt neki....

Riamara 2019 jún. 04. - 08:06:48 Előzmény Sumomo
(236903/239047)
Te elolvastad, hogy mit írt Edimir?
Nem azt kifogásolta, hogy másnak más véleménye van, hanem azt, hogy az illető a fórumtársat ekézi, ahelyett hogy érveket ütköztetne, ahogy ezt vitában szokás.
Az nem vita, hogy megbélyegzem, lealázom a másikat, mert az történetesen másképp látja a dolgokat.
8/10
Sumomo 2019 jún. 04. - 07:46:02 8/10 Előzmény edimir
(236902/239047)

Aha, az egyik hozzászóló ítélkezhet, sértegethet . Az rendben van. Tragédiára ráhúzni a politikát, az rendben van.
Akinek ez nem tetszik, és erről véleménye van, az nem jogos.

Ez nem kettős mérce?
10/10
micike_MSc 2019 jún. 04. - 02:19:48 10/10
(236901/239047)
Köszönöm, hogy helyettünk is ott voltál Édesanyáddal, mint ahogy mindenkinek nagyon hálás vagyok, aki ezekben a napokban kiment a Margit-hídhoz, a rakpartra, a nagykövetség elé..., hogy egy-egy szál virággal, mécsessel emlékezzen. <3 :(
8/10
edimir 2019 jún. 04. - 00:52:57 8/10 Előzmény Illiona
(236900/239047)
Köszönöm a 3. rózsát.....
Illiona 2019 jún. 04. - 00:35:03
(236898/239047)
itt van egy kis összefoglaló Heesan-tól (aki velünk volt az utolsó találkozón)
ő is ott volt ma este, a videó cime: " Hiddá válni"
a szöveg pedig (aki nem akar odakattintani)

"Híddá válni
Hihetetlen de ma teljesen új alapokra helyeztük Magyarország és Korea viszonyát. Sokak legmélyebb fájdalmában veszteségében találtunk ma igazán egymásra. Olyan méltó és emelkedetten szólt az Arirang ma Budapest közepén a Margit Hídon, ami koreait és magyart egyaránt megkönyezetett! Egymás mellett, egymással a közös fájdalomban, közös halottaink felett, együtt énekeltünk. Felejthetetlen! Köszönöm, hogy együtt voltunk!"

koreai férfi kiteszi a koreai zászlót a hidon, pont a mélyben lévő hajó felett.

Illiona 2019 jún. 04. - 00:25:08
(236897/239047)
Dél-Koreai ujságirók fotózzák a hidnál elhelyezett üzeneteket.

Dél-Koreában minden hirügynökség mindegyik hiradójában beszámolnak a fejleményekről, többek között a magyar egyszerű emberek együttérzéséről.
Illiona 2019 jún. 04. - 00:00:03
(236895/239047)
Sziasztok!
most értem haza a dunai hajóbaleset helyszinén megtartott közös Arirang éneklésről

csodálatos és felemelő érzés volt. A sajtó több száz jelenlévőt irt, de szerintem voltunk vagy 2 ezren.
Nagyon szervezetten zajlott az egész, több szervező terelte a népet, és a rendőrség is besegitett.
Az Arirangot először ugy 5-6 alkalommal énekeltük el, utána pedig mindenki arccal a viz felé fordult és akkor egyszerre, mindannyian, hangosan, és az olyan szivszoritóan gyönyörű volt. Legalább 6 alkalommal énekeltük el egymás után(igazából nem számoltam, de sokszor) , később a tömeg másik fele nem hallotta egymást, igy kánonban énekeltünk, pedig nem is tervezték.
Többen könnyeztek a tömegben.
Nagyon sok tv társaság volt jelen, és rengeteg riporter is.
kép: az én rózsám.
(a kertészetből hoztam ma délután, aki kertészzel kint voltam Dél-Koreában tanulmányozni a kertészeti technológiát. Elkértem tőle a 3 legszebb rózsaszálját, mégpedig fehéret. (egyet a magam nevében, egyet az engem elkisérő (vagy forditva) anyám nevében, egyet pedig csak ugy mindenki nevében.
vödörben vittem föl Pestre, amiben lődörgött egy 10 cm-nyi viz .
Vagyis friss, üde volt, és csudaszép!)

8/10
edimir 2019 jún. 03. - 21:36:08 8/10 Előzmény Sumomo
(236894/239047)
?
Egy vélemény megfogalmazójának jogában áll, hogy vmi kapcsán gondolatait közölhesse úgy és olyan formában, ahogy azt jónak látja. Épp ezért véleményt sohasem minősítünk, sem annak megfogalmazóját. A véleményben szereplő tényeket, állításokat viszont lehet megkérdőjelezni, vitatni, netán cáfolni. Hmm, de vajon ez történt?

Illiona élt a véleményének szabad közlési jogával. Ha másnak más gondolatai támadtak a sajnálatos tragédia kapcsán, azt is közzé tehette volna Illiona minősítése nélkül.

Nem olyannak ismertelek meg, aki a durva személyeskedést díjazná.... Sajnálom...

Mint ahogy azt is sajnálom, hogy egy ilyen tragédia kapcsán a gyász és együttérzés szavai mellett méltatlan dolgok is idekerültek....
8/10
Sumomo 2019 jún. 03. - 08:08:01 8/10 Előzmény hanguktaekwondoo
(236893/239047)
5*
10/10
offtopic
Ljerk 2019 jún. 02. - 21:30:58 10/10
(236892/239047)
Igaza van Illionának - az, hogy nagy szállodahajók városnéző sétákat tehessenek, eleve valakinek az érdeke volt, hogy engedélyezzék. Rossz idő, éjszakai látási viszonyok és áradás nélkül is veszélyes, amiatt, hogy a kis hajóknak köztük kell állandóan manőverezni. Egyébként azelőtt, ide jöttek Bécs irányából, kikötöttek egy időre, aztán mentek tovább (vagy fordítva).

A lámpás keresés mutogatása a tévében volt a másik. Nemcsak, hogy megrendezett jelenet volt (a képek alapján nemigen lehet másra gyanakodni), de úgy adták elő, hogy én szégyelltem magam. Valószínűleg tényleg keresték őket lámpával is, de az a jelenet amit a tévé leadott, elég otrombára sikeredett.
hanguktaekwondoo 2019 jún. 01. - 00:15:35 Előzmény Illiona
(236891/239047)

Meglehetősen tanulságos ömlesztés. Anamnézis mélységű, összefüggéstelensége miatt ugyan kevéssé szórakoztató kórkép arról, hová viszi az emberi elmét a megátalkodott csökönyösség, a szeretetlen acsarkodás, a szellemi kompromisszumra való hajlandóság és a humorérzék teljes hiánya, a hatalomvágy és az egysíkú, szemellenzős élet- és világszemlélet.
Az információhiányról és a ködös, gondosan kendőzött témakezelést most még nagy vonalakban sem érinteném, mert ahhoz a delikvens már túl sok történelem- és valósághamisított sorozatot tömött magába.
tehát nincs értelme.

Aki saját fészkébe szarik, annak többek között magányos, monomán düh jut osztályrészül, mint ahogyan jelen esetben is megmutatkozik. alant.

Nagyon is közeli az a jövő, amikor -chacun à sa place- egy ország állampolgára csak akkor lehet valaki, amennyiben SZÍVből érzi a kapcsolódást az adott nemzethez.
és nem lesz elég csak az, hogy ott lakik/született
valamint az adott nemzet nyelvét anyanyelvi szinten
-meglehetősen sok helyesírási hibával, fogalomzavarral és alapvető fogalmazási -strukturális baklövésekkel-
írja.

és, horribile dictu, beszéli is.
dühödt kietlenségben.
Min-Rin 2019 máj. 31. - 22:31:50 Előzmény Illiona
(236890/239047)
Ki nem állhatom Woody Allent, de most kénytelen vagyok az ő egyik aranyköpését használni. "Érdekes arca van. Érdekes hogy ez egy arc."

Amit leírtál, érdekes vélemény. Érdekes, hogy ez egy vélemény. Elég szégyenletes, az egyszer biztos.

Jaj, majdnem elfelejtettem! Ki az a Zseblámpa?
Illiona 2019 máj. 31. - 14:30:38
(236889/239047)
Én semmiképp nem hasonlitanám össze a két balesetet.
Mint ahogy az óceánt sem a Duna folyóval, de azért vannak hasonló pontok.

Bár ha jobban belegondolunk: arányaiban megegyezik: ahogy a 49 millió aránylik a 8 millióhoz kb a 300 is ugy aránylik a 21 hez.Ott az óceánban 30 m-es mélység volt, itt meg csak 3 méter.
a parttól való távolság is ott 30 km volt, itt csak 30 méter (vagy még annyi sem).
de a segitség megérkezésének aránya is ugyanennyi, sőt az elsüllyedés is.

Amiben mégis más, és sajnos ez az a pont, ahol NAGYON FÁJ, az az, hogy mig Koreában koreaiakat ért baleset, akár belügyüknek is tekinthető, addig itt nálunk, a mi országunkban (majdnem hazánkat irtam én balga!) pedig koreaiakat. És ettől kezdve nem belügy!
Nem is más országbeli állampolgárokat, hanem pont koraiakat, akik hozzánk, ahogy irtad is , a mi szivünkhöz, de az enyémhez mindenképpen a leges-legközelebb állnak.
És ez már nem tekinthető belügynek.
...............................................................................................................................................................................................
Mert megy a "én nem vagyok hibás" (.........................) , kopasz fejű kigyurt alakok Zseblámpával keresik a halottakat (ezt a koreai tv-ben mutatták!), mert mindenki el van foglalva, azzal, de meg is van elégedve , legalábbis a munkáját tekintve hogy a hatalmon lévőknek tetszen, illetve tetszelegjen ( majdnem azt irtam: .............) , de senki nem teszi a dolgát. Legalábbis azok közül, akiknek országos szinten tenni kellene. Látványos beruházásokat adnak át, közben pedig a hétköznapi élet egyre kaotikusabb, és nem csak a Dunán, hanem mindenhol: a kórházakban, az egészségügyben, a közigazgatásban, az iskolákban, az utakon, stb...

És amig Koreában a Sewol katasztrófája után elindult egy tisztulási folyamat, ami 2 és fél évvel később az elnökasszony bebörtönzéséhez vezetett, és egész egy politikai korszak zárult le, és lett lehetőségük egy uj, tisztább, demokratikusabb politikai berendezkedés kialakitására, addig itt azt sem gondolom rólunk, magyarokról, hogy ez a baleset majd elindit valamit.

Emiatt vagyok nagyon nagyon szomorú!

(A kipontozott részeket én magam moderáltam ki, de mindenki odagondolhat valamit)
10/10
micike_MSc 2019 máj. 31. - 00:19:41 10/10 Előzmény Illiona
(236888/239047)
Az első reakcióm az volt (lett volna), hogy ennyire talán nem rossz a helyzet, hiszen a magyar hatóságok időben és a rossz idő ellenére egész éjszaka a helyszínen voltak, hogy végezzék a mentést. (Kontrasztnak rögtön ott van a Szevol komp 5 évvel ezelőtti tragédiája, ahol tudjuk, hogy hosszú idő telt el a segítségkérés és a mentő beavatkozások között...)

De az több mint elgondolkodtató, hogy a dunai hajózás kaotikus, a sétahajók állapota kritikus lehet, emellett hatalmas és erős luxus-szállodahajók is furikáznak az utóbbi években a Dunán, egyre növekvő számban.
A mentés és a keresés látványosnak tűnt, de mégsem volt hatékony, nem hiába küld Korea (és Ausztria) különleges búvárcsapatot az eltűntek keresésére. Hogy ezt mennyiben a magas vízállás és az erős sodrás okozza avagy a magyar pénztelenség, majd elválik.
Viszont jó volt látni a sok együttérzést, ami a helyszínen és pl. a fb-on megnyilvánult, és remélem ezt látják, érzik a koreaiak is. (A negatív kommentekről, mert olyanok is voltak, remélem kevésbé értesülnek.)
10/10
micike_MSc 2019 máj. 30. - 23:53:48 10/10
(236887/239047)
Sziasztok! Szép estét Mindenkinek!

Tegnap éjjel én is döbbenettel néztem, olvastam a híreket a dél-koreai turisták végzetes balesetéről.
Reggelre aztán még feszültebb lettem, amikor eszembe jutott, hogy 2017 nyarán bizony másodfokú viharjelzés mellett, dörgés-villámlás közepette, szakadó esőben sétahajókáztunk a gyerekekkel a Balatonon és akkor eszembe sem jutott, hogy talán ilyen időben nem kéne... mert mondjuk a hajótársaság biztos tudja a dolgát.
Vagyis egy ilyen tragédia akár velünk is történhetett volna... :(((

De persze itt most más a helyzet, egész nap olvastam a híreket, amikor volt egy kis időm.
A hírekből tudjuk, hogy az utóbbi időben elképesztően megnőtt a forgalom a Duna budapesti szakaszán, a rossz időjárás erre csak rátett, ma estére pedig már az is kiderült, hogy a nagy szállodahajó kapitánya lehetett a hibás, le is tartóztatták a hatóságok.

Vélemények sokasága szólt arról, hogy ez a baleset már régóta kódolva volt, csak idő kérdése volt, mikor-kivel történik meg a tragédia. Egy dél-koreai turistacsoport voltak ők, 6 éves kislánytól 71 éves nagypapáig, családtagok, testvérek: a 7 túlélőn túl 7 halott, további 21 személyt eltűntként keresnek, köztük a hajó kétfős személyzetét.

Ez a tragédia mindenképpen értelmetlen veszteség, de talán épp attól érezzük sokkolóbbnak, hogy nekünk a koreiak ott vannak a szívünkben. Legalábbis ha magamból indulok ki: soha azelőtt egyetlen népet, sem európait sem mást nem éreztem ilyen közel magamhoz, mint őket a kultúrájukkal, a történelmükkel, a lelkületükkel együtt, amióta úgy 8-10 éve elkezdtem felfedezni és megismerni őket.

Szóljon ez a dal az ő emlékükre: Dimashtól az SOS. Nyugodjanak békében!
https://youtu.be/JEz1qGS0T1Q

[A dal szövege magyar fordításban:
https://lyricstranslate.com/hu/sos-egy-földlakó-veszélyben-lyrics.html
A dal eredetileg egy 1979-es francia rock-musical, a Starmania egyik betétdala volt.
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Starmania_(musical)&prev=search ]

A kép egy Koreás fb-csoportból származik. <3
10/10
kimbin01 2019 máj. 30. - 12:22:30 10/10
(236886/239047)
Sziasztok!
Olvasó üzemmódban vagyok, mert nem tudom követni ezt a filmnézést. Alighogy elmentek a lányok, megint készülök ki hozzájuk. Gondoltam, hogy hír lesz itt is, ezért előkapartam az előzményekből a szakértő véleményét (ez valamikor 4-5 óra magasságában volt), aki szerint várható volt egy ilyen targédia. A többi a cikkben:
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/hajobhajaleset-duna-roncs.685157.html
(az áldozatok emlékére)
Illiona 2019 máj. 30. - 09:38:20
(236885/239047)
Sziasztok!

felfoghatalan tragédia!

ma reggelre már minden, de tényleg minden hirügynökség a Dél-Koreaiak hajóbalesetével van tele.
http://www.atv.hu/belfold/20190530-hat-eves-volt-az-elsullyedt-hajo-legfiatalabb-utasa?fbclid=IwAR0yqcjAHUVrbdseB8KLAi-ILN9S0TGSf_1yGh18WM1kkihsRUiYdl3Ow-4

Tudjátok, hogy mennyit ügyködtünk azon, hogy Magyarország minél jobb arcát tudja mutatni az idelátogató koreaiak előtt, hát ennek most vége.
elkeseredtem.
Illiona 2019 máj. 26. - 23:57:33
(236884/239047)
és még egy kis ének mára:
a tegnapi Immortal Songs műsorból egy videó 4 tehetséges fiútól.
https://www.youtube.com/watch?v=CsWTXNldL80

Nos azon gondolkodtam, összehasonlitható -e ez a kinai Super-Vokal cimű müsorban előadottakkal?

Azt hiszem Kina ebben mindenképp előbbre van. Ez nem kritika, ez is 10 pontos előadás, csak...
Illiona 2019 máj. 26. - 16:15:16
(236882/239047)
Sziasztok , szép napot!

mi ez a passzivitás?
Én igazoltan voltan távol, a dél-koreai házaspárt, akiket a multkori találkozón bemutattam nektek is, őket kisértem, bemutatván nekik Szegedet, nem is beszélve a Borfesztiválról (erre nincsenek is szavak), muszáj, hogy tudjanak róla Koreában is!!!

a hét legnagyobb koreai hire, ha még nem olvastátok mindenképpen a dél-koreai Élősködők kapta az Arany Pálma dijat a Cannesi filmfesztiválon!

https://www.nlcafe.hu/szabadido/20190526/cannes-filmfesztival-2019-arany-palma-dij-bong-dzsun-ho-eloskodok-del-korea/?fbclid=IwAR0N4-92zevOZVZWnFppQJJuCJAVYE4lLttWwhhji6Hnx9FKZpDx8ySryVA

az előzetes linkje a cikkben!
10/10
Ljerk 2019 máj. 23. - 23:57:35 10/10
(236881/239047)
Haechi

SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az ekkor még fiatal főhős jelleme azt mutatja, amit A korona hercege sorozatban láttunk tőle, mint öreg királytól. Mintha későbbi fiának jelleme tükröződne vissza, a nagy "gonosz" fiatalkori ellenlábasában - legalábbis, amit fiáról állítottak. Ki tudja?

Egyébként sajnos kicsit "meseszerű" a film - vannak a jó, meg a rossz emberek - és sokat megélt sem ez, sem az politikusok. A szereplők nagy része jó. A karakterek közül a főhős felesége nincs is, hiába látjuk néha, mintha egy "semmi se" hisztérika lenne. Nincs is kedvem tovább elemezni - mert ez egy a nézhető film kategóriánál csak egy picit jobb sorozat:
- egyrészt a színészek miatt,
- másrészt a főhős jelleme egyenes leszármazása Dongi (A királyi ház titkai) jellemének, amit ugyanúgy majdan Yi San fog örökölni.

Ez utóbbi tekintetben, ha nem is a legszebben, de elfogadhatóan beilleszkedik a forgatókönyvírónő trilógiájának közepébe (de sajnos ezt nem fogom egynél többször megnézni, mint a másik kettőt). Az viszont valószínű, hogy valamelyik magyar tv csatorna lecsap rá, ha felismeri, hogy ennek köze van a másik kettő szép sikerrel futott sorozathoz.
8/10
edimir 2019 máj. 19. - 11:07:32 8/10 Előzmény Illiona
(236880/239047)
Bad Thief, Good Thief

Szia!:))))))))))) Szép napot, kellemes hétvégét!:)))))))))))))

Filmet nézni? Jó is lenne, de ott egyelőre csak a restanciákat gyűjtöm. Viszont végre végére értem a Bad Thief, Good Thief sorozatnak....

Szépen elsimogatták a végét. Aki nem értette volna a sorozat "üzenetét", annak J a tárgyalásán az utolsó szó jogán szépen összefoglalja. Tetszett a törvények hálójáról a bálna/ebihal ... gazdag/szegény hasonlat, bár nem túl eredeti, de elég szemléletes. Érdekes, ahogy a társadalmi igazságtalanságra vezeti vissza az egykézést, az elöregedő társadalom problémáját, ez annál jóval összetettebb, de közrejátszat benne ez is.

A sorozat a családra teszi a hangsúlyt. Ott, ahol szeretet, megbecsülés van, ott a vérségi kapcsolat hiányában is erős, eltéphetetlen a "családtagokat" összekötő szál. Sőt, a "Nagymama" háza különböző családokat, embereket fogad be, kovácsol össze, ott harmonikus a több generáció együttélése. Szinte a nyugalom és béke szigetének tűnik a kisebb vitácskák ellenére, hiszen azokról tudjuk, hogy csak a másikért való aggodalom, féltés van mögöttük többnyire.

Ellenpontja ez a Elnök lányai és azok családjai... Maga az elnök is megtapasztalhatja a kórházban, hogy öröksége fontosabb a személyénél... Aztán a családtagok árulják el egymást a pénzért a legaljasabb, legszemetebb módon... Hazugság, átverés, megtévesztés, erőszak, ridegség és a legprimitívebb önzés....

A két főszereplő fivér alakja két remek színészt kapott, azt hiszem, minden rezdülésüket/szavukat élveztük, olyan életteli, különböző, de egyformán erős karakter sikerült megjeleníteniük.

Az egyik kedvenc mellékszereplőm az idősebb nővér az Elnök lányai közül. Negatív karakter, de egy igazi energiabomba, ahogy sűrűn pergő a nyelvvel hengerel le mindenkit.

Sajnos Chilsuk gyenge volt, nem csak a karakter, de a színész is. A könnyen megfélemlíthető, a könnyen botló esendő kisember, a vége felé pedig a bátortalanul udvarló férfi nagyon egysíkúra sikeredett, az örökké bocsánatért siránkozva könyörgő, műkönny-folyamokat produkáló "apa" már kicsit fárasztó volt 50 részen keresztül.

Jó kis sorozat, valós problémákat vett fel, de ezeket szinte meseszerűen oldja fel. Mert törvényesen nem megy. Kell egy "J" katalizátorként, aki mindent mozgásba hoz és tart. Csak sajna ugyebár "J" maga is törvénytelen eszközzel él, lop. Így ugyan kapunk a végére egy igazi népmesei befejezést, a jó elnyeri jutalmát, a bűnös bűnhődik. De ahogy "J" beszéde a tárgyaláson is rámutat, még nem lehet hátradőlni, még társadalmi szinten nincs megoldva, csak a történet/mese szintjén.
Illiona 2019 máj. 18. - 14:12:06
(236879/239047)
Sziasztok!
Hol, van mindenki? filmet néz?

Én továbbra is hallgatom azokat a videókat, amelyek a 15-i kinai fesztiválon hangzottak el (RAIN, Andrea Bocelli, és Dimash...

Most egy másik ismerősre hivnám fel a figyelmet: Jane Zhangra, aki pont Dimash mellett énekel.
Róla már többször is beszéltünk itt a fórumon, bemutattam az egész életrajzát, ő volt az aki az Ötödik Elem betétdalát kiénekelte úgy ahogy azota sem senki más (még Dimash sem). Nos, most egymás mellett énekeltek:
https://www.youtube.com/watch?v=3VjRi6iXH1A&fbclid=IwAR2J6rIv0cDqosEXKqQY8SZE_5FzLCwyfVFxOPQiKFu0-HabB507q89bxHc
Illiona 2019 máj. 16. - 08:26:43
(236878/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

Hol van mindenki? filmet néz?

Feltettem ezeket a kinai élő tv-s videókat tegnap, és pár szó csak az "élő" közvetitésről.
Minden egyes műsor 20 perces csúszással megy adásba, igy mindegyik hiradó, és élő műsor is.
Igy van ideje a politikailag nem korrekt beszólásokat kivegyék a cenzorok.
De van idő az esetleges hibák kijavitására, és a feliratozásra is, hiszen kinában mindent, de tényleg mindent feliratoznak, a hivatalos állami nyelvre.
Persze ott is van kivétel. Egyetlen egy.
Na mi az?
Nos az olimpia nyitóünnepségén elhangzott dal! az tényleg élő egyenesben ment!
Andy Lau énekelt itt a videó:
https://www.youtube.com/watch?v=6iBJ9wZtTtY
Illiona 2019 máj. 15. - 21:32:42
(236877/239047)
Bocsánat de még csak egyet!!!

https://www.youtube.com/watch?v=xxsxlhIAr2k

ez Jackie Chan által megkompenélt táncjáték:
érdekes szinek: piros fehér és zöld - de semmi közünk ehhez !!!!
érdekes ez a harci tánc
a levegőben lévő citerás
Jackie Chan
meg ugy együtt-....
Illiona 2019 máj. 15. - 21:01:48
(236876/239047)
de nem ez volt az egyetlen távol-Keleti hir ma, üzent nekünk magyaroknak Kim Jeong Un is!
Egész délelőtt ezen nevettem!
Mégpedig az euroviziós szereplésünkkel kapcsolatosan. Én már évek óta nem követem ezt a müsort (a többit se) de most megtudtam ebből az üzenetből mindet:

ez Észak-Korea hivatalos facebook oldaláról vágtam ki képvágóval, ugyhogy kéretik a szövegért a képre kattintani.
De meg is lehet keresni a facén, sok ötletes hozzászólás van....
Illiona 2019 máj. 15. - 20:47:21
(236875/239047)
Andrea Bocelli szereplése ma Pekingben:
https://www.youtube.com/watch?v=XSR3XOOOpp8

Igérem nem teszek fel több videót :))))))))

Amikor reggel már olvastam a hireket, (pedig lett volna munka is ezer!!!!) hogy hol is lehet majd megnézni az élő adást, meg érkeztek a sztárok, meg az ilyen megelőző videók, teljesen el voltam itt ragadtatva, és mondtam itt az irodai lányoknak, hogy ez olyan mint a puncsos puncs!
(Nem tetszett nekik, de nekem tetszik)
Illiona 2019 máj. 15. - 20:37:49
(236874/239047)
na, megtaláltam itt van RAIN is, a kinai fiút is ismerem, a 2017-es Singer músorban tünt fel (számomra persze)
https://www.youtube.com/watch?v=cu8Wol7L5k0

én egyáltalán nem csodálkozom ezen az összeszokott táncon gyerekek, és felnőttek esetében: Kinában hétköznap egy vidéki városban a folyóparton csak ugy összegyülnek, és táncolnak 2-3 órán keresztül, utána hazamennek, mert másnap munka van.
A vérükben van a muzikalitás, de ezt én sem gondoltam volna róluk.
Pekingben az Ég Temploma melletti hatalmas parkban is izgalmas élet folyik: vannak akik csak kártyáznak, vannak akik tajcsiznak, és mindenféle tornagyakorlatokat végeznek. Egy nő háttal a forgatagnak furulyázott, az emberek megálltak hallgatni, aztán továbbmentek.

Illiona 2019 máj. 15. - 20:25:32
(236873/239047)
Ma nagy napja van a Dimash és Rain rajongóknak, ez a két Ember ma fellépett Pekingben ( a Madárfészek Stadionben) Andrea Bocelli társaságában.
itt a kinaiak bemutatója Andrea Bocelliről:
https://m.weibo.cn/status/4371878099698364?fbclid=IwAR1IALX23iun3vVNXaHQz-3G80_YlKGnm3NyWlPeGprga7CumCsBtKkrrg4#&video
itt Van Dimash beszélgetése Andrea Bocellivel:
https://www.instagram.com/p/Bxe93r6HB0U/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=8rpbe3jhq3xe&fbclid=IwAR21QuDilQy-6BBbstNaJ8p6w1fFvI5UErAf_fEbDUxVoU4UnlUDWXOx3io
állitólag azt mondta Dimashnak, hogy csodálatos hangja van, amit ő meghajolva köszönt meg.

Most egyfolytában nézem a videókat, amit rajongók felpakolgatnak a netre, (az élő adásra nem sikerült rákapcsolódnom) ezek a kinaiak megint valami csodálatosat hoztak létre: azok a szinek, fények, dalok valami csudaszép.
Még Raint nem találtam, de majd! A műsor majdnem 4 órás volt.

itt egy videó a mai napról, mindössze 4 perc

https://www.youtube.com/watch?v=6LMK6nnoEBw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR03g77ELLuYo7i0wr2pucUGcGlhf9NZeEl8uWi5ccds-XWT2rgNzEn4QFY

"Ez egy reprezentatív dal Kínában a különböző etnikai kisebbségek, valamint a különböző fajok és országok közötti barátságért. Számtalan fontos alkalomra énekelték, mint például a pekingi olimpia 2008 és az APEC 2014.
A dalt 1953 áprilisában írta Fan Yu, a zeneszerző Mai Ding-szel együttműködve.
2008-ban a nyári olimpia záróünnepségét a Pekingi Nemzeti Stadion "Madárfészkében" tartották, ahol Jackie Chan vezette a 68 csoportot, amely az 56 kínai etnikai kisebbség képviselőiből állt. az ünnepség fináléja. Ez a világ etnikai csoportjainak integrációját szimbolizálja. 2014-ben az APEC üdvözlő vacsoráján üdvözlő számként használták. Ez a népdal régóta ismert minden korosztály számára, ez a kínai vendégszeretet művészi kifejezése." a facén irta egy rajongó
Illiona 2019 máj. 15. - 17:02:02 Előzmény edimir
(236872/239047)
Bad Thief....
Amikor szétválasztotték az egy országot kettő országgá, akkor már a kincsek elásva voltak.
Vagyis a fele megilletné Észak-Koreát.
Még jó hogy ez csak mese, a valóságban hogyan is oldanák meg? Egy régi könyvnek pl nincs értéke, felbecsülhetetlen, megoszthatatlan.
Más: Nekem egyáltalán nem volt gügye az örökség várományosa, sőt a gazdag oldalon neki volt a legtöbb esze . Nem hajtott a hatalomért, és nem hajtott a pénzre sem.
Amikor a végén mondják neki, hogy ő is elvesztette a részvényei nagy részét, akkor olyan könnyedén mondja ki az igazságot: marad igy is annyi amennyiből megél.
Őrá egyáltalán nem illik az önzés szó, de a gügye sem.
Viszont J nagyon szemét vele. Barátságot szinlelni, ugy tenni, mintha figyelne rá, és a háta mögött kijátszani, ez szemét dolog volt tőle.
Azonkivül a lány is csak hitegette, azt sem tudta melyik fiút fogja meg magának, mert az ügyész is nagyon tetszett neki, és a gazdag fiú is tetszett, hogy teszi neki a szépet, ugy gondolta, hogy elég jó nő ehhez. De nem, az ügyész sem bánkódott utána, a gazdag fiú is remélem oda helyezte magában ahová való...
Apropo! egy nagyon komoly kérdés: egy tolvajnak ki is a felesége? Igen... az... :)))))
Illiona 2019 máj. 15. - 16:28:16
(236871/239047)
Junius 14.én kezdődik egy uj 10 részes sorozat a JTBC csatornán, Aide cimmel.
A főszerepben Lee Jung Jae, aki eddig főleg mozifilmeket preferált, ugy hiszem eddig mindössze 2 sorozata volt és tucatnyi mozifilmje.
A Aide egy bünügyi nyomozós lesz, de sajnos nem nélkülözzük (én nem is nélkülözném) a romantikus szálat sem.
a női főszereplő Shin Min-A lesz.
http://asianwiki.com/Aide_(Korean_Drama)
8/10
edimir 2019 máj. 15. - 01:31:33 8/10 Előzmény Illiona
(236870/239047)
Bad thief Good thief – Rossz tolvaj, Jó tolvaj

:)))))))))))))))))) Hát nem erről szól az egész sorozat? A mohóságról, ami nem akar osztozkodni, mindent akar... A gügye unokának van egy mondata az anyjához, amikor a vállalat elnökségének megszerzéséről van szó, hogy annyi pénze van mát úgyis, amit életében nem tud elkölteni..... Az anyja válasza, hogy az csak aprópénz....Mindenre és még annál is többre képesek... lecsupaszítva ott az önzés... felrúgva az egész addigi életüket, a szálakat eltépve, ami összekötötte őket...

Igen, Észak-Koreának járna a fele, hiszen közös történelmi múltjuk nemzeti kincsei.. eddig még csak a két lopott nemzeti kincset láttuk, a Silla korszakból származó népdalkönyvet és a korjói celadon csészét....de biztos akadna közte olyan is, ami mondjuk Goguryeo idejéből való, az pedig egyértelműen északé kéne, hogy legyen....
Illiona 2019 máj. 15. - 01:12:09 Előzmény edimir
(236869/239047)
Most néztem a Confession befejező 2 részét, és abban volt egy utalás, hogy mi is a "nemzeti" ügy.

És akkor bevillant, hogy a Bad Thiefben megtalált nagy "nemzeti" kincs, annak ugye a fele Észak-Koreát illette volna meg.
És odaadták? nem!
Akkor ez most lopás avagy sem?
Illiona 2019 máj. 14. - 15:28:53
(236868/239047)
Bad Thief...
A mózesi kőtáblák már nem érvényesek, már más szabály van.
Nem akarom itt részletezni, de emlékezz vissza, amikor ezt magyaráztam személyesen, és Crutia mennyire meglepődött! Akkor csak nevettünk , de ez most más szituáció, itt a sorozatban ez komoly morális kérdéseket vet fel.
A régmultban történteket hagyjuk, azért az ellenállóknak ez egy hazafias cselekedetei voltak, hogy elásták a kincset. Aki pedig akkor elárulta őket az egyszerűen áruló volt, nem minősithetjuk le tolvajjá, nem is értelmezhető ebben a viszonylatban. Ezek itt más tipusú cselekedetek!
Itt csak kizárólag ebben a mai korban történteket kell vizsgálni. (Csilsuk parókás korában elkövetett lopásokat nevezhetjük a túlélés részének, vagyis azt is jobb hagyni).

Ma már azonban senki nem éhezik. Vagyis minden lopás jogtalan.
Amit pedig J csinál, az hétköznapi lopás, semmi más.
Nagyon elmismásolták itt a sorozatban, de megérdemelt volna egy tényleges büntetést.
Tette semmivel nem magyarázható meg, mert minden érvelés mögött azért valami sántit.

Ma már van rendőrség, ügyészség, van a média, az internet.
Ha nem tudja valakire rábizonyitani a bűncselekményt, akkor nem is kell.
Majd mindenki elszámol ugy a lelkiismeretével, ahogy tud.
A cél szentesiti-e az eszközt?
NEM!

8/10
edimir 2019 máj. 13. - 23:55:16 8/10 Előzmény Illiona
(236867/239047)

Igen, ráadásul folyamatosan változnak a viszonyok, így az emberek is, a hozzáállásuk... akit rendíthetetlen kősziklának vélnénk, annak is akad gyenge pontja. Ki miért hajlandó mindenre, kit mi motivál? És bizony sokszor el kell gondolkodni a címen. A mózesi kőtáblán olyan egyszerű... Ne lopj!
Csak ennyi, mert "parancsolat", a 10 közül az egyik, így nincs mellé semmi kiegészítés, magyarázat, nincs enyhítő körülmény, csak szimplán a tilalom...

Persze mi emberek keressük a kiskaput... Mert ugyebár mások is megteszik, sőt többet, nagyobbat lopnak.... mert... és jönnek a kibúvók, a rászorultság, a kényszer... az a bizonyos "csak most az egyszer"... Az európai kultúrában itt Robin Hood, a koreaiban Hong il Dong... a gazdagoktól a szegények számára jótékony nemes tolvaj....

Itt a sorozatban már a múltban ott van a "jó tolvaj", az ellenállók kis csapata, aki a nemzeti kincseket lopja el a japánokkal kollaboráló "rossz tolvaj"-tól... és persze ott van még az ellenálló kis csoport áruló tagja, aki magának is lenyúl a lopott nemzeti kincsekből.... hmm, talán ő a "legrosszabb" tolvaj....

Aztán megkapjuk a mát, ahol kicsiben és nagyban folyik a lopás... Törvény ugyan létezik, csak éppen az összefonódások miatt hatástalan.

Kinek van igaza? A Rendőrlánynak, aki szerint J is elfogandó és megbüntetendő, mert tolvaj... tehát nincs kivétel? A cél nem szentesíti az eszközt?! Vagy a kevésbé "merev" álláspontnak, ami a körülményeket is mérlegeli?

Hát van min elgondolkodni, a cím és a sorozat alaposan körüljárja a témát....
Illiona 2019 máj. 13. - 20:05:29
(236866/239047)
Bad Thief....

hű, bele kellett néznem, hogy hol is tart a történet, ami a 31. rész, és ott is maradtam vagy 2 órát, nagyon izgalmas, és igaz hogy már végignéztem, de ez akkor is nézhető, ha 2. alkalom.
Nagyon tetszik a karakterek ábrázolása.
Az első részek alapján ugy elkönyvelte az ember, hogy ki a gonosz, ki aki csak átlagos, és ki a jó. De itt jobban megismerve a helyzeteket megváltozik minden vélemény.
8/10
edimir 2019 máj. 13. - 06:55:41 8/10 Előzmény edimir
(236865/239047)

Csak lassan tudok előre araszolni a sorozatban, de talán most, hogy végére érünk a festetési hercehurcának, beáll a normál üzemmód.... a 31. résznél tartok... véleményem lenne már most is, de még várok vele, elég sok a változás....
Illiona 2019 máj. 11. - 19:05:08
(236864/239047)
Confession

Spoiler

a 15. részt is megnéztem, az angol felirat ugyis jó ha kedden lesz.
Az izgalmak a végletekig fokozódtak, ez egy tényleg fantasztikusan jó sorozat.
Az igazi nagykutyák, akik a védelmi pénzekből nyultak le jókora hasznot (ezek a koreaiak! sóhaj) egyenlőre még mint futnak, de azért az igazság kezd már kirajzolódni.
A számunkra is, és a közvélemény számára is.

És egy tanulság némely tisztaságmániásnak: nem kell mindig a port törülgetni! Az a kis némi por a felső padkán akár majd életet is menthet!!!!!!
Én is ehhez tartom magam, és portörülgetés helyett megyek filmet nézni!!!
Illiona 2019 máj. 09. - 21:50:16
(236863/239047)
Confession

megnézve a 13-14. epizód is. Már csak 2 rész van hátra.
Ugyanolyan izgalmas, érdekes, mint az első részek voltak.
Néha már sok abból a beszédstilusból, ami főleg a hanyag csudatitkárnőt jellemzi, de hát ennyi negativum belefér.
Egyáltalán nincs benne romantikus szál, kész felüdülés. Mondjuk nő sincs benne (hála a Teremtőnek), csak az alkoholista lány, az meg ugysem kell senkinek, legalábbis ügyvédünk sokkal jobbat érdemel.
Illiona 2019 máj. 09. - 02:21:48
(236862/239047)
Bad Thief...
Én nem tartottam ezt a soroztatot annyira nyomasztónak, bár a régmult eseményeit itt is több részen keresztül mutatták be, szerintem 5-10 perc is elég lett volna. De amikor a mába érkeztünk, attól kezdve már van vidámabb rész is, némi humor.

Kivéve ugye a kutya meséjét, a hűségről. Na az az 5 perc tényleg nyomasztó volt.

Végig azt hittem, hogy a nyomozólányba fog mindkét testvér beleszeretni, már előre sajnáltam kedvenc ügyészünket, de hála az égnek, helyén volt az esze, és megmenekült ettől a túlbuzgó nőszemélytől.
Azt hiszem neked is ugyanaz a bajod vele: a túlzott igazságérzete miatt nincsenek korlátai sem, és ezt is ugyanolyan nehéz elviselni, mint ha igazságtalan lenne :)))
A szinésznő is többet mutatott gyerekszinészként, mint igy "felnőve" ebben is egyetértünk.
8/10
edimir 2019 máj. 08. - 23:31:48 8/10
(236861/239047)

Általában nem szokott bajom lenni a színésznőkkel, többeket kedvelek... de itt a rendőrlányt alakító Seohyun nem tartozik közéjük. Legutóbb a Time-ban láttam, ott tönkre is vágta a sorozatot... sajnos itt is őt érzem a gyenge láncszemnek. Pedig a karakterrel elviekben nem lenne gondom,az alakítással annál inkább.....
8/10
edimir 2019 máj. 08. - 23:15:01 8/10 Előzmény Illiona
(236860/239047)
Spoiler

Bizonyára kell az üzleti életben egyfajta szenvtelen távolságtartás, hogy racionális alapon szülessenek a döntések, de itt ezen felül még ott egyfajta szükségtelen arrogancia is, ami végiggyűrűzik az egész rendszeren... Tovább haladva a történetben tovább mélyült ez a kellemetlen érzetem... már nem csak cseboléknál jött elő ez a kivagyiság, hanem egyre több közegben, mindenütt, ahol alá-fölé rendeltségi viszony volt... az ügyvéd tanoncoknál, ahol a sanbee lép fel az árva, de nála tehetségesebb ügyvédtársával szemben... vagy a megszondáztatott ügyvéd a közlekedési rendőrlánnyal szemben.... életkor/család/hivatali pozíció mind-mind lehetőséget ad arra, hogy az alattad állóba belerúgj... s itt a sorozatban ezt nagy élvezettel meg is teszik... mintha csupa frusztrált, boldogtalan ember lenne, aki ebben éli ki magát, ebben leli örömét. És ez már vhol nem egészséges, hanem egy rákfene....És ennek már semmi köze a gazdasági fejlődéshez, ez már deformitás, ami a múltból korcsosan sarjad...
Illiona 2019 máj. 08. - 16:51:16
(236859/239047)
Bad Thief.... Rossz tolvaj...

a negativ karakterek szerepeltetése ugy hinnénk, a való életben nem is voltak talán ilyenek, de épp a gazdasági sikereik mutatják, hogy volt ilyen a valóságban is.
Korea szédületes gazdasági fejlődést mutatott be az 1980-as évektől, és talán előtte is,( de arról keveset tudunk.)
Előbb a japánok vittel el mindent, ami szétszedhető, leszerelhető volt, utána a 3 éves polgárháború sem kedvezett a gazdasági fejlődésnek.
A maradék fél ország ott volt kifosztva, a szakemberek eltüntek, vagy északon maradtak.
az a csuda, hogy egyáltalán megindultak fejlődni!!!Az, hogy ebből a nincstelenségből felépitettek egy egész országot - hiszen ott nincs is 30 évnél régebbi épület, az autópályák, a vasútvonalak, a mindenféle gyárak, üzemek, a metró stb... azt szerinted kik csinálták?
hát ugyanezek a szörnyű, lélektelen, de kőgazdag emberek!
Hát az ilyen Csilsuk féle emberek biztos nem csináltak volna semmiféle fejlődést, de mégis az ő izzadtsága és élete is benne van, sok millió kisember izzadságával és életével együtt!
Az a társadalom azt az utat járta végig.
Nálunk minden másképp volt! minden demokratikusan, népszavazáson, meg mindenféle uton intéződik el, és emiatt nincsenek jó utjaink, jó kórházaink, jó egészségügyünk, jó katonáink, jó iskoláink stb...
Lehetett volna más út? mennyire szükségtelen, és felesleges kérdés! A multon már nem lehet változtatni, mindenki ugy élte meg ahogy megélte, amilyen környezetben szocializálódott.
Koreában is megindult egyfajta tisztulása a társadalomnak, elég csak az elnökasszony féle botrányra gondolni, arra a 8 gigatüntetésre, aminek szemtanúja is voltam, azonkivül itt van a tavalyi szexbotrány, és a mostani nagy kábszerbotrány stb ...
Ezek mind a társadalmi tisztulás jelei.
De már nem lesznek gigavállalatok, hiszen azokat az elrendezett házasságokkal tették biztonságossá. Nem születnek gyerekek, akik korlátlanul biztosítanák az olcsó munkaerőt.
És végül Dél-Korea gazdasági fejlődése is lezuhan oda,. ahol mi, európaiak tartunk.

Az ezt következő ciklust én sem tudom még megjósolni sem....
8/10
edimir 2019 máj. 08. - 07:03:21 8/10 Előzmény edimir
(236858/239047)

KÉP: - felirat - úgy tűnik a Chunoban elhangzott Csoszon kori igazság a mára is érvényes... a kisember nagy rászorultságában lop, akkor teljes erejével sújt le rá a törvény, ám aki nagyban csinálja kellő hatalommal, pénzzel rendelkezve, az tovább gyarapszik, avanzsál....
8/10
edimir 2019 máj. 08. - 01:02:15 8/10 Előzmény Illiona
(236857/239047)

Spoiler

Én épp csak elkezdtem, még csak a 7. résznél tartok. Számomra eddig roppant nyomasztó. Nem a szegénység, sokkal inkább a hatalmaskodók dölyfe. Ahogy vmi Csoszon-kori ferdítésként az egykori uralkodó családhoz hasonítja magát és családját az Elnök. Még csak emberszámba se veszi a nem az elithez tartozókat, ezért megölésük, haláluk lepereg az önteltségéről, a "leckéztetéseiktől" pedig felfordul a gyomrom... Ő , az idősebbik lánya és annak züllött fiacskája kellően tudják megutáltatni magukat. A kivagyiság, a mindenki felett állás mellé betársul náluk a kicsinyesség, ahogy élvezik mások tönkre tételét, megalázást.... megtanítani nekik hol a helyük....
Mintha nem is egy jogállamban játszódna a sorozat, bármit el lehet követni büntetlenül, ahogy az ártatlanból is lehet bűnbakot fabrikálni....

Kimbin... itt van mellettem a "kis fakard"... hát persze, hogy kedves emlékeket idéz... a "kisfakardos"-t:))))))) Hiába, 10 ezer évig éljen Silla!:))))))))))))))))))
Illiona 2019 máj. 06. - 23:14:29
(236856/239047)
Intimate stranger

ez az az üditő eset amikor nem kell vitatkoznom, mindennel egyetértek, amiről edimir irt.
A koreai változat nem jobb, mint az olasz, és a koreai emberhez, bármennyire is városlakó, modern ember, nem illik az olaszok fesztelensége, szókimondása, harsánysága.
Nem sikerült igazán a szereplő választás sem. A „babá”nak forditott pasi nekem nem is volt soha kedvencem -tudom, hogy sokan szeretik – de itt is ugyanolyan sótlan volt, mint a többi sorozatában. De a Lucky Key bérgyilkos is főszereplője itt nemigen játszhatta volna el a nagy hóditót, őt egyáltalán nem a szépségéért szeretjük, és akkor nagyon finom voltam.
Az elején az a 4-5 perces 34 évvel ezelőtti kis bejátszás meg mi is volt? még mindig kiskorúnak néznek bennünket – de legalábbis engem? mert nem tartották elképzelhetőnek rólam, hogy elhinném, hogy ők régről nagyon jó barátok?
Most visszagondolván 34 évvel ezelőtti barátaimra, akikkel akkoriban lógtam együtt, akkor voltam 22 éves , talán 1-2 ismerős van köztük, de az igaziakat mind sokkal később ismertem meg.
Az egyik barátnőm fogalmazta meg a 60. születésnapján (aki a táborban is meglátogatott, és megnézett 2 filmet velünk) hogy az élet olyan mint egy vonat. Időnként valaki, valakik felszállnak és együtt utaznak, és valaki vagy valakik időnként leszállnak. Akik leszálltak, azokat egyszerűen el kell engedni, és persze vannak akik végigutaznak vele, és olyanok is, akik csak épp egy megállót utaznak vele. És ez milyen igaz!
Nos ezek a 34 évvel ezelőtti képek teljesen feleslegesek voltak, az olasz eredeti változatban nem is voltak benne.
Ez a film ujragondoltatott velünk egy csomó fogalmat: mit is jelent a mai világunkban a hűség, a barátság, az irigység, az önzés, az öszinteség, illetve az öszintétlenség, a család, a tolerancia, az elfogadás, és sorolhatnám még…..
a film végső következtetéseként le lehet vonni, hogy a barátság már ott eltünt, amikor ezek a fiúk házasságot kötöttek. Ezzel ugye fel is higultak. A próbálkozás megvolt, hogy barátok maradnak, de csak egyszerű haversággá leminősültek.
Ez a vacsora volt egy próbálkozás, hogy régi barátság romjain ujraépitsenek valami értékeset, de ez már múlt, nem lehet. De a beszélgetésekben még ott van a lehetőség, de már nem is próbálkoznak, illetve sikertelenül.
A feliratot kacs forditotta, köszönet érte! Ő az oppa szót végig babámnak forditotta, ez lehet a forditói szabadság is, ebbe a filmbe, ebbe a viszonyba – idősebb szegény pénzszóró pasi és fiatalka buta de gazdag feleség- szerintem valahogy nem illett ide.
De végül is holdfogyatkozás lévén fogott a vörös Hold átka: biztos hogy átok volt: nem éppen Áldás? Hiszen a jótékony feledés homályában el is felejtődött ez az éjszaka az összes kellemetlen titokkal együtt. Hogy miért? mert még a társadalomnak nincs válasza a feltett kérdésekre, amit magában minden mozinéző feltett. Nincs jobb együttélési forma, a régit meg már kinőttük.
Hogyan tovább? Vélemény?

Illiona 2019 máj. 06. - 16:52:56
(236855/239047)
Bad Thief...

és a főszereplő, aki már a Bábelben is meggyőző volt (és még tucatnyi sorozatban)
KIM JI HOON
Illiona 2019 máj. 06. - 16:48:54
(236854/239047)
Bad Thief ...

a 2. számú főszereplő.

Az ázsiawikin őt jelölték meg 1. számú főszereplőként, de szerintem a személyiség súlyosságát tekintve semmiképpen sem.
Amugy nagyon jól hozta a bohókásnak tűnő, de ugyanakkor elkötelezett fiú szerepét.
Illiona 2019 máj. 06. - 16:46:38
(236853/239047)
Bad Thief

Csilsuk fiatalkori képe: nem is olyan fiatal már a szerephez, igaz?
Illiona 2019 máj. 05. - 21:45:04
(236852/239047)

Azzal kezdeném, hogy jó tolvaj nincs. Semmilyen összefüggésben, semmilyen körülmények között.
Persze lehet filmben, ami elrugaszkodik a valóságtól, de ez rossz üzenet, a való életben egyszerűen NINCS.
Ez egy 50 részes hétvégi sorozat, ami azon kevesek közé tartozik, hogy van rendes magyar felirata.
Maga történet – jó koreai szokás szerint – 20 évvel korábban kezdődik. A Felszabaditó Hadsereg vezetője eldugott a hegyek között egy nagyon nagy értékű „Nemzeti Kincs” összegző néven futó valamit, gondolom aranyat és más ereklyéket, iratokat. Azt hogy hol található, egy térképre berajzolták, és utána a térképet 3-be szétvágták, és egymás között elosztották. Az egyikőjük áruló lett, viszont a kincset nem sikerült megszereznie.
Évtizedekkel később már csak a leszármazottak élnek, és megindul a harc köztük a térképek illetve végső célként a kincs miatt.
Akik a kincset akarják, nem válogatnak az eszkozökben: több ember halálát is okozva.
Ezen térképvadászat közben egy család életét követhetjük nyomon a kezdetektől a mai napig.
A családfő lopásokból tengeti amugy szánalmas életét, csak a családjában találva egy kis erőt a továbbéléshez (továbblopáshoz). Van egy fia, aki 15 éves koráig marad a családban, folytonosan kirekesztve, hiszen az iskolában is kizárják az iskolatársak maguk közül, tolvaj apja miatt, hiába jó tanuló.
A családhoz kerül az egyik meggyilkolt leszármazott kisfia is, aki végignézte apja meggyilkolását, igy a befogadó családot nagyon megszerette, mert sérültként is szerették.
Különösen vonzódott a nagyfiúhoz, aki okos volt, szép volt, megbizható, és gondoskodó.
De egy napon az anya is meghalt, és a nagyfiú akkor eltünt.
a történet a napokban – 19 év elteltével folytatódik.
Az apa fogadott gyereke már felnőttként, ügyvédként tevékenykedik, az apa kis lakatosmühelyt „vezet” (csak csinálgatja). Eközben minden lehetséges helyen keresik az idősebb fiút.
Az idősebb fiú már ügyész, álnéven egyedül élt az elmúlt 19 évben, egy árvaház segitségével jutott el oda, ahová eljutott.
Ő egyből felismeri az az apját és a kis testvért de viszont ők nem.
És elindul a bosszúállás, a leszámolás, a térképek helyének kideritése, a kincskeresés, az emberek kiismerése, a bizalom, és bizalmatlanság, a barátság és szerelem körül.
Nagyon izgalmas sorozat, nagyon jó a témája, semmi klisé, nagyon jók a főszereplők, mindkét fiú telitalálat.
Miattuk is érdemes végignézni.
Ami hibát találtam: Az apa megszemélyesitője Csilsuk, ő aki a végére belejön, de eleinte túl öreg a a gyerekek apjának lenni. Emiatt parókát adnak rá, vagyis túl mű nekem. A koreai maszkmesterek csak ennyire képesek? csak kérdezem! És a főszereplő lány: nekem ő túlságosan jó, aki mindig harcol az igazságért, emiatt bármikor bárkit kioszt, megmond, beleszól, megmagyaráz, nem vesz figyelembe senkit, és semmit. Mindenkinek őrá kell tekintettel lenni. Az EGO a legerősebb eszköze. A szinésznőt eddig a Passionata Love gyerekszereplőjeként ismertem csak, akit az első részben meggyilkolnak, vagyis akár semminek is tekinthető.

Illiona 2019 máj. 05. - 12:46:53
(236851/239047)
Bangzi Melody

a rendező:
Dusheng Zheng
Illiona 2019 máj. 05. - 12:45:02
(236850/239047)
Bangzi Melody

egy kép a filmből
Illiona 2019 máj. 05. - 12:14:19
(236849/239047)
Bangzi Melody - Falusi Dallam
Még visszatérnék néhány mondat erejéig a tegnapi filmre: már nagyon kimerült voltam az este.
A filmről:
1980-ban Kinában épp földosztás előtt járnak. Ekkorra már minden demokratikus és romantikus eszmét, érzést kiöltek az emberekből. Ez a világ végén lévő kis falucska, ami télen megközelithetetlen, kizárólag mezőgazdaságból élnek.
Itt él a „falu bolondja” akinek az egész élete szánalmas.
Katona volt, valószinűleg akkor tört meg az elméje, ami az idők folyamán, az őt ért atrocitások, és bántalmazások hatására csak tovább nött. Hozzájárult még a kislánya halála, aki a keze között fulladt meg.
Ez az őrület addig fokozódott, míg a faluközösség számára is veszélyessé vált, igy egy elmeotthonba vitették el.
De nem ennyire egyszerű a történet.
A filmben nagyon árnyaltan benne van hogy a közösség mennyire nem megértő a bolonddal szemben, minden ami idegen tőlük, ami más, azt ki is vetik maguk közül.
Benne van a kinai parasztok 5000 éves földéhsége, amit semmilyen diktatura nem tudott kiölni, sem régebben, sem most. Mindent, és mindenkit beáldoznak ezen - egyébként az életet jelentő – mohóság miatt. Képesek arra, hogy őrületet szinleljenek, és képesek arra is, hogy egy őrültnek vélt embert intézetbe zárjanak.
Az emberi lélek ilyen módon való kiteritése nagyon szépen megvalósul a filmben, nagyon ritka ezközöket vet be a rendező: a közeli képek, a zajok: a kutyaugatás, a szél hangos játéka a madárijesztőkön, a puskalövések hangja töri meg a falu amugy túl csendes életét.
A mozit talán emiatt is nagyon hangosra állitották be, ezek a nagyon erős hangok szinte sértették a dobhártyámat.
A rendezővel való film utáni kérdezz-felelekben kiderült:
a falu egy valóságos falu, Kina északi részén, ahol müködött egy amatőr szinjátszó csoport. A rendező 9 faluban járt, amikor itt a 9.-ben megtalálta ezt a csapatot. A filmben végig amatőrök játszanak, egyetlen hivatásos szinész sincs köztük.
Lehet hogy emiatt a szereplők nagyon hamar beleilleszkedtek ennek a filmnek a jeleneteibe, nagyon könnyű volt felvenni őket, a rendező szinte ugy érezte, hogy akár az egész filmet eljátszanák ugy egyvégtébe, megállás nélkül.
A szinjátszó kör vezetője is szerepel a filmben, aki egyébként a falu jelenlegi páttitkára is egyben, és egyszerű ember létére nagyon jól tudott számolni – mondta a rendező a film költségeire célozva.
Ma már ebben a faluban is másképp élnek, a tv. a mobiltelefonok megjelenésével, valamint a fiatalok elvándorlásával másmilyen az élet arrafelé is. 5 évvel ezelőtt az utolsó kis házba is bevezették a villanyt, ugyanazt a miliőt már nem lehet megtalálni.
A falu lakosai mégis azon gondolkodnak, hogy meglovagolván a film általi ismertséget, a falu látogatottságán keresztül jutnánának uj megélhetési forráshoz.
A beszélgetés végén az eghyik kinai néző megkérdezte: tényleg bolond volt-e a bolond, vagy csak ugy tett. A rendező válasza: mindenkinek magának kell eldönteni, erre nincs válasz.
A Bangzi Melody egy nehéz film, lehetetlen minden benyomást igy leirni, és a rendezővel való beszélgetés is másfél óráig tartott, vagyis abból is csak kis kivonat az, amit itt leirtam.
A film és a felirat még vadászat alatt, sajnos semmit nem találtam még.
Illiona 2019 máj. 04. - 22:25:40
(236848/239047)
Sziasztok szép estét mindenkinek!

Most értem haza a szegedi Konfuciusz Intézet filmvetitéséről, a film után még volt egy másfél órás kérdezz- felelek a kinai rendezővel, aki jelenleg európai köruton van, 5 országban népszerűsiti a filmjét.
Ez a film moziban nem vetitett, kizárólag igy szűk körben terjesztik.
Rengeteget kérdeztek kinai mozinézők is, akik mind külön beszámolót tartottak, és az igazgató úr mindent átforditott magyarra is, igy elég lassan haladtunk.

Az egyik magyar kérdező azzal kezdte: "rettenetesen tetszett". Azon tűnödtem, milyen nehéz lehet ezt a mi szóhasználatunkat idegen nyelvre leforditani. :)))
A film magyar cime: Falusi dallam.
Még emészteni kell, nagyon mély és kemény film volt, fekete-fehérben ment, csak némi visszaemlékezések voltak zöld és piros szinű.
Érdekesek voltak a hanghatások, fegyverropogás, a kutyaugatás, a madárijesztők hangja, ahogy a szél fujta.
A magyar felirat elkérése folyamatban van, ha másképp nem, beleteszem az őszi filmnéző tábor programjába